Ciasto wielkanocne to niemal obowiązek na świątecznym stole. Oprócz produktów ze święconki i pysznych potraw z jajkami czy wędliną w roli głównej, święta nie mogą obejść się bez słodkości do popołudniowej kawy. Jakie ciasta na Wielkanoc 2023 warto przygotować?
Spis treści:
Ciasta na Wielkanoc 2023: mazurek
Mazurek to prawdziwy must-have, jeśli chodzi o ciasta wielkanocne. Przygotowany według tradycyjnego, babcinego przepisu, może być trudny i czasochłonny. Na szczęście są sposoby na to, aby przygotować go szybko i sprawnie.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 masła,
- ok. 50 ml śmietany 18%,
- 150 ml śmietanki 30% lub 36%,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- 480 g kajmaku,
- 400 g gorzkiej czekolady,
- dowolne dodatki.
Sposób przygotowania:
- Składniki powinny być zimne, prosto z lodówki.
- Przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę, cukier puder oraz dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Lekko posiekaj nożem, aby składniki się połączyły.
- Dodaj żółtka, śmietanę 18% i wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakiem. Ciasto powinno być zwarte i gładkie.
- Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 6 mm. Dotnij na wymiar formy do pieczenia, a pozostałą część ciasta ułóż dookoła, aby powstał "rant".
- Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika (200 stopni) na ok. 20 minut - musi być mocno rumiane.
- W tym czasie przygotuj krem. W rondelku podgrzej śmietankę, a następnie dodaj połamane tabliczki czekolady.
- Mieszaj, trzymając rondelek na niewielkim ogniu, aż cała czekolada się rozpuści.
- Dodaj kajmak, wymieszaj całość i gotuj jeszcze chwilę, aby powstała gładka, aksamitna masa.
- Ciepłą masę wyłóż na upieczone ciasto, rozprowadź szpatułką i udekoruj według uznania orzechami, bakaliami, etc.
- Odstaw do schłodzenia.
fot. Ciasta na Wielkanoc 2023 - mazurek/Adobe Stock, zi3000
Makowiec na Wielkanoc 2023
Makowiec to ciasto, które kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, jednak w wielu domach gości także podczas Wielkanocy. Jest prosty i szybki do wykonania i możesz przygotować go z gotowej masy makowej.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 400 g gotowej masy makowej,
- 4 jajka,
- 125 ml mleka,
- 120 g cukru,
- 120 g miękkiego masła.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek, a następnie przygotuj rozczyn drożdżowy. Wkrusz świeże drożdże do dużego lub wysokiego naczynia i dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko.
- Dodaj cukier, wymieszaj lekko i zasyp z wierzchu 3 łyżkami mąki. Odstaw na 15 minut.
- W tym czasie pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj miękkie masło i żółtka. Wlej wyrośnięty rozczyn i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
- Następnie odstaw je na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj makowy farsz.
- Białka ubij na sztywną pianę i bardzo ostrożnie wymieszaj z masą makową.
- Ciasto rozwałkuj na podłużny placek na papierze do pieczenia. Następnie nałóż na ciasto farsz i delikatnie zwiń całość w rulon.
- Owiń papierem do pieczenia, zostawiając w środku miejsce, aby ciasto mogło urosnąć. Możesz też włożyć ciasto do keksówki, aby mieć pewność, że zachowa kształt.
- Włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 45-50 minut.
- Po upieczeniu polej lukrem lub udekoruj wedle uznania.
fot. Ciasto na Wielkanoc 2023: makowiec/Adobe Stock, FomaA
Ciasto na Wielkanoc 2023: babka cytrynowa
Babka cytrynowa to idealne, wiosenne ciasto, w sam raz na Wielkanoc, ale także spokojny weekend przy kawie. Idealnie smakuje, nie jest przesłodzone i świetnie pasuje do każdej okazji.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 130 g cukru,
- 250 g miękkiego masła lub margaryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok wyciśnięty z dużej cytryny + skórka.
Sposób przygotowania:
- Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. W osobnym naczyniu zmiksuj masło oraz cukier, a następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
- Dodaj suche składniki i całość bardzo dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj sok z cytryny i skórkę.
- Wymieszaj i przełóż do keksówki lub okrągłej formy.
- Tak przygotowane ciasto piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studź przy uchylonych drzwiczkach.
fot. Ciasta na Wielkanoc 2023: babka cytrynowa/Adobe Stock, kate_smirnova
Przepis na paschę wielkanocną
Tradycyjny przepis na paschę jest bardzo czasochłonny, na szczęście możesz przygotować to pyszne ciasto nieco szybciej. Możesz ją podawać na ciepło lub zimno. Druga opcja jest najszybsza i dość prosta.
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego,
- 120 g miękkiego masła,
- 3 żółtka,
- 130 g drobnego cukru do wypieków,
- 120 ml śmietanki 36% (lub 30%),
- ok. 150-170 g bakalii,
- 50 g migdałów,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Migdały zalej wrzątkiem, aby lekko zmiękły, a następnie obierz ze skórki i pozostaw do wyschnięcia.
- Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i wanilinowym przy pomocy miksera. Cały czas miksując, dodaj śmietankę cienką strużką.
- Przełóż miskę na rondelek z wodą w taki sposób, aby podgrzewała ją sama para. Cały czas miksuj, podgrzewając masę.
- Zdejmij z ognia i wystudź lekko, a następnie dodaj twaróg i masło.
- Migdały posiekaj drobno i dodaj do ciasta razem z bakaliami. Wymieszaj całość i przełóż do formy. Odstaw na 12 godzin.
- Po tym czasie wyjmij paschę z formy i udekoruj lukrem.
fot. Ciasta na Wielkanoc 2023: pascha/Adobe Stock, sashka1313
Ciasto na Wielkanoc 2023: tradycyjna babka wielkanocna
Tradycyjna babka wielkanocna to bardzo podobny wypiek do babki cytrynowej. Ma jednak charakterystyczny kształt i kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, a nie z całym okresem wiosennym.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g miękkiego masła lub margaryny,
- 120 g cukru,
- 4 jajka,
- 50 ml soku z pomarańczy + skórka,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek, a masło utrzyj z cukrem.
- Kiedy powstanie puszysta masa, dodawaj stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Pod koniec dodaj sok i skórkę z pomarańczy, a następnie lekko zmiksuj całość do połączenia składników.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ponownie zmiksuj na gładki krem.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i bardzo ostrożnie dodaj do masy. Wymieszaj szpatułką.
- Tak przygotowaną masę delikatnie przełóż do wysmarowanej masłem formy i wstaw do piekarnika (170 stopni) na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.
- Gotową babkę wystudź w formie i posyp cukrem pudrem albo polej lukrem.
fot. Ciasta na Wielkanoc 2023: babka piaskowa/Adobe Stock, Anna
Zobacz także inne pomysły na wielkanocne przepisy: