Zasmażana kapusta kiszona to już ikona tradycyjnej kuchni, która doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Możesz wykorzystać ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. W połączeniu z boczkiem może stać się sercem wielu obiadów. Sprawdź, jak przygotować oba i zainspiruj się do odświeżenia tradycyjnych przepisów w swojej kuchni.
Spis treści:
Tradycyjny przepis na zasmażaną kiszoną kapustę
Klasyczną zasmażaną kiszoną kapustę możesz przygotować szybko i z wykorzystaniem tylko kilku składników. Świetnie smakuje na ciepło, szczególnie jako dodatek do dań mięsnych i ziemniaczanych.
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej,
- cebula,
- 2 łyżki oleju lub smalcu,
- 1-2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie),
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją lekko wodą, osusz delikatnie, a następnie posiekaj.
- Umieść ją w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a następnie duś na małym ogniu przez 30-40 minut, aż zmięknie.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj mąkę, mieszając energicznie, aby uzyskać złoty kolor i konsystencję gładkiej pasty.
- Dodaj zasmażkę do podduszonej kapusty i wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem (jeśli używasz).
- Duś całość jeszcze przez 10-15 minut, aby zasmażka zgęstniała i wniknęła w kapustę.
fot. Kiszona kapusta zasmażana: przepis/Adobe Stock, Olga
Przepis na zasmażaną kiszoną kapustę z boczkiem
Zasmażana kapusta kiszona z boczkiem to sycący, aromatyczny dodatek, idealny do tradycyjnych dań, takich jak kotlety schabowe lub pieczenie. Świetnie sprawdzi się też jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami.
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 100 g boczku wędzonego,
- cebula,
- łyżka oleju lub smalcu,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz, cukier,
- liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w kostkę. Kapustę opłucz (jeśli jest bardzo kwaśna), posiekaj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a następnie duś na małym ogniu przez 30 minut.
- Na patelni bez tłuszczu podsmaż boczek do zarumienienia, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Następnie (jeśli jest taka konieczność) dodaj jeszcze tłuszczu i mąkę. Wymieszaj energicznie i smaż, aż mąka nabierze złotego koloru.
- Dodaj zasmażkę do podduszonej kapusty, wymieszaj, dopraw do smaku i duś jeszcze 10–15 minut.
fot. Przepis na zasmażaną kiszoną kapustę z boczkiem/Adobe Stock, Olga
Zobacz też inne pomysły na dania z kapusty:

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem: pyszny przepis na szybkie ciepłe danie na obiad i imprezę rodzinną

Keto krokiety. Przepisy na niskowęglowodanowe krokiety z kapustą i grzybami, pieczarkami, mięsem i 2 rodzaje ciasta

Ile gotować kapustę kiszoną na farsz, bigos czy pierogi? Podpowiadamy, co zrobić, żeby kapusta była miękka i nie za kwaśna

Przepisy na keto bigos z kiszonej i młodej kapusty. Ciesz się niskowęglowodanowym bigosem cały rok

Przygotuj surówkę jak z chińskiej restauracji: idealna kapusta po chińsku

Podpowiadamy, co zrobić z czerwonej kapusty. 3 najlepsze przepisy

Słodko-kwaśna sałatka z kapusty i papryki na zimę

Przygotuj doskonałe przetwory z kapusty na jesień i zimę

Kiszenie młodej kapusty: jak się za to zabrać i dlaczego warto?

Idealnie chrupiące placki z młodej kapusty

Przepisy na surówki z młodej kapusty - znasz je wszystkie?

Dania z kapusty kiszonej - przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

Gołąbki z kapusty pekińskiej. Szybki sposób na tradycyjnej danie

Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis

Surówka z młodej kapusty i marchewki. Dodatek do każdego obiadu

Łazanki z kapustą. Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu

Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej. Banalnie prosty przepis
