surówka z kiszonej kapusty fot. Adobe Stock

Surówka z kiszonej kapusty. Przepis na pyszny dodatek do wielu dań

Surówka z kiszonej kapusty nie może się obyć bez jabłek i marchewki. To właśnie one świetnie neutralizują kwaśny smak kapusty. Dodaj też cukier i sól.
Weronika Kwaśniak / 06.12.2019 13:04
surówka z kiszonej kapusty fot. Adobe Stock

Surówka z kiszonej kapusty to jeden z obiadowych klasyków. Nie ma co się dziwić: doskonale pasuje do ryb, kotletów mięsnych, a nawet warzywnych. Ma bardzo intensywny smak i w zależności od upodobań łatwo można ją dosłodzić lub sprawić, że będzie jeszcze bardziej kwaśna.

Ta surówka z kapusty kiszonej jest przy tym bardzo zdrowa – kiszonki zawierają witaminę C, żelazo, magnez, potas i wapń. Są więc bezcennym wsparciem dla naszej odporności oraz układu krążenia. Poznaj też inne wartości odżywcze kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 30-40 dag kiszonej kapusty,
  • 1 duże, słodkie jabłko,
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze,
  • 2 małe cebule – według uznania, ten składnik można pominąć,
  • sól,
  • cukier,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty odciśnij nadmiar soku, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją kilkakrotnie.
  2. Umieść na sitku do odsączenia.
  3. Marchewkę i jabłko umyj. Marchew obierz, jabłko pozbaw skórki i gniazd nasiennych.
  4. Marchewkę oraz jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  5. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ten dodatek możesz jednak pominąć - nada surówce bardzo wyrazistego smaku.
  6. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  7. Dodaj 2-3 łyżki oleju.
  8. Dopraw do smaku solą oraz cukrem. Surówka z kiszonej kapusty gotowa!

Więcej przepisów na dania z kapusty kiszonej:
Tradycyjny kapuśniak na boczku i żeberkach
Kulebiak – przepis na danie kuchni rosyjskiej

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/01.12.2010 19:48
Zamiast oleju lepiej dodać majonezu