Jakie ciepłe dania na Wielkanoc sprawdzą się najlepiej? Po niedzielnym śniadaniu na pewno spotkasz się z bliskimi na kawie i ciastku, a następnie na obiedzie. Możesz postawić na coś lekkiego albo na soczyste mięsne dania. Świetnie sprawdzą się także makarony, a także lekkie sałatki, jeśli akurat masz na nie ochotę.
Spis treści:
Ciepłe dania na Wielkanoc: schab w przyprawach
Dania ze schabu to bardzo popularna propozycja na świąteczny obiad. Są łatwe do przygotowania. Soczysty schab w przyprawach możesz połączyć z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także wiosenną sałatką.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- sól i pieprz,
- słodka papryka mielona,
- majeranek,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Schab umyj i osusz.
- Do miseczki przełóż musztardę, olej oraz przyprawy, a także przeciśnięty czosnek.
- Wszystko dobrze wymieszaj, aby powstała jednolita marynata.
- Natrzyj nią mięso i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
- W tym czasie nastaw piekarnik na 190 stopni.
- Kiedy mięso przejdzie marynatą, włóż je do rękawa do pieczenia i mocno zwiąż.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny.
fot. Ciepłe dania na Wielkanoc: schab pieczony/Adobe Stock, alex9500
Co pysznego na Wielkanoc? Makaron z pesto i zielonymi warzywami
Makaron z pesto to bardzo szybka i lekka potrawa, idealna na wiosnę. Sprawdzi się idealnie zarówno podczas niedzielnego, jak i poniedziałkowego obiadu.
Składniki:
- Makaron tagliatelle,
- 100 g zielonego pesto,
- 150 g zielonego groszku lub/i szparagów,
- sól i pieprz,
- 100 g szpinaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, a następnie podsmaż chwilę szpinak, aż "zwiędnie".
- Dodaj groszek lub/i szparagi i podsmażaj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj pesto oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie podsmaż jeszcze dosłownie 2 minutki.
- Przełóż na talerze. Możesz udekorować tartym serem typu pecorino albo grana padano.
fot. Pomysły na ciepłe dania na Wielkanoc/Adobe Stock, Ivanna Pavliuk
Ciepłe dania na Wielkanoc: kopytka
Kopytka to proste i szybkie mączne danie, które możesz połączyć ze smażoną bułką tartą lub grzybowym czy warzywnym sosem. Sprawdzą się idealnie, jeśli spodziewasz się dużej ilości gości.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 100 g mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- płaska łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i lekko wystudzone ziemniaki przeciśnij przez prasę albo ubij tłuczkiem. Dodaj jajko oraz oba rodzaj mąki.
- Zagnieć jednolitą masę. Następnie podziel gotowe ciasto na kilka części. Każdą z nich zroluj na cienki walec.
- Podziel każdy wałeczek na 3-centymetrowe kawałki.
- Tak przygotowane kopytka ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gotuj ok. 5 minut od wypłynięcia.
- Następnie podsmaż je na patelni i podaj z bułką tartą, serem albo sosem.
fot. Ciepłe dania na Wielkanoc/Adobe Stock, nastyakamysheva
Czym zaskoczyć gości na Wielkanoc: pieczona noga kaczki
Mięso z kaczki smakuje doskonale, szczególnie w połączeniu z owocowym sosem albo konfiturą. Świetnie pasuje także do purée ziemniaczanego.
Składniki:
- 4 nogi z kaczki,
- sól,
- łyżka mielonej papryki,
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Nogi kaczki opłucz i osusz, a następnie lekko nakłuj skórę i natrzyj solą oraz słodką mieloną papryką. Ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym.
- Odstaw na godzinę na blacie. Nastaw też piekarnik na 150 stopni.
- Po godzinie mięso z kaczki polej miodem i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny.
- Po tym czasie zwiększ temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze 15 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i zarumieniona.
fot. Ciepłe dania na Wielkanoc/Adobe Stock, ld1976
Zobacz także inne pomysły na wielkanocny obiad: