Pieczone ziemniaki: idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska

Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do dania obiadowego, a nawet pomysł na samodzielną przekąskę! Możesz upiec je zarówno w piekarniku, jak i na grillu.
Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
pieczone ziemniaki fot. Fotolia

Pieczone ziemniaki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż frytki, ponieważ nie smażymy ich na głębokim tłuszczu - pieczenie w piekarniku pozwala zachować też więcej substancji odżywczych. Ziemniaki pieczone możesz obrać ze skórki, albo wyszorować i upiec ze skórką. Warto prócz soli i pieprzu, dodać do pieczonych ziemniaków dużą ilość przypraw: curry, słodkiej i ostrej papryki, oregano, suszonej bazylii, majeranku, estragonu lub tymianku. Ziemniaki z piekarnika mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.

Przepis na pieczone ziemniaki z czosnkiem i przyprawami

Oto składniki na pieczone ziemniaki z czosnkiem i przyprawami:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła prowansalskie,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • 3 ząbki czosnku,
  • curry.

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

1 krok: Ziemniaki dokładnie wyszoruj i nie obieraj, ponieważ upieczone ze skórką będą jeszcze smaczniejsze.

2 krok: Pokrój je na kawałki. Teraz kawałki ziemniaków wrzuć do miski. Polej je oliwą z oliwek i obsyp obficie przyprawami: solą, pieprzem, curry, papryką słodką i ostrą, ziołami prowansalskimi.

3 krok: Czosnek obierz i drobniutko posiekaj, dodaj do ziemniaków. Wszystko razem wymieszaj.

4 krok: Blachę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż na nią ziemniaki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pieczone ziemniaki muszą w nim przebywać przez 30-40 minut.

5 krok: Sprawdzaj widelcem, czy są już wystarczająco miękkie. Ziemniaki z piekarnika serwuj z sosem czosnkowym lub jako dodatek do mięsa i surówki.

Zobacz 50 innych przepisów na dania z ziemniakami

Przepis na słodkie pieczone ziemniaki (bataty)

Oto składniki do przyrządzenia pieczonych batatów:

  • 2 kg batatów,
  • szczypta tymianku,
  • odrobina oregano,
  • 9 ząbków czosnku,
  • 100 ml oleju,
  • sól.

Jak przyrządzić pieczone słodkie ziemniaki (bataty)?

1 krok: Bataty umyj i pokrój na kawałki. Umieść je w misce. Dodaj sól, olej i zioła. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Również dodaj go do batatów.

2 krok: Wszystko razem wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, umieść na niej słodkie ziemniaki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, włącz również opcję grillowania (jeśli taką posiadasz).

3 krok: Piecz przez 15-20 minut, a po upływie tego czasu poprzekręcaj bataty na drugą stronę. Ponownie piecz przez 15-20 minut. Pieczone ziemniaki gotowe!

Przepis na pieczone ziemniaki po szwedzku

Oto składniki na pieczone ziemniaki po szwedzku:

  • ziemniaki,
  • olej,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta

Jak zrobić pieczone ziemniaki po szwedzku?

1 krok: Ziemniaki cienko obierz i umyj. Teraz każdą sztukę ponacinaj w taki sposób, jakbyś chciała ją pokroić na cieniutkie plasterki, ale nie przecinaj do końca.

2 krok: Ponacinany ziemniak nadal powinien tworzyć jedną całość. Wszystkie ziemniaki włóż teraz do lodowatej wody na kilka minut, osusz.

3 krok: Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż w nim kartofelki. Posmaruj je tłuszczem również z wierzchu. Oprósz solą i pieprzem.

4 krok: Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut. Masło roztop i po upływie wyznaczonego czasu, wysmaruj nim pieczone ziemniaki.

5 krok: Wstaw je ponownie do piekarnika i trzymaj w piecu jeszcze przez kolejne 30 minut. Przed samym końcem pieczenia, posyp pieczone ziemniaki tartą bułką.

Zobacz też:
7 pomysłów na pieczone ziemniaki, które sprawią, że zapomnisz o frytkach! Pieczone bataty - sprawdź, jak przygotować je w piekarniku!
 

Ziemniaki faszerowane mięsem
Ziemniaki faszerowane mięsem
Zapiekane w naczyniu żaroodpornym!
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Prosto z glinianego garnka!
Pieczone paski ziemniaków
Pieczone paski ziemniaków
Chrupiące, napełnione papryką, pomidorami i cebulą i posypane serem!
Ziemniaki faszerowane z rozmarynem
Ziemniaki faszerowane z rozmarynem
Z pomidorem, szynką i serem żółtym!
Zapiekanka ziołowa z ziemniakami, szynką i serem
Zapiekanka ziołowa z ziemniakami, szynką i serem
Zioła prowansalskie, cebula i czosnek dodatkowo wzbogacają jej aromat!
Ziemniaki z farszem ze szpinaku
Ziemniaki z farszem ze szpinaku
Ta przekąska posmakuje każdemu!
Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Ziemniaki w mundurkach z pysznym nadzieniem.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią
Świetny pomysł na sycący i smaczny obiad!
Ziemniaki pieczone ze śledziem w śmietanie
Ziemniaki pieczone ze śledziem w śmietanie
Nasz nowy przepis - wykwintna przystawka lub po prostu smaczna kolacja.
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Niezwykle aromatyczne danie!
Ziemniaki faszerowane czterema nadzieniami
Ziemniaki faszerowane czterema nadzieniami
Ziemniaki faszerowane to świetne danie na co dzień, jak i na bardziej wystawne przyjęcie.
Ziemniaczki faszerowane grzybami
Ziemniaczki faszerowane grzybami
Przekąska na każdą okazję!
Ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane to pyszne danie dla całej rodziny. Polane pikantnym lub czosnkowym sosem stanowią efektowny dodatek do dania głównego.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/4 miesiące temu
faszeruję ziemniaki śmietaną, jajkiem i szczypiorkiem... niebo w gębie!
/5 miesięcy temu
Uwielbiam ziemniaczki pod każdą postacią :) Super przepisy :)
/5 miesięcy temu
ziemniaki faszerowane sałatką są przepyszne! Zwłaszcza z grilla
POKAŻ KOMENTARZE (2)