
Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g oczyszczonych kurek,
- 2 cebule,
- 50 g masła,
- 12 ekologicznych jaj od kur z wolnego wybiegu,
- 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany wiejskiej,
- 1 pęczek koperku lub pietruszki,
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jajecznica z kurkami z przepisu Magdy Gessler przygotowywana jest na bazie świeżych grzybów i wiejskich jaj. Możesz doprawić ją według uznania - natką pietruszki lub koperkiem.
Jajecznicę z kurkami podawaj ze świeżym pieczywem z masłem, ogórkami kiszonymi lub sałatką z pomidorów.
- Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodaj grzyby i smaż 5-10 minut cały czas mieszając.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Jajka ubij ze śmietaną.
- Do masy jajecznej dodaj posiekane zioła i wlej ją do kurek.
- Smaż mieszając, aż jajecznica się zetnie.
- Jajecznica z kurkami gotowa!
Przepis autorstwa Magdy Gessler. Treść artykułu pierwotnie opublikowana 19.06.2013
Magda Gessler jest restauratorką i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl
Więcej przepisów Magdy Gessler:
Zupa kartoflanka według przepisu Magdy Gessler Zupa gulaszowa według przepisu Magdy Gessler