Śledź z cebulką i ogórkiem

Jeśli opłukane śledzie pozostawi się na dobę w zalewie z oleju, listka laurowego, ziaren pieprzu i ziela angielskiego, to będą mocniej pachnieć.
/ 03.12.2007 15:56
Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych
- 2 cebule
- pieprz mielony
- 2-3 ogórki kiszone
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki

Filety opłukać. Jeśli są zbyt słone, można je zalać zimną wodą i pozostawić na 1-2 godziny, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać, pokroić w niewielką kostkę. Umieścić na sicie, przelać wrzątkiem, osączyć. Ogórki pokroić w niewielką kostkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. cebulę wymieszać z ogórkiem i natką. Wysypać na półmisek. Ułożyć na niej kawałki śledzia. Polać oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, ozdobić natką pietruszki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)