Pyszna surówka z kapusty kiszonej prosto z zeszytu babuni. Przygotuj ten pyszny dodatek w kilka chwil

surówka z kiszonej kapusty fot. Adobe Stock, iuliia_n
Ta zdrowa surówka z kiszonej kapusty nie tylko jest pysznym dodatkiem do wielu potraw, ale także dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Nie może się obyć bez jabłek i marchewki. To właśnie one świetnie neutralizują kwaśny smak kapusty. Gotową surówkę możesz wykorzystać na wiele sposobów.
Weronika Kwaśniak / 04.11.2024 14:04
surówka z kiszonej kapusty fot. Adobe Stock, iuliia_n

Surówka z kiszonej kapusty to jeden z obiadowych klasyków. Nie ma co się dziwić: doskonale pasuje do ryb, kotletów mięsnych, a nawet warzywnych. Ma bardzo intensywny smak i w zależności od upodobań łatwo można ją dosłodzić lub sprawić, że będzie jeszcze bardziej kwaśna.

Ta surówka z kapusty kiszonej jest przy tym bardzo zdrowa – kiszonki zawierają witaminę C, żelazo, magnez, potas i wapń. Są więc bezcennym wsparciem dla naszej odporności oraz układu krążenia. Poznaj też inne wartości odżywcze kiszonej kapusty.

Spis treści:

  1. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
  2. Alternatywne dodatki dla surówki z kiszonej kapusty
  3. Jak podawać surówkę z kiszonej kapusty?

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Ten klasyczny przepis na surówkę z kiszonej kapusty króluje w każdym domu. Możesz przygotować większą ilość, zapasteryzować i schować do szafki z zapasami albo zrobić mniejszą ilość i wykorzystać na bieżąco.

Składniki:

  • 300-400 g kiszonej kapusty,
  • 1 duże, słodkie jabłko,
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze,
  • 2 małe cebule,
  • sól,
  • cukier,
  • 2-3 łyżki oleju.

Sposób przygoto​wania:

  1. Z kapusty odciśnij nadmiar soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją kilkakrotnie.
  2. Dokładnie odsącz i lekko posiekaj.
  3. Marchewkę i jabłko umyj, a następnie obierz. Z jabłek usuń gniazda nasienne.
  4. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  5. Cebulę obierz i drobno posiekaj. 
  6. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  7. Dodaj 2-3 łyżki oleju i wymieszaj dokładnie
  8. Dopraw do smaku solą oraz cukrem. Ponownie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

surówka z kiszonej kapusty przepisy

fot. Surówka z kiszonej kapusty przepis/Adobe Stock, Oleksandr

Dodatki do surówki z kiszonej kapusty

Surówkę z kiszonej kapusty możesz dowolnie modyfikować, dodając do niej ulubione składniki. Świetnie sprawdzi się np. pokrojona w cienkie paseczki papryka, a także niewielki chlust octu jabłkowego. Idealnym dodatkiem może okazać się także olej sezamowy i sos sojowy - dzięki nim stworzysz tradycyjną kapustę kiszoną w stylu azjatyckiego kimchi.

Możesz też eksperymentować z ziołami, takimi jak koper, natka pietruszki czy bazylia. Wiele osób do surówki z kiszonej kapusty dodaje także odrobinę kminku. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz sypnąć też odrobinę papryczki chilli lub pieprzu cayenne.

Jak podawać surówkę z kiszonej kapusty?

Surówkę z kiszonej kapusty możesz wykorzystać jako dodatek do obiadu, ale nie tylko. Jeśli przygotujesz większą ilość, świetnie sprawdzi się jako "poduszka" pod duszone mięsa, np. żeberka w kapuście kiszonej.

Dodatkowo, można wykorzystać ją w sałatkach, na przykład w połączeniu z kaszą gryczaną, serem feta i oliwkami, co tworzy sycące i zdrowe danie. Surówka z kiszonej kapusty świetnie sprawdzi się także jako samodzielna przekąska na grillach lub przyjęciach, podawana z grillowanymi warzywami lub pieczonymi ziemniakami.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana  06.12.2019.

Czytaj także:
Ile gotować kapustę kiszoną?
Czy kapusta kiszona jest dobra na odchudzanie?
Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?

Redakcja poleca

REKLAMA