Ziemniaki z grilla w folii w smaku przypominają te z ogniska. Możesz je przygotować w całości lub pokroić w plastry albo kostkę. Smak grillowanych ziemniaków świetnie podkreślają suszone zioła - tymianek oraz rozmaryn, a także świeży koperek i szczypiorek. Doskonałym dodatkiem będą sosy, szczególnie te na bazie śmietany lub jogurtu.
Spis treści:
- Ziemniaki z grilla w folii bez gotowania
- Ziemniaki z grilla elektrycznego
- Ziemniaki z grilla w folii z cebulą
- Ziemniaki z grilla z boczkiem
Ziemniaki z grilla w folii bez gotowania
Jeśli chcesz, żeby ziemniaki z grilla w folii szybciej się upiekły, możesz je wcześniej podgotować w osolonej wodzie. Nie jest to jednak konieczne. Możesz przygotować pyszne, chrupiące ziemniaki z grilla bez gotowania. Idealnie przypieczona skórka i miękki miąższ świetnie będą smakować oprószone solą oraz świeżymi ziołami.
Składniki:
- 6 ziemniaków jednakowej wielkości,
- 6 łyżeczek masła,
- szczypiorek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj bulwy ziemniaków i nakłuj je w kilku miejscach widelcem.
- Posmaruj skórkę niewielką ilością masła, a następnie owiń w folię aluminiową i połóż bezpośrednio na mocno rozgrzanym grillu.
- Piecz ok. 45-50 minut. Ziemniaki muszą stać się całkowicie miękkie.
- Upieczone ziemniaki otwórz z folii, przekrój na pół i podawaj posypane solą i szczypiorkiem albo z sosem na bazie jogurtu.
fot. Ziemniaki z grilla w folii bez gotowania/Adobe Stock, vaaseenaa
Ziemniaki z grilla elektrycznego
Ziemniaki możesz również pokroić na mniejsze kawałki, zamarynować w przyprawach i ugrillować na tacce lub bezpośrednio na ruszcie grilla elektrycznego. Będą miał idealnie chrupiącą i przypieczoną skórkę, a także doskonały smak. Możesz również zrezygnować z marynaty i ugrillować je wyłącznie z solą i odrobiną masła. Pokrojone w kostkę lub łódeczki będą świetną bazą do sałatki ziemniaczanej.
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry albo słupki. Przełóż do miski. Dodaj olej, sól, pieprz i pozostałe przyprawy.
- Ziemniaki układaj na rozgrzany ruszt (lub nasmarowaną tłuszczem tackę) i grilluj po kilka minut z każdej strony (im mniejszy kawałek, tym krótszego grillowania potrzebuje).
- Ziemniaki z grilla na tacce to doskonały dodatek do mięs np. karkówki albo szaszłyków.
fot. Ziemniaki z grilla elektrycznego/Adobe Stock, arinahabich
Ziemniaki z grilla w folii z cebulą
Grillowane ziemniaki bardzo dobrze czują się (i smakują) w towarzystwie cebuli. Najlepiej sprawdzi się zwykła cebula lub szalotka. Do folii oprócz tych składników dodaj także świeże zioła, czosnek oraz odrobinę masła - efekt zaskoczy wszystkich uczestników grilla!
Składniki:
- 7-8 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką.
- Pokrój ziemniaki w plasterki o grubości 1 cm lub w kostkę. Przełóż do miski, dodaj olej i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
- Folie aluminiową posmaruj cienko olejem.
- Przekrój średniej wielkości cebulę na plasterki i zmiażdż 3 ząbki czosnku (nie obieraj ich).
- Ziemniaki połóż na folii, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Całość posyp solą i pieprzem.
- Całość zawiń szczelnie w folię.
- Połóż folię z ziemniakami na rozgrzanym grillu i piecz przez około 30-35 min, przewracając folię co 10 minut na druga stronę.
- Gotowe ziemniaki przełóż na talerz i posmaruj je dodatkowo masłem.
fot. Ziemniaki z grilla w folii z cebulą/Adobe Stock, Firma V
Ziemniaki z grilla z boczkiem
Grillowane ziemniaki możesz także nafaszerować boczkiem i sosem śmietanowo-serowym, tworząc ciekawą wersję tureckiego kumpira. To idealna przekąska, która może być także samodzielną potrawą. Jest niezwykle sycący, ale przede wszystkim pyszny.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 400 g boczku pokrojonego w kostkę,
- 200 g sera żółtego + odrobina do posypania,
- 250 ml śmietanki 30%,
- sól i pieprz,
- szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj. Lekko podgotuj, aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki wystudź.
- Nakrój ziemniaki lekko na pół w taki sposób, aby można było lekko je otworzyć. Nie przekrawaj jednak całkowicie na pół i uważaj, aby nie rozłamać ich na dwie połówki.
- W rondelku zagotuj śmietankę wraz z solą i pieprzem, a następnie wrzuć do środka starty na grubych oczkach ser.
- Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści.
- Ziemniaki ułóż w folii i wstępnie zawiń. Do przekrojonej wnęki włóż pokrojony boczek, a następnie zalej całość serowym sosem.
- Posyp wierzch startym serem i szczypiorkiem, a następnie zawiń szczelnie w folię i połóż na rozgrzanym grillu.
- Grilluj ok. 30 minut. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem.
fot. Ziemniaki z grilla z boczkiem/Adobe Stock, azurita
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.04.2021.
Zobacz też więcej przepisów na dania z grilla: