Mięsa na Wielkanoc fot. Adobe Stock

Przepisy na mięsa wielkanocne - 33 najlepszych dań na Wielkanoc

Mięso wielkanocne to głównie pieczony schab, szynka i domowe pasztety. Przepis warto wybrać wcześniej - niektóre z mięs wymagają dłuższego przygotowania.
Weronika Kwaśniak / 02.04.2020 05:07
Mięsa na Wielkanoc fot. Adobe Stock

Mięsa wielkanocne powinny być doprawione tradycyjnymi, charakterystycznymi dla polskiej kuchni przyprawami - liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i tymiankiem. Są nie tylko idealne na świąteczne śniadanie, ale również niezastąpione na odświętny obiad.

Z czym podawać mięsa wielkanocne?

Podczas Wielkanocy na polskich stołach gości kilka rodzajów mięs. Najpopularniejszymi daniami są pieczony schab, faszerowana pieczeń z indyka i pieczona kaczka nadziewana kaszą.

Mięsa na Wielkanoc dobrze komponują się ze wszystkimi domowymi sałatkami. Hitem na polskich stołach jest sałatka jarzynowa i wiosenna sałatka z łososiem, jajkiem i rzodkiewką. 

Poza oczywistymi dodatkami takimi jak puree ziemniaczane czy ryż, warto wzbogacić menu tymi bardziej wyszukanymi. Świetnie sprawdzą się np. kopytka - mogą być z dodatkiem batatów lub szpinaku - wyglądają bardziej wykwintnie i świątecznie. Z kolei kluski śląskie idealnie nadają się do mięs z sosami - jeśli nie jest podawane z sosem własnym, do mięs można podać sos grzybowy albo ten na bazie żurawiny.
 

Mięsne dania bardzo lubią się ze słodkimi dodatkami - pieczonymi owocami np. jabłkiem czy śliwką. To zawsze świetnie balansuje smak. 

Warto pamiętać, że większość mięs wielkanocnych wymaga dłuższego czasu marynowania i obróbki termicznej, dlatego dobrze jest przygotować je na kilka dni przed Wielkanocą. Są jednak takie, które marynują i pieką się krótko, więc możesz zrobić je dosłownie dzień wcześniej.

Prosty przepis na nadziewaną szynkę

Przygotowanie nadziewanej szynki zajmie ci mniej więcej 120 minut. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników.

Składniki: 

  • 1,5 kg szynki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • papryka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i obkrój w ten sposób, aby powstał okrągły kawałek mięsa o wadze około 1,2 kg.
  2. Ostrym nożem wytnij w mięsie dużą kieszeń.
  3. Wykrojone mięso pokrój na kawałki i zmiel razem z obraną cebulą.
  4. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i natkę. 
  5. Napełnij kieszeń nadzieniem i zaszyj bawełnianą nicią otwór.
  6. Mięso natrzyj solą, pieprzem i papryką.
  7. Włóż do rękawa, podlej odrobiną wody i zapnij.
  8. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 60 minut.
  9. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz jeszcze 30 minut.  

Przepisy na wielkanocne mięsa:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)