Mięsa wielkanocne powinny być doprawione tradycyjnymi, charakterystycznymi dla polskiej kuchni przyprawami — liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i tymiankiem. Są nie tylko idealne na świąteczne śniadanie, ale również niezastąpione na wielkanocny obiad.
Spis treści:
- Z czym podawać mięsa na Wielkanoc
- Prosty przepis na nadziewaną szynkę
- Wielkanocna pieczeń z indyka
- Schab z jabłkami
Z czym podawać mięsa na Wielkanoc?
Podczas Wielkanocy na polskich stołach gości kilka rodzajów mięs. Najpopularniejsze mięsa na Wielkanoc to pieczony schab, faszerowana pieczeń z indyka i pieczona kaczka nadziewana kaszą. Mięsa na Wielkanoc dobrze komponują się ze wszystkimi domowymi sałatkami. Hitem na polskich stołach jest sałatka jarzynowa i wiosenna sałatka z łososiem, jajkiem i rzodkiewką.
Warto pamiętać, że większość mięs wielkanocnych wymaga dłuższego czasu marynowania i obróbki termicznej, dlatego dobrze jest przygotować je na kilka dni przed Wielkanocą. Są jednak takie, które marynują i pieką się krótko, więc możesz zrobić je dosłownie dzień wcześniej.
Prosty przepis na nadziewaną szynkę
Przygotowanie nadziewanej szynki zajmie ci mniej więcej 120 minut. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników.
Składniki:
- 1,5 kg szynki,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- papryka w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i obkrój w ten sposób, aby powstał okrągły kawałek mięsa o wadze około 1,2 kg.
- Ostrym nożem wytnij w mięsie dużą kieszeń.
- Wykrojone mięso pokrój na kawałki i zmiel razem z obraną cebulą.
- Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i natkę.
- Napełnij kieszeń nadzieniem i zaszyj bawełnianą nicią otwór.
- Mięso natrzyj solą, pieprzem i papryką.
- Włóż do rękawa, podlej odrobiną wody i zapnij.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 60 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz jeszcze 30 minut.
fot. Szynka nadziewana/Adobe Stock, exclusive-design
Wielkanocna pieczeń z indyka
Pieczeń to bardzo popularne mięso na święta wielkanocne. Indyk jest bardzo chudy, a dzięki temu dobrze balansuje potrawy z boczkiem, kiełbasą i majonezem.
Składniki:
- ok. 1 kg piersi z indyka,
- 300 g pieczarek,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- łyżka masła,
- 2 łyżki tartej bułki,
- spory kawałek pora,
- mielona papryka,
- sól i pieprz,
- tymianek,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie umyj, osusz i natnij wzdłuż z jednej strony. Natrzyj olejem, solą, pieprzem i papryka, a następnie odstaw na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.
- W międzyczasie umyj pora, przekrój wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę lub plasterki. Podsmaż składniki na odrobinie masła i pozostaw na małym ogniu, aż odparuje cała wilgoć. Następnie dodaj przyprawy i podduś całość pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- Gotowy farsz wymieszaj z bułką tartą i umieść w nacięciu wewnątrz piersi z indyka. Następnie rozcięcie zabezpiecz wykałaczkami albo specjalnymi szpikulcami do mięs.
- Mięso lekko zrumień na patelni, a następnie przełóż do brytfanki i piecz ok. pół godziny w 190 stopniach. Po tym czasie otwórz piekarnik, posyp mięso niewielką ilością pieczarek pokrojonych w plasterki, a następnie piecz jeszcze przez 20 minut.
fot. Wielkanocna pieczeń z indyka/Adobe Stock, anna shepulova
Pieczony schab z jabłkami
Jabłka w wielu polskich domach są dodatkiem do sałatki jarzynowej, ale możesz je wykorzystać także podczas obiadu. Dania mięsne na Wielkanoc często zawierają w sobie owocowe dodatki, aby ich smak był orzeźwiający i kojarzył się z wiosną.
Składniki:
- ok. 1 kg schabu bez kości,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka cukru,
- połówka cytryny,
- 100 ml soku jabłkowego,
- 100 ml białego wina (lub kolejne 100 ml soku),
- olej,
- sól i pieprz,
- tymianek.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 190 stopni. Mięso umyj, osusz i bardzo głęboko natnij, ale tak, aby nie przerwać mięsa z drugiej strony. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i natrzyj nim dokładnie schab.
- Jabłka dokładnie umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w średniej grubości plastry i włóż je w nacięcie.
- Wyciśnij sok z połówki cytryny, a potem wymieszaj go z cukrem i łyżką wody. Posmaruj przygotowaną mieszanką jabłka oraz wnętrze schabu.
- Oprósz całość solą i pieprzem, ułóż mięso w brytfance i posyp tymiankiem. Mięso obwiąż nicią lub zabezpiecz wykałaczkami.
- Piecz ok. 20 minut w 190 stopniach, a po tym czasie (kiedy już lekko się zarumieni), podlej schab winem oraz sokiem jabłkowym i piecz jeszcze 45 minut, co jakiś czas podlewając mięso na Wielkanoc sosem.
fot. Pieczony schab z jabłkami/Adobe Stock, JacZia
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.04.2020
Zobacz pozostałe przepisy na wielkanocne mięsa: