Składniki:
- 500 g oczyszczonych kurek,
- 2 cebule,
- 50 g masła,
- 12 ekologicznych jaj od kur z wolnego wybiegu,
- 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany wiejskiej,
- 1 pęczek koperku lub pietruszki,
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodaj grzyby i smaż 5-10 minut, cały czas mieszając.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Jajka ubij ze śmietaną.
- Do masy jajecznej dodaj posiekane zioła i wlej ją do kurek.
- Smaż, często mieszając, aż jajecznica się zetnie.
- Jajecznica z kurkami gotowa!
Jajecznica z kurkami z przepisu Magdy Gessler przygotowywana jest na bazie świeżych grzybów i wiejskich jaj. Możesz doprawić ją według uznania - natką pietruszki lub koperkiem.
fot. Jajecznica z kurkami: przepis/Adobe Stock, jeepbabes
Jajecznica z kurkami: z czym podawać?
Jajecznica z kurkami to danie, które idealnie wpisuje się w jesienny klimat, gdy lasy obfitują w te aromatyczne grzyby. Kurki, zwane także pieprznikami, cenione są za swój wyjątkowy, lekko orzechowy smak i delikatną strukturę. Dodanie ich do jajecznicy nie tylko wzbogaca smak tego klasycznego śniadania, ale także nadaje mu odrobinę wykwintności.
Możesz podawać ją z wieloma dodatkami na ciepło i zimno. Świetnie sprawdzi się np. świeże, chrupiące pieczywo (np. bagietka, gorący tost lub swojski chleb na zakwasie). Świetnie sprawdzi się także ziołowe albo czosnkowe masło.
Do jajecznicy z kurkami pasują także świeże warzywa, w szczególności pomidorki koktajlowe, ogórki oraz zielenina: rukola bądź szpinak baby. Możesz także postawić na podsmażony boczek lub plastry szynki parmeńskiej.
Przepis autorstwa Magdy Gessler. Treść artykułu pierwotnie opublikowana 19.06.2013
Czytaj także:
Zupa kartoflanka według przepisu Magdy Gessler Zupa gulaszowa według przepisu Magdy Gessler