Ziemniaki z grilla w folii fot. Adobe Stock

Ziemniaki z grilla w folii - jak grillować ziemniaki?

Ziemniaki z grilla w folii to doskonały dodatek do grillowanych mięs i ryb. Możesz je przygotować w całości i podawać np. z gzikiem albo pokroić w plasterki i doprawić świeżymi ziołami.
Małgorzata Machnicka / 28.04.2021 09:13
Ziemniaki z grilla w folii fot. Adobe Stock

Ziemniaki z grilla w folii w smaku przypominają te z ogniska. Możesz je przygotować w całości lub pokroić w plastry albo kostkę. 

Smak ziemniaków świetnie podkreślają suszone zioła - tymianek oraz rozmaryn, a także świeży koperek i szczypiorek. Doskonałym dodatkiem będą sosy, szczególnie te na bazie śmietany lub jogurtu. 

Spis treści:

  1. Ziemniaki z grilla w folii w całości
  2. Ziemniaki z grilla na tacce
  3. Ziemniaki z grilla w folii w kawałkach

Przepis na ziemniaki z grilla w folii w całości

Jeśli chcesz, żeby ziemniaki z grilla w folii szybciej się upiekły, możesz je wcześniej podgotować w osolonej wodzie. Wystarczy 10 minut. Wtedy na ruszcie powinny spędzić 20 minut.

Składniki:

  • 6 ziemniaków jednakowej wielkości,
  • 6 łyżeczek masła,
  • szczypiorek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bulwy ziemniaków i nakłuj je w kilku miejscach widelcem.
  2. Posmaruj skórkę masłem, owiń w folię aluminiową i połóż bezpośrednio na żarze.
  3. Piecz przez 45-50 minut dopóki ziemniaki nie zmiękną.
  4. Upieczone ziemniaki przekrój na pół i podawaj posypane solą i szczypiorkiem albo z sosem na bazie jogurtu.

Przepis na ziemniaki z grilla na tacce

Ziemniaki możesz również pokroić na mniejsze kawałki, zamarynować w przyprawach i ugrillować na aluminiowych tackach.

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry albo słupki. Przełóż do miski. Dodaj olej, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. 
  2. Tackę aluminiową wysmaruj cienko olejem roślinnym.
  3. Ziemniaki układaj na rozgrzany ruszt i grilluj po kilka minut z każdej strony (im mniejszy kawałek, tym krótszego grillowania potrzebuje).
  4. Ziemniaki z grilla na tacce to doskonały dodatek do mięs np. karkówki albo szaszłyków.

Przepis na ziemniaki z grilla w folii w kawałkach

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką. 
  2. Pokrój ziemniaki w plasterki o grubości 1 cm lub w kostkę. Przełóż do miski, dodaj olej i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
  3. Grubą folie aluminiową posmaruj cienko olejem roślinnym.
  4. Przekrój średniej wielkości cebulę na plasterki i zmiażdż 3 ząbki czosnku (nie obieraj ich).
  5. Ziemniaki połóż na folii, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Całość posyp solą i pieprzem. 
  6. Całość zawiń szczelnie w folię.
  7. Połóż folię z ziemniakami na rozgrzanym grillu i piecz przez około 30-35 min, przewracając folię co 10 minut na druga stronę.
  8. Gotowe ziemniaki przełóż na talerz i posmaruj je dodatkowo masłem.

ziemniaki z grilla na tacce przepis
fot. Ziemniaki z grilla na tacce/Adobe Stock

Więcej przepisów na dania z grilla:

Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla to świetny dodatek zarówno do mięs, ryb, jak i warzywnych burgerów. Możesz przygotować je w kawałkach albo upiec połówki w całości.
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.
Dania na grilla - 50 sprawdzonych przepisów, które zachwycą każdego
Dania na grilla - 50 sprawdzonych przepisów, które zachwycą każdego
Dania na grilla przygotowujemy z mięsa, ryb i warzyw. Warto wykorzystać tłustsze mięso, takie jak karkówka czy kiełbasa śląska, a z cukinii, pieczarek i papryki zrobić wegetariańskie szaszłyki.
Kiszka ziemniaczana na 3 sposoby - pieczona, gotowana, z grilla
Kiszka ziemniaczana na 3 sposoby - pieczona, gotowana, z grilla
Kiszkę ziemniaczaną przygotujesz z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. To tanie i sycące danie, które możesz zrobić na kilka sposobów.