Tatar to prawdziwa klasyka polskiej kuchni, która od wieków króluje na naszych stołach. W Polsce najczęściej przygotowujemy go z wołowiny, jednak coraz częściej szukamy nowych smaków, które nieco odmienią i odświeżą tradycję. Jednym z takich pomysłów jest tatar z gęsiny - ta potrawa szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom dziczyzny oraz głębszych, bardziej wyrazistych smaków.
Spis treści:
Przepis na tatar z gęsiny
Gęsina jest szczególnie popularnym wyborem w sezonie jesienno-zimowym, bo jest wówczas łatwo dostępna. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tej wersji tatara, koniecznie daj jej szansę - być może stanie się nowym kulinarnym hitem w twojej kuchni.
Składniki:
- 250 g fileta z gęsi,
- żółtko jaja,
- średni ogórek kiszony,
- mała szalotka,
- kilka kaparów do smaku (opcjonalnie),
- zimna oliwa z oliwek,
- łyżeczka musztardy dijon,
- sól i pieprz,
- świeże zioła, np. posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Mięso z gęsi dobrze schłodź, aby łatwiej było je pokroić. Oczyść je też z ewentualnych błon czy żyłek, a następnie posiekaj bardzo drobno nożem.
- Cebulę, ogórka i kapary (jeśli używasz) drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Wymieszaj.
- Dodaj musztardę, sól i pieprz, a na koniec wlej olej.
- Wyrób mięso i uformuj ręcznie tatara (możesz zwilżyć dłonie zimną wodą). Wyłóż mięso na talerz, a w środku zrób niewielkie wgłębienie, do którego tuż przed podaniem wbijesz żółtko.
- Całość udekoruj posiekaną pietruszką (może to być też szczypiorek).
fot. Przepis na tatara z gęsiny/Adobe Stock, Lukas Gojda
Dlaczego warto wybrać gęsinę do tatara?
Gęsina to mięso, które w Polsce było kiedyś niezwykle popularne, zwłaszcza na stołach szlacheckich. Jest bardziej aromatyczna i ciemniejsza niż wołowina, a jej smak jest intensywniejszy i lekko orzechowy. Co ważne, gęsina jest także bogata w wartości odżywcze.
Zawiera sporo białka, żelaza oraz witamin z grupy B. W przeciwieństwie do wołowiny, gęsina jest bardziej tłusta, jednak jej tłuszcz jest pełen zdrowych kwasów tłuszczowych, które mogą pozytywnie wpływać np. na układ sercowy. Jest więc zdrowszą i często ciekawszą alternatywą.
Jak wybrać gęsinę do tatara?
Aby tatar z gęsiny był smaczny, mięso musi być najwyższej jakości, najlepiej z ekologicznego chowu. Warto poszukać też młodej gęsi, bo jej mięso jest delikatniejsze. Gęsina sama w sobie ma ciekawy, intensywny smak, więc nie trzeba przesadzać z ilością przypraw.
Warto też siekać ją nożem, by zachować charakterystyczną teksturę tatara. Blendowanie lub mielenie może zaburzyć tę strukturę.
Zobacz też inne pomysły na gęsinę: