Pieczone ziemniaki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż frytki. Pieczenie w piekarniku pozwala zachować też więcej substancji odżywczych. Ziemniaki pieczone możesz obrać ze skórki albo wyszorować i upiec „w mundurkach”.
Do pieczenia ziemniaków warto, prócz soli i pieprzu, dodać dużą ilość przypraw: curry, słodką i ostrą papryką, oregano, suszoną bazylię, majeranek lub tymianek. Ziemniaki z piekarnika mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.
Gadżety i dodatki do Twojej kuchni:
Spis treści:
- Prosty przepis na pieczone ziemniaki
- Przepis na pieczone bataty
- Ziemniaki hasselback
- Przepis na pieczone ziemniaki z rozmarynem
- Przepis na pieczone ziemniaki w folii
- Co zrobić, aby pieczone ziemniaki były chrupiące za każdym razem?
Prosty przepis na pieczone ziemniaki z ziołami
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.
- Polej je olejem roślinnym i obsyp obficie przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziołami prowansalskimi.
- Dodaj 2 ząbki czosnku (nie obieraj go ze skórki).
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż na nią ziemniaki. Wstaw do piekarnika na około 40 minut. Sprawdzaj widelcem, czy pieczone ziemniaki są już wystarczająco miękkie.
- Ziemniaki z piekarnika serwuj jako dodatek do mięsa i surówki.
fot.Adobe Stock
Przepis na słodkie pieczone ziemniaki (bataty)
Składniki:
- 2 kg batatów,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Bataty umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, dodaj olej i wszystkie przyprawy. Wszystko razem wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż bataty.
- Piecz przez 15-20 minut, a po upływie tego czasu poprzekręcaj bataty na drugą stronę. Ponownie piecz przez 15-20 minut.
- Pieczone bataty gotowe. Podawaj je z sosem jogurtowym. Możesz też posypać je startym serem np. parmezanem albo cheddarem.
Pieczone ziemniaki hasselback
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- masło,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Ziemniaki cienko obierz i umyj. Teraz każdą sztukę ponacinaj w taki sposób, jakbyś chciała ją pokroić na cieniutkie plasterki, ale nie przecinaj do końca. Ponacinany ziemniak nadal powinien tworzyć jedną całość. Wszystkie ziemniaki włóż teraz do lodowatej wody na kilka minut, osusz.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż w nim ziemniaki. Posmaruj je z wierzchu masłem. Oprósz solą i pieprzem.
- Ziemniaki wstaw do piekarnika i piecz je około 60 minut.
- Pieczone ziemniaki hasselback to świetny dodatek do dań z grilla i pieczonych mięs.
fot. Adobe Stock
Przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- świeży rozmaryn,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na blachę do pieczenia wyłożonej papierem.
- Skrop oliwą z oliwek i dodaj gałązki świeżego rozmarynu.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w piekarniku przez około 50 minut.
- Pieczone ziemniaki z rozmarynem podawaj z sosem czosnkowym.
Przepis na pieczone ziemniaki w folii
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 150 ml śmietany,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- świeży szczypiorek (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki wyszoruj i każdy z nich zawiń szczelnie w folię aluminiową.
- Wstaw do piekarnika na około 60 minut (sprawdzaj drewnianym patyczkiem, czy są już odpowiednio miękkie).
- Wyjmij ziemniaki z piekarnika, rozchyl folię i przekrój każdy z nich na krzyż.
- Na wierzch nałóż łyżkę śmietany, posyp mieloną papryką i świeżym szczypiorkiem.
- Pieczone ziemniaki w folii doskonale smakują również z sosem tzatziki albo gzikiem.
fot. Adobe Stock
Co zrobić, aby ziemniaki były chrupiące za każdym razem? 8 kluczowych zasad
- Równe kawałki – jeżeli nie chcesz podawać pieczonych ziemniaków w całości, to pokrój je w równą kostkę - dzięki temu każdy kawałek upiecze się w tym samym czasie. Unikniesz w ten sposób niedopieczonych części oraz przypalonych skórek.
- Moczenie w zimnej wodzie – zanurz je na 30 minut lub całą noc, jeżeli przygotowujesz je dzień wcześniej. To pozwoli na uwolnienie większej ilości skrobi zawartej w ziemniakach. W ten sposób pieczone ziemniaki będą bardziej chrupiące. Po wyciągnięciu z wody, nie zapomnij jej odsączyć, np. ręcznikiem papierowym.
- Obtocz w skrobi kukurydzianej – możesz wymieszać ją z ziołami prowansalskimi, pieprzem i słodką papryka w proszku. Dzięki temu szybciej się zrumienią i będą bardziej chrupiące.
- Wstrzymaj się z dużą ilością soli przed pieczeniem – w ten sposób zabezpieczysz się przed wytrącaniem wilgoci z warzyw, która spowoduje, że pieczone ziemniaki będą niesmaczne i zbyt mokre. Większość soli dodaj po upieczeniu.
- Wykorzystaj papier do pieczenia – jego użycie sprawi, że ziemniaki nie przykleją się do blachy.
- Nie przesadzaj z ilością i rozłóż równomiernie – istotne jest, aby ziemniaki były ułożone w jednej warstwie, dzięki temu upieką się z każdej strony. Jeżeli będzie ich zbyt dużo na mniejszej powierzchni, istnieje ryzyko, ze niektóre z nich będą miejscami surowe.
- Przewracaj warzywa podczas pieczenia – nie przyspieszy to procesu ich obróbki cieplnej, natomiast będziesz miała pewność, ze każdy kawałek pieczonych ziemniaków będzie chrupki i złocisty.
- Nie serwuj od razu po wyjęciu – pozostaw je na kratce na około 5 minut. Powietrze pozwoli im lekko wyschnąć i sprawi, że pieczone ziemniaki będą chrupkie.
Zobacz też:
7 pomysłów na pieczone ziemniaki, które sprawią, że zapomnisz o frytkach! Pieczone bataty - sprawdź, jak przygotować je w piekarniku!

Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę

Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis

Przepis na zapiekane ziemniaki faszerowane - pyszny pomysł

Ziemniaki pieczone w glinianym garnku

Pieczone paski ziemniaków - przepis składniki i przygotowanie

Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie

Zapiekanka z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie

Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie

Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i mięsem? W wersji z fetą.

Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie

Pieczeń z ziemniaków

Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem

Ziemniaki faszerowane grzybami
