Jak zrobić pieczone ziemniaki? Sprawdzone przepisy i zawsze chrupiąca skórka!

pieczone ziemniaki fot. Fotolia
Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do dania obiadowego, a nawet pomysł na samodzielną przekąskę. Możesz je obrać ze skórki albo wyszorować i upiec „w mundurkach”. Piecz je w 200 stopniach Celsjusza.
Weronika Kwaśniak / 07.07.2020 12:21
pieczone ziemniaki fot. Fotolia

Pieczone ziemniaki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż frytki. Pieczenie w piekarniku pozwala zachować też więcej substancji odżywczych. Ziemniaki pieczone możesz obrać ze skórki albo wyszorować i upiec „w mundurkach”.

Do pieczenia ziemniaków warto, prócz soli i pieprzu, dodać dużą ilość przypraw: curry, słodką i ostrą papryką, oregano, suszoną bazylię, majeranek lub tymianek. Ziemniaki z piekarnika mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.

Gadżety i dodatki do Twojej kuchni:

 

 

Spis treści:

  1. Prosty przepis na pieczone ziemniaki 
  2. Przepis na pieczone bataty
  3. Ziemniaki hasselback
  4. Przepis na pieczone ziemniaki z rozmarynem
  5. Przepis na pieczone ziemniaki w folii
  6. Co zrobić, aby pieczone ziemniaki były chrupiące za każdym razem? 

Prosty przepis na pieczone ziemniaki z ziołami 

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. 
  2. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. 
  3. Polej je olejem roślinnym i obsyp obficie przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziołami prowansalskimi.
  4. Dodaj 2 ząbki czosnku (nie obieraj go ze skórki). 
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż na nią ziemniaki. Wstaw do piekarnika na około 40 minut. Sprawdzaj widelcem, czy pieczone ziemniaki są już wystarczająco miękkie.
  6. Ziemniaki z piekarnika serwuj jako dodatek do mięsa i surówki.

przepis na pieczone ziemniaki
fot.Adobe Stock

Przepis na słodkie pieczone ziemniaki (bataty)

Składniki:

  • 2 kg batatów,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  2. Bataty umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, dodaj olej i wszystkie przyprawy. Wszystko razem wymieszaj. 
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż bataty. 
  4. Piecz przez 15-20 minut, a po upływie tego czasu poprzekręcaj bataty na drugą stronę. Ponownie piecz przez 15-20 minut.
  5. Pieczone bataty gotowe. Podawaj je z sosem jogurtowym. Możesz też posypać je startym serem np. parmezanem albo cheddarem.

przepis na bataty pieczone

Pieczone ziemniaki hasselback

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • masło,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  2. Ziemniaki cienko obierz i umyj. Teraz każdą sztukę ponacinaj w taki sposób, jakbyś chciała ją pokroić na cieniutkie plasterki, ale nie przecinaj do końca. Ponacinany ziemniak nadal powinien tworzyć jedną całość. Wszystkie ziemniaki włóż teraz do lodowatej wody na kilka minut, osusz.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż w nim ziemniaki. Posmaruj je z wierzchu masłem. Oprósz solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki wstaw do piekarnika i piecz je około 60 minut.
  5. Pieczone ziemniaki hasselback to świetny dodatek do dań z grilla i pieczonych mięs.

ziemniaki hasselback przepisfot. Adobe Stock

Przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeży rozmaryn,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Ziemniaki wyszoruj, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na blachę do pieczenia wyłożonej papierem.
  3. Skrop oliwą z oliwek i dodaj gałązki świeżego rozmarynu.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Piecz w piekarniku przez około 50 minut.
  6. Pieczone ziemniaki z rozmarynem podawaj z sosem czosnkowym.

Przepis na pieczone ziemniaki w folii

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 150 ml śmietany,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • świeży szczypiorek (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza.
  2. Ziemniaki wyszoruj i każdy z nich zawiń szczelnie w folię aluminiową. 
  3. Wstaw do piekarnika na około 60 minut (sprawdzaj drewnianym patyczkiem, czy są już odpowiednio miękkie).
  4. Wyjmij ziemniaki z piekarnika, rozchyl folię i przekrój każdy z nich na krzyż.
  5. Na wierzch nałóż łyżkę śmietany, posyp mieloną papryką i świeżym szczypiorkiem.
  6. Pieczone ziemniaki w folii doskonale smakują również z sosem tzatziki albo gzikiem.

pieczone ziemniaki w folii
fot. Adobe Stock

Co zrobić, aby ziemniaki były chrupiące za każdym razem? 8 kluczowych zasad

  1. Równe kawałki – jeżeli nie chcesz podawać pieczonych ziemniaków w całości, to pokrój je w równą kostkę - dzięki temu każdy kawałek upiecze się w tym samym czasie. Unikniesz w ten sposób niedopieczonych części oraz przypalonych skórek.
  2. Moczenie w zimnej wodzie – zanurz je na 30 minut lub całą noc, jeżeli przygotowujesz je dzień wcześniej. To pozwoli na uwolnienie większej ilości skrobi zawartej w ziemniakach. W ten sposób pieczone ziemniaki będą bardziej chrupiące. Po wyciągnięciu z wody, nie zapomnij jej odsączyć, np. ręcznikiem papierowym.
  3. Obtocz w skrobi kukurydzianej – możesz wymieszać ją z ziołami prowansalskimi, pieprzem i słodką papryka w proszku. Dzięki temu szybciej się zrumienią i będą bardziej chrupiące.
  4. Wstrzymaj się z dużą ilością soli przed pieczeniem – w ten sposób zabezpieczysz się przed wytrącaniem wilgoci z warzyw, która spowoduje, że pieczone ziemniaki będą niesmaczne i zbyt mokre. Większość soli dodaj po upieczeniu.
  5. Wykorzystaj papier do pieczenia – jego użycie sprawi, że ziemniaki nie przykleją się do blachy.
  6. Nie przesadzaj z ilością i rozłóż równomiernie – istotne jest, aby ziemniaki były ułożone w jednej warstwie, dzięki temu upieką się z każdej strony. Jeżeli będzie ich zbyt dużo na mniejszej powierzchni, istnieje ryzyko, ze niektóre z nich będą miejscami surowe.
  7. Przewracaj warzywa podczas pieczenia – nie przyspieszy to procesu ich obróbki cieplnej, natomiast będziesz miała pewność, ze każdy kawałek pieczonych ziemniaków będzie chrupki i złocisty.
  8. Nie serwuj od razu po wyjęciu – pozostaw je na kratce na około 5 minut. Powietrze pozwoli im lekko wyschnąć i sprawi, że pieczone ziemniaki będą chrupkie.

Zobacz też:
7 pomysłów na pieczone ziemniaki, które sprawią, że zapomnisz o frytkach! Pieczone bataty - sprawdź, jak przygotować je w piekarniku!
 

Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę
Ziemniaki faszerowane szpinakiem podawaj na gorąco - będą smaczne i aromatyczne. Można je traktować jako przekąskę lub dodatek do mięsa.
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis
Ziemniaki faszerowane szpinakiem warto wzbogacić dodatkiem sera feta, a także innym wyrazistym składnikiem - np. krewetkami, boczkiem albo szynką.
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Prosto z glinianego garnka!
Pieczone paski ziemniaków - przepis składniki i przygotowanie
Pieczone paski ziemniaków - przepis składniki i przygotowanie
Chrupiące, napełnione papryką, pomidorami i cebulą i posypane serem!
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Z pomidorem, szynką i serem żółtym!
Zapiekanka z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekanka z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie
Zioła prowansalskie, cebula i czosnek dodatkowo wzbogacają jej aromat!
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki w mundurkach z pysznym nadzieniem.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i mięsem? W wersji z fetą.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i mięsem? W wersji z fetą.
Jeżeli masz obfite zbiory cukinii w tym roku wykorzystaj ją do zapiekanki. Proste i szybkie danie, które zasmakuje całej rodzinie.
Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Nasz nowy przepis - wykwintna przystawka lub po prostu smaczna kolacja.
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Niezwykle aromatyczne danie!
Ziemniaki faszerowane grzybami
Ziemniaki faszerowane grzybami
Przekąska na każdą okazję!
Ziemniaki faszerowane - przepis
Ziemniaki faszerowane - przepis
Ziemniaki faszerowane to pyszne danie dla całej rodziny. Polane pikantnym lub czosnkowym sosem stanowią efektowny dodatek do dania głównego.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA