Ziemniaki z grilla w folii w smaku przypominają te z ogniska. Możesz je przygotować w całości lub pokroić w plastry albo kostkę.
Smak ziemniaków świetnie podkreślają suszone zioła - tymianek oraz rozmaryn, a także świeży koperek i szczypiorek. Doskonałym dodatkiem będą sosy, szczególnie te na bazie śmietany lub jogurtu.
Spis treści:
- Ziemniaki z grilla w folii w całości
- Ziemniaki z grilla na tacce
- Ziemniaki z grilla w folii w kawałkach
Przepis na ziemniaki z grilla w folii w całości
Jeśli chcesz, żeby ziemniaki z grilla w folii szybciej się upiekły, możesz je wcześniej podgotować w osolonej wodzie. Wystarczy 10 minut. Wtedy na ruszcie powinny spędzić 20 minut.
Składniki:
- 6 ziemniaków jednakowej wielkości,
- 6 łyżeczek masła,
- szczypiorek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj bulwy ziemniaków i nakłuj je w kilku miejscach widelcem.
- Posmaruj skórkę masłem, owiń w folię aluminiową i połóż bezpośrednio na żarze.
- Piecz przez 45-50 minut dopóki ziemniaki nie zmiękną.
- Upieczone ziemniaki przekrój na pół i podawaj posypane solą i szczypiorkiem albo z sosem na bazie jogurtu.
Przepis na ziemniaki z grilla na tacce
Ziemniaki możesz również pokroić na mniejsze kawałki, zamarynować w przyprawach i ugrillować na aluminiowych tackach.
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry albo słupki. Przełóż do miski. Dodaj olej, sól, pieprz i pozostałe przyprawy.
- Tackę aluminiową wysmaruj cienko olejem roślinnym.
- Ziemniaki układaj na rozgrzany ruszt i grilluj po kilka minut z każdej strony (im mniejszy kawałek, tym krótszego grillowania potrzebuje).
- Ziemniaki z grilla na tacce to doskonały dodatek do mięs np. karkówki albo szaszłyków.
Przepis na ziemniaki z grilla w folii w kawałkach
Składniki:
- 7-8 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką.
- Pokrój ziemniaki w plasterki o grubości 1 cm lub w kostkę. Przełóż do miski, dodaj olej i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
- Grubą folie aluminiową posmaruj cienko olejem roślinnym.
- Przekrój średniej wielkości cebulę na plasterki i zmiażdż 3 ząbki czosnku (nie obieraj ich).
- Ziemniaki połóż na folii, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Całość posyp solą i pieprzem.
- Całość zawiń szczelnie w folię.
- Połóż folię z ziemniakami na rozgrzanym grillu i piecz przez około 30-35 min, przewracając folię co 10 minut na druga stronę.
- Gotowe ziemniaki przełóż na talerz i posmaruj je dodatkowo masłem.
fot. Ziemniaki z grilla na tacce/Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z grilla:

Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?

Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?

Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery

Dania na grilla - 50 sprawdzonych przepisów, które zachwycą każdego

Kiszka ziemniaczana na 3 sposoby - pieczona, gotowana, z grilla

Hamburger z grilla - przepis składniki i przygotowanie
