Co włożyć do piknikowego koszyka? Oto ciekawe pomysły na przekąski na piknik w wersji na ciepło i zimno, na słodko i słono
fot. Adobe Stock, exclusive-design
Przekąski na piknik powinny być łatwe do zjedzenia na jeden lub dwa kęsy i szybkie w przygotowaniu. Możesz zrobić coś na słodko i słono, aby piknikowy koszyk był zróżnicowany. Postaw na lekkie przekąski z ciasta francuskiego, muffinki, a także szybkie sałatki i kanapki. Świetnie sprawdzą się też puszyste pancake.
Wybierając się na piknik, zabierz ze sobą nie tylko pyszne przekąski, ale także napoje oraz podstawową zastawę. Przydadzą się sztućce, talerzyki oraz kubeczki lub szklanki (możesz wybrać te jednorazowe, papierowe). Sprawdzi się także kawa, herbata lub zimne drinki w termosie.
Muffinki są pyszne, szybkie w przygotowaniu i idealnie sprawdzają się jako przekąska na rodzinny piknik. Możesz do nich przygotować także domowy sos waniliowy lub podać je z kleksem marmolady.
Składniki:
300 g mąki pszennej,
2 jajka,
100 g masła,
100 ml gazowanej wody,
160 g cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tabliczka czekolady lub 80-100 g groszków czekoladowych.
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść, a następnie lekko wystudź.
Mąkę przesiej do miski, dodaj oba cukry oraz proszek do pieczenia. Lekko wymieszaj trzepaczką.
W osobnej misce wymieszaj jajka, wodę oraz wystudzone masło.
Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach. Dodaj posiekaną czekoladę lub gotowe groszki.
Całość delikatnie wymieszaj szpatułką i przelej do foremek na muffiny.
Wstaw do piekarnika (180 stopni) na pół godziny. Piecz do suchego patyczka.
fot. Przekąski na piknik: muffinki z czekoladą/Adobe Stock, Iryna Melnyk
Sałatki to zawsze dobry pomysł na szybką i zdrową przekąskę. W tym przypadku kawałki buraka idealnie komponują się z miodowym dressingiem oraz posiekanymi orzechami.
Składniki:
miks sałat,
kilka pomidorków koktajlowych,
średniej wielkości burak (surowy lub ugotowany),
garść posiekanych orzechów,
50 g sera feta,
łyżka wody,
łyżka oleju,
łyżeczka miodu,
łyżeczka musztardy,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Buraka pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Fetę włóż na chwilę do bardzo zimnej wody.
Miks sałat umyj i osusz, a następnie przełóż do miski. Dodaj pokrojone na pół pomidorki, buraka oraz posiekane orzechy.
Pokrusz w palcach fetę i dodaj do sałatki.
W miseczce wymieszaj miód, wodę, olej oraz musztardę. Polej sałatkę, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
fot. Jedzenie na piknik/Adobe Stock, Татьяна Волкова
Pankejki to pyszna przekąska, którą kochają maluchy. Puszyste placki możesz podać z miodem, domowym dżemem czy sosem czekoladowym. Świetnie smakują także bez niczego lub lekko oprószone cukrem pudrem.
Składniki:
150 g mąki pszennej,
150 ml mleka,
2 jajka,
opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżki oleju,
łyżka proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski i połącz z cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
Dodaj jajka, mleko, olej oraz sól. Całość zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Powinna powstać gładka, jednolita masa.
Na mocno rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju wykładaj porcje placków i smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.
fot. Przekąski na piknik na słodko/Adobe Stock, polinaloves
Bogate kanapki to pożywna propozycja na rodzinne wyjścia na piknik. Możesz przygotować je w wersji mięsnej i wegetariańskiej, wykorzystać miękkie i twarde sery, a także dowolne sosy i dressingi.
Składniki:
2 ciabatty
masło,
dowolna sałata,
4 plasterki wędliny,
4 plasterki żółtego sera,
2 łyżki sosu winegret,
sól i pieprz,
ulubione przyprawy i zioła.
Sposób przygotowania:
Ciabattę nakrój wzdłuż, ale nie przekrawaj na pół i posmaruj cienko masłem każdą część.
Połóż kawałek sałaty, plasterki wędliny i sera, a na koniec całość posyp przyprawami i polej sosem winegret.
Dociśnij drugą połówką ciabatty.
fot. Przekąski na piknik/Adobe Stock, GreenArt Photography
Ciasto francuskie idealnie sprawdza się do przygotowania szybkich przekąsek na imprezę, a także na całodniowe wyjścia na świeże powietrze. Smakują dobrze na słono - z wędliną i serem - ale także w wersji słodkiej.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
2 gruszki,
garść orzechów włoskich,
50 g gorgonzoli,
łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i podziel na kwadratowe lub prostokątne kawałki.
Na każdym z nich połóż cienki plasterek gruszki, a następnie pokrusz ser.
Polej każdy kawałek miodem i posyp posiekanymi orzechami.
Po okresie zimy i warzyw głównie ze słoiczka, sklepy i okoliczne targi zalewane są ogromem świeżych warzyw, owoców i ziół. Warto wykorzystać ten fakt i urozmaicić codzienne śniadania czy kolacje. Przedstawiamy serię przepisów na wiosenne pasty.
Domowa granola fit to najlepsza alternatywa dla gotowych produktów ze sklepu. Pozwala użyć tylko tych lubianych składników, nadać jej pożądany smak i chrupkość oraz kaloryczność. Bazą zawsze są płatki owsiane, które wzbogaca się orzechami i suszonymi owocami. Dodatkiem mogą być nasiona sezamu, chia czy pestki dyni. Całość spaja słodki dodatek, którym wcale nie musi być cukier. Sprawdzi się miód, słodzik lub mus jabłkowy.
Orzeszki siostry Anastazji to małe ciasteczka, które swoim wyglądem przypominają orzechy włoskie w łupinach. Łatwo zrobisz je na bazie masy kajmakowej lub skondensowanego mleka z dodatkiem świeżych orzechów, a także lekkiego kruchego ciasta. Najważniejsze jest, aby nadać mu kształt orzechów - zobacz jak to zrobić.
Keto baton kokosowy a'la bounty to przepyszna przekąska, która nie podniesie glukozy we krwi, a osłodzi dietę ketogeniczną. Niskowęglowodanowy baton keto robi się w mig w domu. Wystarczy wymieszać mus kokosowy z mascarpone i wiórkami kokosowymi, uformować keto batony, a następnie oblać je czekoladą bez cukru.
Sałatka ze szparagami to prawdziwy hit, jeśli chodzi o wiosenno-letni sezon w kuchni. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszną, lekką i orzeźwiającą przekąskę. Taka sałatka sprawdzi się jako szybki lunch, kolacja albo lekkie danie obiadowe. Szparagi lubią towarzystwo jajek, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.
Przekąski dla cukrzyka muszą mieć niski indeks i ładunek glikemiczny, nie mogą dostarczać zbyt wielu prostych węglowodanów i nie powinny podbijać cukru. Przykłady przekąsek przyjaznych cukrzycy, które możesz przygotować na imprezę (np. na sylwestra lub urodziny) to: roladki z pełnoziarnistych tortilli, warzywa z dipem, pizzerki z dyni lub cukinii, faszerowane pieczarki i wiele innych.
Dietetyczne pizzerki z cukinii to idealna fit przekąska. Zrobisz je z zaledwie 5 składników. Są niskokaloryczne, bardzo tanie i smakują wszystkim. Podaj je jako przystawkę, podwieczorek, lub zrób, zamiast zamawiać fast food. Fit pizzerki z cukinii możesz wzbogacić i podać z grzybami, szynką parmeńską lub oliwkami.
Letnie przekąski na imprezę muszą być lekkie i proste w przygotowaniu - w końcu nie chcemy przy upałach spędzać całego dnia na przyrządzaniu smakołyków. Dobrym rozwiązaniem będą przekąski z wykorzystaniem owoców i warzyw sezonowych - latem możemy do woli czerpać z ich bogactwa. A może przygotujesz też apetyczne sałatki?
Grillowany arbuz świetnie smakuje solo, ale możesz go zaserwować również z dodatkami. Proponujemy wariant z miodem i tymiankiem, albo z serem feta, miodem i sosem sojowym. Ten deser z grilla będzie stanowić idealne zwieńczenie letniej imprezy i z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Bób po sycylijsku to pyszna przekąska z przyprawami i oliwą z oliwek. Doskonale pasuje do obiadu jako warzywny dodatek, ale może być także świetnym, lekkim posiłkiem w upalne dni. Bób ma charakterystyczny smak i sporo wartości odżywczych, dlatego warto po niego sięgać, kiedy nadarza się okazja.
Sałatka z brokułem i jajkiem to pyszny sposób na bardzo zdrowy lunch do pracy lub szkoły. Ma mnóstwo białka i zdrowych tłuszczy! Dodaj na niej kukurydzę oraz ulubiony ser.
Sałatka z makreli to pyszny sposób na szybką przekąskę – doskonale smakuje na świeżym pieczywie, ale możesz ją też jeść prosto z miseczki. Dodaj do niej jajka na twardo i cebulę.
Rogaliki z marmoladą zrobione z kruchego ciasta to pyszny pomysł na przekąskę lub deser do kawy lub herbaty. Są proste, szybkie i możesz je podać na każdą okazję.
Racuchy drożdżowe sprawdzą się za każdym razem, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a przy okazji szybkiego i przyjemnego w przygotowaniu. Podawaj je z cukrem pudrem lub dżemem.
Rolada serowa sprawdzi się na każdym przyjęciu. Jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna – dodaj do niej smażonych pieczarek, a z pewnością zachwycisz swoich gości!