pieczone ziemniaki fot. Fotolia

Jak zrobić pieczone ziemniaki? Sprawdzone przepisy i zawsze chrupiąca skórka!

Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do dania obiadowego, a nawet pomysł na samodzielną przekąskę! Możesz upiec je zarówno w piekarniku, jak i na grillu.
Weronika Kwaśniak / 22.08.2019 16:21
pieczone ziemniaki fot. Fotolia

Pieczone ziemniaki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż frytki. Pieczenie w piekarniku pozwala zachować też więcej substancji odżywczych. Ziemniaki pieczone możesz obrać ze skórki albo wyszorować i upiec „w mundurkach”.

Do pieczenia ziemniaków warto, prócz soli i pieprzu, dodać dużą ilość przypraw: curry, słodkiej i ostrej papryki, oregano, suszonej bazylii, majeranku, estragonu lub tymianku. Ziemniaki z piekarnika mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.

Spis treści

  1. Pieczone ziemniaki w mundurkach
  2. Przepis na pieczone bataty
  3. Ziemniaki po szwedzku
  4. Fioletowe ziemniaki zapiekane
  5. Co zrobić, aby były chrupiące za każdym razem? 10 kluczowych zasad!

Przepis na pieczone ziemniaki z czosnkiem i przyprawami

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła prowansalskie,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • 3 ząbki czosnku,
  • curry.

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i nie obieraj, ponieważ upieczone ze skórką będą jeszcze smaczniejsze.
  2. Pokrój je na kawałki. Teraz kawałki ziemniaków wrzuć do miski. Polej je oliwą z oliwek i obsyp obficie przyprawami: solą, pieprzem, curry, papryką słodką i ostrą, ziołami prowansalskimi.
  3. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj, dodaj do ziemniaków. Wszystko razem wymieszaj.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż na nią ziemniaki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pieczone ziemniaki muszą w nim przebywać przez 30-40 minut.
  5. Sprawdzaj widelcem, czy są już wystarczająco miękkie. Ziemniaki z piekarnika serwuj z sosem czosnkowym lub jako dodatek do mięsa i surówki.

Uzupełnij swoją kosmetyczkę o najnowsze kosmetyki i zapachy! Kupuj taniej na stronie E-glamour.pl kody rabatowe

Zobacz 50 innych przepisów na dania z ziemniakami

Przepis na słodkie pieczone ziemniaki (bataty)

Składniki:

  • 2 kg batatów,
  • szczypta tymianku,
  • odrobina oregano,
  • 9 ząbków czosnku,
  • 100 ml oleju,
  • sól.

Przygotowanie

  1. Bataty umyj i pokrój na kawałki. Umieść je w misce. Dodaj sól, olej i zioła. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Również dodaj go do batatów.
  2. Wszystko razem wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, umieść na niej słodkie ziemniaki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, włącz również opcję grillowania (jeśli taką posiadasz).
  3. Piecz przez 15-20 minut, a po upływie tego czasu poprzekręcaj bataty na drugą stronę. Ponownie piecz przez 15-20 minut. Pieczone ziemniaki gotowe!

Ziemniaki po szwedzku

Składniki:

  • ziemniaki,
  • olej,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Ziemniaki cienko obierz i umyj. Teraz każdą sztukę ponacinaj w taki sposób, jakbyś chciała ją pokroić na cieniutkie plasterki, ale nie przecinaj do końca.
  2. Ponacinany ziemniak nadal powinien tworzyć jedną całość. Wszystkie ziemniaki włóż teraz do lodowatej wody na kilka minut, osusz.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż w nim kartofelki. Posmaruj je tłuszczem również z wierzchu. Oprósz solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut. Masło roztop i po upływie wyznaczonego czasu, wysmaruj nim pieczone ziemniaki.
  5. Wstaw je ponownie do piekarnika i trzymaj w piecu jeszcze przez kolejne 30 minut. Przed samym końcem pieczenia, posyp pieczone ziemniaki tartą bułką.

Pieczone ziemniaki po szwedzku
fot. Adobe Stock

Fioletowe ziemniaki zapiekane

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków tej samej wielkości
  • Oliwa z oliwek
  • Świeży rozmaryn
  • Papryczka chili
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Warzywa dokładnie wyszoruj i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Osusz za pomocą ręcznika papierowego i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ponakłuwaj ziemniaki widelcem lub pokrój na mniejsze kawałki. Skrop oliwą z oliwek.
  4. Dopraw solą i pieprzem i obłóż papryczką chili i gałązkami rozmarynu.
  5. Piecz w piekarniku w temperaturze nie niższej niż 240 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
  6. Pozwól im ostygnąć w piekarniku.

Co zrobić, aby były chrupiące za każdym razem? 10 kluczowych zasad!

  1. Równe kawałki – jeżeli nie planujesz podawać ich w całości, to pokrój w większą kostkę tak, aby mogły się równomiernie upiec. W ten sposób unikniesz niedopieczonych części oraz przypalonych skórek.
  2. Moczenie w zimnej wodzie – zanurz je na 30 minut lub całą noc, jeżeli przygotowujesz je dzień wcześniej. To pozwoli na uwolnienie większej ilości skrobi zawartej w ziemniakach. W ten sposób po obróbce będą bardziej chrupiące. Po wyciągnięciu z wody nie zapomnij odsączyć wody np. ręcznikiem papierowym.
  3. Obtocz w skrobi kukurydzianej – możesz wymieszać ją z ziołami prowansalskimi, pieprzem i słodką papryka w proszku. Dzięki temu szybciej się zrumienią i będą bardziej chrupiące.
  4. Wstrzymaj się z przedwczesnym soleniem – w ten sposób zabezpieczysz je przed wytrącaniem się wilgoci z warzyw, która spowoduje, że będą niesmaczne i zbyt mokre. Dodaj sól po upieczeniu – tak będziesz mogła kontrolować poziom doprawienia.
  5. Wykorzystaj papier do pieczenia – jego użycie sprawi, że ziemniaki nie przykleją się do blachy podczas karmelizacji skórki .
  6. Nie przesadzaj z ilością i rozłóż równomiernie – istotne jest, aby były ułożone w jednej warstwie, dzięki temu upieką się z każdej strony. Jeżeli będzie ich zbyt dużo na mniejszej powierzchni, istnieje ryzyko, ze niektóre z nich będą miejscami surowe.
  7. Piecz w możliwie najwyższej temperaturze – jeżeli wybierzesz niższą, poniżej 200 stopni Celsjusza, ziemniaki będą niedogotowane i miałkie.
  8. Przewracaj warzywa podczas pieczenia – nie przyspieszy to procesu ich obróbki cieplnej, natomiast będziesz miała pewność, ze każdy kawałek będzie chrupki i złocisty.
  9. Nie serwuj od razu po wyjęciu – pozostaw je na kratce na około 5 minut. Powietrze pozwoli im lekko wyschnąć i sprawi, że będą chrupkie.
  10. Podawaj z masłem, oliwą z oliwek lub smalcem – nie tylko ze względu na smak, ale także wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.

 

Zobacz też:
7 pomysłów na pieczone ziemniaki, które sprawią, że zapomnisz o frytkach! Pieczone bataty - sprawdź, jak przygotować je w piekarniku!
 

Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis
Ziemniaki faszerowane szpinakiem warto wzbogacić dodatkiem sera feta, a także innym wyrazistym składnikiem - np. krewetkami, boczkiem albo szynką.
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Prosto z glinianego garnka!
Pieczone paski ziemniaków - przepis składniki i przygotowanie
Pieczone paski ziemniaków - przepis składniki i przygotowanie
Chrupiące, napełnione papryką, pomidorami i cebulą i posypane serem!
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Z pomidorem, szynką i serem żółtym!
Zapiekanka z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekanka z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie
Zioła prowansalskie, cebula i czosnek dodatkowo wzbogacają jej aromat!
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki w mundurkach z pysznym nadzieniem.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i mięsem? W wersji z fetą.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i mięsem? W wersji z fetą.
Jeżeli masz obfite zbiory cukinii w tym roku wykorzystaj ją do zapiekanki. Proste i szybkie danie, które zasmakuje całej rodzinie.
Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Nasz nowy przepis - wykwintna przystawka lub po prostu smaczna kolacja.
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Niezwykle aromatyczne danie!
Ziemniaki faszerowane grzybami
Ziemniaki faszerowane grzybami
Przekąska na każdą okazję!
Ziemniaki faszerowane - przepis
Ziemniaki faszerowane - przepis
Ziemniaki faszerowane to pyszne danie dla całej rodziny. Polane pikantnym lub czosnkowym sosem stanowią efektowny dodatek do dania głównego.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/31.07.2019 13:19
Aż zgłodniałam ;D
/31.07.2019 07:58
Aby pokroić w ten sposób ziemniaki po szwedzku można je położyć na łyżce! Nóż zatrzyma się na drugim sztućcu przez co nie przekroisz ziemniaka do końca :)
/05.10.2018 14:40
faszeruję ziemniaki śmietaną, jajkiem i szczypiorkiem... niebo w gębie!
POKAŻ KOMENTARZE (4)