Bób możesz prażyć bez niczego, z samą solą lub z dodatkiem ulubionych przypraw. Świetnie sprawdzi się np. papryka lub gotowe mieszanki (zioła prowansalskie, mieszanka włoska, etc.). Nie ma potrzeby gotowania bobu przed prażeniem.
Spis treści:
- Prażony bób: ze skórką czy bez?
- Przepis na prażony bób z solą i przyprawami
- Właściwości prażonego bobu
Prażony bób: ze skórką czy bez?
Bób możesz prażyć w całości lub po wcześniejszym zdjęciu skórki. Pamiętaj jednak, że z surowego warzywa może być trudniej ją zdjąć. Jeśli jednak się na to zdecydujesz, nie wyrzucaj skórek. Zrobisz z nich jeszcze jedną pyszną przekąskę, mianowicie chipsy z bobu.
Podczas prażenia bobu ze skórką popęka ona, dzięki czemu dobrze upraży się także reszta warzywa. Pamiętaj jednak, że bób można jeść na surowo, więc nie musisz się obawiać, że coś się nie dopraży. Dodatkowo zmieni odcień na mocno brązowy. Bób dobrze jest mocno uprażyć, niemal przypalić - podobnie jak w przypadku domowych, babcinych podpłomyków.
Zobacz też: Bób - ze skórką czy bez?
fot. Prażony bób to szybka i zdrowa przekąska/Adobe Stock, ArtCookStudio
Przepis na prażony bób z solą i przyprawami
Do prażenia najlepszy będzie młody bób, ponieważ ma miękką i jędrną skórkę. Dzięki temu dobrze się upraży i będzie chrupiąca. Niektórzy sądzą, że jest znacznie lepszy niż popcorn i świetnie sprawdzi się jako pyszna przekąska przez telewizor czy na imprezę ze znajomymi.
Składniki:
- 500 g bobu,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Bób umyj, a następnie dokładnie osusz na sitku. Jeśli będzie mokry podczas prażenia, woda będzie bardzo nieprzyjemnie strzelać.
- Suchą patelnię dobrze rozgrzej. Kiedy będzie naprawdę gorąca, wrzuć bób i pozostaw na ok. minutę. W tym czasie nie poruszaj patelnią.
- Bób przyrumieni się, a jego skórka pęknie. Na tym etapie z patelni może zacząć pryskać woda ze środka bobu.
- Zmniejsz ogień na mały i potrząsaj energicznie patelnią co jakiś czas, aby bób przyrumienił się z każdej strony.
- Praż bób w ten sposób ok. 5 minut, a następnie wlej olej i pozostaw na 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
- Zdejmij bób z ognia, dodaj przyprawy oraz sól, wymieszaj i przełóż na talerz.
fot. Przepis na prażony bób/Adobe Stock, lcc54613
Prażony bób: właściwości
Bób prażony w niczym nie odstaje właściwościami od wersji gotowanej czy pieczonej. Jest cennym źródłem białka oraz błonnika, a także łatwo przyswajalnego żelaza. Dodatkowo zawiera sporo kwasu foliowego oraz potasu.
Bób jest także bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspierają pracę całego układu nerwowego oraz mózgu.
Czytaj także:
Jak gotować bób, aby nie wzdymał?
Bób a cukrzyca
Czy bób jest kaloryczny?