Pieczone ziemniaki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż np. frytki. Pieczenie w piekarniku pozwala zachować też więcej substancji odżywczych. Ziemniaki przed pieczeniem możesz obrać ze skórki albo wyszorować i upiec „w mundurkach”. Świetnie sprawdzi się też przepis na ziemniaki hasselback.
Do pieczenia ziemniaków warto, prócz soli i pieprzu, dodać dużą ilość przypraw: curry, słodką i ostrą papryką, oregano, suszoną bazylię, majeranek lub tymianek. Świetnie sprawdzi się także rozmaryn. Ziemniaki z piekarnika mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.
Spis treści:
- Co zrobić, aby pieczone ziemniaki były chrupiące za każdym razem?
- Prosty przepis na pieczone ziemniaki
- Przepis na pieczone bataty
- Ziemniaki hasselback
- Przepis na pieczone ziemniaki z rozmarynem
- Przepis na pieczone ziemniaki w folii
Co zrobić, aby ziemniaki były chrupiące: 8 porad
Jeśli chcesz, aby twoje upieczone ziemniaki miały chrupiącą skórkę, a w środku były miękkie i soczyste, warto znać kilka prostych tricków:
- Równe kawałki – jeżeli nie chcesz podawać pieczonych ziemniaków w całości, to pokrój je w równą kostkę - dzięki temu każdy kawałek upiecze się w tym samym czasie. Unikniesz w ten sposób niedopieczonych części oraz przypalonych skórek.
- Moczenie w zimnej wodzie – zanurz je na 30 minut lub całą noc, jeżeli przygotowujesz je dzień wcześniej. To pozwoli na uwolnienie większej ilości skrobi zawartej w ziemniakach. W ten sposób pieczone ziemniaki będą bardziej chrupiące. Po wyciągnięciu z wody nie zapomnij jej odsączyć, np. ręcznikiem papierowym.
- Obtocz w skrobi kukurydzianej – możesz wymieszać ją z ziołami prowansalskimi, pieprzem i słodką papryką w proszku. Dzięki temu szybciej się zrumienią i będą bardziej chrupiące.
- Wstrzymaj się z dużą ilością soli przed pieczeniem – w ten sposób zabezpieczysz się przed wytrącaniem wilgoci z warzyw, która spowoduje, że pieczone ziemniaki będą niesmaczne i zbyt mokre. Większość soli dodaj po upieczeniu.
- Wykorzystaj papier do pieczenia – jego użycie sprawi, że ziemniaki nie przykleją się do blachy.
- Nie przesadzaj z ilością i rozłóż równomiernie – istotne jest, aby ziemniaki były ułożone w jednej warstwie, dzięki temu upieką się z każdej strony. Jeżeli będzie ich zbyt dużo na mniejszej powierzchni, istnieje ryzyko, ze niektóre z nich będą miejscami surowe.
- Przewracaj warzywa podczas pieczenia – nie przyspieszy to procesu ich obróbki cieplnej, natomiast będziesz miała pewność, ze każdy kawałek pieczonych ziemniaków będzie chrupki i złocisty.
- Nie serwuj od razu po wyjęciu – pozostaw je na kratce na około 5 minut. Powietrze pozwoli im lekko wyschnąć i sprawi, że pieczone ziemniaki będą chrupkie.
Pieczone ziemniaki z ziołami: prosty przepis
Klasyczny przepis na pieczone ziemniaki idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu albo samodzielna przekąska. Ziemniaki dokładnie wyszoruj lub obierz, a następnie pokrój w łódeczki i obtocz dokładnie w przyprawach. Kompozycję ziół możesz dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione.
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.
- Polej je olejem roślinnym i obsyp obficie przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziołami prowansalskimi.
- Dodaj 2 ząbki czosnku (nie obieraj go ze skórki).
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż na nią ziemniaki. Wstaw do piekarnika na około 40 minut. Sprawdzaj widelcem, czy pieczone ziemniaki są już wystarczająco miękkie.
- Ziemniaki z piekarnika serwuj jako dodatek do mięsa i surówki.
fot. Pieczone ziemniaki w ziołach/Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Przepis na słodkie pieczone ziemniaki (bataty)
Bataty idealnie nadają się do pieczenia i stanowią świetny dodatek do obiadu. Będą też doskonałą przekąską na imprezę. Najłatwiej będzie pokroić je w słupki albo większe łódeczki.
Składniki:
- 2 kg batatów,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Bataty umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, dodaj olej i wszystkie przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż bataty.
- Piecz przez 15-20 minut, a po upływie tego czasu poprzekręcaj bataty na drugą stronę. Ponownie piecz przez 15-20 minut.
- Pieczone bataty gotowe. Podawaj je z sosem jogurtowym. Możesz też posypać je startym serem np. parmezanem albo cheddarem.
fot. Pieczone bataty/Adobe Stock, vaaseenaa
Pieczone ziemniaki hasselback
Hasselback to ciekawy przepis na ziemniaki nacinane na całej swojej długości. Wyglądają bardzo efektownie i sprawdzają się nawet do wykwintnych dań. To pyszny i tani pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- masło,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Ziemniaki cienko obierz i umyj. Teraz każdą sztukę ponacinaj w taki sposób, jakbyś chciała ją pokroić na cieniutkie plasterki, ale nie przecinaj do końca. Ponacinany ziemniak nadal powinien tworzyć jedną całość.
- Wszystkie ziemniaki włóż teraz do lodowatej wody na kilka minut, osusz.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż w nim ziemniaki. Posmaruj je z wierzchu masłem. Oprósz solą i pieprzem.
- Ziemniaki wstaw do piekarnika i piecz je około 60 minut.
- Pieczone ziemniaki hasselback to świetny dodatek do dań z grilla i pieczonych mięs.
fot. Pieczone ziemniaki hasselback/Adobe Stock, ricka_kinamoto
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Rozmaryn to świetny dodatek do dań z ziemniaków. W połączeniu z oliwą lub olejem oraz tymiankiem tworzy idealne połączenie. Tak przygotowane ziemniaki sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu czy przekąska, ale także baza sałatek na zimno.
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- świeży rozmaryn,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na blachę do pieczenia wyłożonej papierem.
- Skrop oliwą z oliwek i dodaj gałązki świeżego rozmarynu.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w piekarniku przez około 50 minut.
- Pieczone ziemniaki z rozmarynem podawaj z sosem czosnkowym.
fot. Pieczone ziemniaki z rozmarynem/Adobe Stock, severija
Przepis na pieczone ziemniaki w folii
Pieczone ziemniaki w folii (w mundurkach) nie mogą się nie udać i zawsze dobrze smakują. Zawinięte w folię upieką się w całości i będą doskonałą bazą do tradycyjnego kumpira.
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 150 ml śmietany,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- świeży szczypiorek (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki wyszoruj i każdy z nich zawiń szczelnie w folię aluminiową.
- Wstaw do piekarnika na około 60 minut (sprawdzaj drewnianym patyczkiem, czy są już odpowiednio miękkie).
- Wyjmij ziemniaki z piekarnika, rozchyl folię i przekrój każdy z nich na krzyż.
- Na wierzch nałóż łyżkę śmietany, posyp mieloną papryką i świeżym szczypiorkiem.
- Pieczone ziemniaki w folii doskonale smakują również z sosem tzatziki albo gzikiem.
fot. Pieczone ziemniaki w mundurkach/Adobe Stock, pbd Studio
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.07.2020.
Czytaj także:
Pomysły na sałatki z ziemniaków
Jak rozpoznać niejadalne ziemniaki?
Idealne frytki z piekarnika