Ziemniaki z grilla w folii w całości i w kawałkach, z dodatkiem boczku i cebuli. Zobacz te pyszne przepisy na ziemniaki

ziemniaki z grilla fot. Adobe Stock, nerudol
Ziemniaki z grilla w folii to doskonały dodatek do grillowanych mięs i ryb, a także świetny składnik sałatek imprezowych. Możesz je przygotować w całości i podawać np. z gzikiem albo pokroić w plasterki i doprawić świeżymi ziołami. Świetnie smakują także z dodatkiem dipów i sosów, a także z dodatkiem ciągnącego sera.
Małgorzata Machnicka / 09.04.2024 11:58
ziemniaki z grilla fot. Adobe Stock, nerudol

Ziemniaki z grilla w folii w smaku przypominają te z ogniska. Możesz je przygotować w całości lub pokroić w plastry albo kostkę. Smak grillowanych ziemniaków świetnie podkreślają suszone zioła - tymianek oraz rozmaryn, a także świeży koperek i szczypiorek. Doskonałym dodatkiem będą sosy, szczególnie te na bazie śmietany lub jogurtu. 

Spis treści:

  1. Ziemniaki z grilla w folii bez gotowania
  2. Ziemniaki z grilla elektrycznego
  3. Ziemniaki z grilla w folii z cebulą
  4. Ziemniaki z grilla z boczkiem

Ziemniaki z grilla w folii bez gotowania

Jeśli chcesz, żeby ziemniaki z grilla w folii szybciej się upiekły, możesz je wcześniej podgotować w osolonej wodzie. Nie jest to jednak konieczne. Możesz przygotować pyszne, chrupiące ziemniaki z grilla bez gotowania. Idealnie przypieczona skórka i miękki miąższ świetnie będą smakować oprószone solą oraz świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 6 ziemniaków jednakowej wielkości,
  • 6 łyżeczek masła,
  • szczypiorek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bulwy ziemniaków i nakłuj je w kilku miejscach widelcem.
  2. Posmaruj skórkę niewielką ilością masła, a następnie owiń w folię aluminiową i połóż bezpośrednio na mocno rozgrzanym grillu.
  3. Piecz ok. 45-50 minut. Ziemniaki muszą stać się całkowicie miękkie.
  4. Upieczone ziemniaki otwórz z folii, przekrój na pół i podawaj posypane solą i szczypiorkiem albo z sosem na bazie jogurtu.

pieczone ziemniaki z grilla w folii bez gotowania

fot. Ziemniaki z grilla w folii bez gotowania/Adobe Stock, vaaseenaa

Ziemniaki z grilla elektrycznego

Ziemniaki możesz również pokroić na mniejsze kawałki, zamarynować w przyprawach i ugrillować na tacce lub bezpośrednio na ruszcie grilla elektrycznego. Będą miał idealnie chrupiącą i przypieczoną skórkę, a także doskonały smak. Możesz również zrezygnować z marynaty i ugrillować je wyłącznie z solą i odrobiną masła. Pokrojone w kostkę lub łódeczki będą świetną bazą do sałatki ziemniaczanej.

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry albo słupki. Przełóż do miski. Dodaj olej, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. 
  2. Ziemniaki układaj na rozgrzany ruszt (lub nasmarowaną tłuszczem tackę) i grilluj po kilka minut z każdej strony (im mniejszy kawałek, tym krótszego grillowania potrzebuje).
  3. Ziemniaki z grilla na tacce to doskonały dodatek do mięs np. karkówki albo szaszłyków.

ziemniaki z grilla elektrycznego

fot. Ziemniaki z grilla elektrycznego/Adobe Stock, arinahabich

Ziemniaki z grilla w folii z cebulą

Grillowane ziemniaki bardzo dobrze czują się (i smakują) w towarzystwie cebuli. Najlepiej sprawdzi się zwykła cebula lub szalotka. Do folii oprócz tych składników dodaj także świeże zioła, czosnek oraz odrobinę masła - efekt zaskoczy wszystkich uczestników grilla!

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką. 
  2. Pokrój ziemniaki w plasterki o grubości 1 cm lub w kostkę. Przełóż do miski, dodaj olej i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
  3. Folie aluminiową posmaruj cienko olejem.
  4. Przekrój średniej wielkości cebulę na plasterki i zmiażdż 3 ząbki czosnku (nie obieraj ich).
  5. Ziemniaki połóż na folii, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Całość posyp solą i pieprzem. 
  6. Całość zawiń szczelnie w folię.
  7. Połóż folię z ziemniakami na rozgrzanym grillu i piecz przez około 30-35 min, przewracając folię co 10 minut na druga stronę.
  8. Gotowe ziemniaki przełóż na talerz i posmaruj je dodatkowo masłem.

ziemniaki z grilla w folii z cebulą

fot. Ziemniaki z grilla w folii z cebulą/Adobe Stock, Firma V

Ziemniaki z grilla z boczkiem

Grillowane ziemniaki możesz także nafaszerować boczkiem i sosem śmietanowo-serowym, tworząc ciekawą wersję tureckiego kumpira. To idealna przekąska, która może być także samodzielną potrawą. Jest niezwykle sycący, ale przede wszystkim pyszny.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 400 g boczku pokrojonego w kostkę,
  • 200 g sera żółtego + odrobina do posypania,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj. Lekko podgotuj, aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki wystudź.
  2. Nakrój ziemniaki lekko na pół w taki sposób, aby można było lekko je otworzyć. Nie przekrawaj jednak całkowicie na pół i uważaj, aby nie rozłamać ich na dwie połówki.
  3. W rondelku zagotuj śmietankę wraz z solą i pieprzem, a następnie wrzuć do środka starty na grubych oczkach ser.
  4. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści.
  5. Ziemniaki ułóż w folii i wstępnie zawiń. Do przekrojonej wnęki włóż pokrojony boczek, a następnie zalej całość serowym sosem.
  6. Posyp wierzch startym serem i szczypiorkiem, a następnie zawiń szczelnie w folię i połóż na rozgrzanym grillu.
  7. Grilluj ok. 30 minut. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem.

ziemniaki z grilla z boczkiem

fot. Ziemniaki z grilla z boczkiem/Adobe Stock, azurita

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.04.2021.

Zobacz też więcej przepisów na dania z grilla:

Co przygotować na grilla ze znajomymi? Oto mięsne i wegetariańskie pomysły i przepisy na grilla w gronie rodziny i przyjaciół
Co przygotować na grilla ze znajomymi? Oto mięsne i wegetariańskie pomysły i przepisy na grilla w gronie rodziny i przyjaciół
Co na grilla sprawdzi się najlepiej? Dania na grilla ze znajomymi czy rodziną najczęściej przygotowujemy z mięsa, ryb i warzyw. Warto wykorzystać tłustsze mięso, takie jak karkówka czy kiełbasa śląska, a z cukinii, pieczarek i papryki zrobić wegetariańskie szaszłyki. Oto sprawdzone przepisy na grilla, które zachwycą wszystkich.
Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. W standardowych przepisach używa się jelita wieprzowego, natomiast można również zrobić ją bez flaka. To pyszne, tanie i sycące danie wspaniale sprawdzi się jako obiad dla rodziny i dla gości.
Pomysły na sałatki na grilla z makaronem: przygotuj je jako dodatek do mięsnych potraw albo głównego gościa na grillowym stole
Pomysły na sałatki na grilla z makaronem: przygotuj je jako dodatek do mięsnych potraw albo głównego gościa na grillowym stole
Sałatka na grilla z makaronem to pyszny pomysł na przygotowanie dodatku do grillowych dań. Mogą być jednak także pełnowartościowym posiłkiem, który zastąpi danie obiadowe. Możesz wykorzystać klasyczne świderki czy penne, ale świetnie sprawdzą się także mniejsze rodzaje makaronów, takie jak kokardki.
Keto grill: 5 przepisów na mięsne i bezmięsne dania niskowęglowodanowe
Keto grill: 5 przepisów na mięsne i bezmięsne dania niskowęglowodanowe
Keto grill to pyszne potrawy, które niekoniecznie muszą być wyłącznie mięsne. Można w keto stylu przygotować drób, wołowinę, ryby, zrobić szaszłyki lub faszerowane awokado. Aby cały posiłek nie stracił waloru niskiej zawartości węglowodanów, warto przygotować odpowiednie sosy i sałatki. Oczywiście trzeba też odpowiednio dobrać napoje. Tak przygotowane menu na keto grilla posmakuje każdemu.
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla? Czy można ją jeść na diecie?
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla? Czy można ją jeść na diecie?
Kiełbasa z grilla – kaloryczność takiego posiłku zależy od rodzaju kiełbasy i waha się od ok. 200 do ok. 320 kcal. Jest to wartość nieco niższa od kaloryczności surowej kiełbasy. Wynika to z faktu, że podczas grillowania kiełbasa jest pozbawiana części tłuszczu. Ze względów zdrowotnych nie należy jednak kiełbasy grillować zbyt długo, aby się nie przypaliła i nie nasycała niezdrowymi substancjami.
Idealny camembert z grilla - jak go grillować i z czym zaserwować? Oryginalna francuska receptura
Idealny camembert z grilla - jak go grillować i z czym zaserwować? Oryginalna francuska receptura
Camembert z grilla można zrobić na grillu węglowym, ale też elektrycznym lub na patelni. Wystarczy 10 minut na grillu, by camembert zrobił się płynny w środku. Grillując camembert, uważaj, by nie przebić jego delikatnej skórki. Owiń go folią dla dodatkowej ochrony. Grillowany camembert podaj z dodatkami: grzankami, żurawiną, warzywami. Serwuj go jako danie główne lub przystawkę. Oto przepis na grillowany camembert, który przekazali mi francuzi.
Sałatki z dyni na kilka sposobów: wypróbuj wersję grillowaną lub pumpkin bowl food
Sałatki z dyni na kilka sposobów: wypróbuj wersję grillowaną lub pumpkin bowl food
Sałatki z dyni to świetna propozycja na jesienną przekąskę albo dodatek do dania głównego. Może także sprawdzić się jako pełnowartościowy posiłek w ramach lunchu, kolacji czy lekkiego obiadu. Dynię do sałatki możesz podsmażyć, zgrillować, upiec albo ugotować. Przygotuj klasyczną sałatkę lub sięgnij po super odżywczy bowl.
Grillowany arbuz na 2 sposoby - nietypowa przekąska na letnie imprezy
Grillowany arbuz na 2 sposoby - nietypowa przekąska na letnie imprezy
Grillowany arbuz świetnie smakuje solo, ale możesz go zaserwować również z dodatkami. Proponujemy wariant z miodem i tymiankiem, albo z serem feta, miodem i sosem sojowym. Ten deser z grilla będzie stanowić idealne zwieńczenie letniej imprezy i z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal
Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal
Przygotowanie FIT grilla ze zdrowym menu, to żadne wyzwanie. Jeśli szukasz inspiracji na fit potrawy grillowe, przygotowałyśmy dla ciebie 10 przepisów na posiłki, które dostarczą mniej niż 300 kcal i sporo białka. Znajdziesz tu np. szaszłyki hawajskie, krewetki i klasycznego FIT hot doga. Dzięki tym przepisom nie będziesz martwić się liczeniem kalorii na grillu.
Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów
Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów
Grillowane na diecie lekkostrawnej jest możliwe. Musisz jedynie stosować kilka prostych zasad: grillować z wykorzystaniem folii aluminiowej i nie jeść przypieczonych, spalonych elementów potraw grillowych. Oto lekkie menu na grilla, które zasmakuje i nie zaszkodzi. Poznaj pomysły na: lekkie warzywa, krewetki, ryby i mięso.
Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla to świetny dodatek zarówno do mięs, ryb, jak i warzywnych burgerów. Możesz przygotować je w kawałkach albo upiec połówki w całości.
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z bakłażanem, serem feta i pomidorami suszonymi to pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny.

Redakcja poleca

REKLAMA