Te propozycje na jajka wielkanocne są proste, szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Wykorzystasz je jako przystawki, element świątecznego śniadania, a także jako szybką przekąskę podczas świątecznych dni.
Jajka wielkanocne to nie tylko klasyczne jajka z majonezem. Wypróbuj też przeróżne jajka faszerowane lub ciekawą alternatywę, czyli jajka po szkocku.
Spis treści:
Jajka wielkanocne po szkocku
Jajka wielkanocne po szkocku to ciekawy przepis, który możesz wykorzystać nie tylko podczas wielkanocnego śniadania, ale także jako element świątecznego obiadu. Tak przygotowane jajka na pewno zaskoczą wszystkich wielkanocnych gości.
Składniki:
- 8 jajek,
- 1 cebula,
- 30 dag mieszanego mięsa mielonego,
- 10 dag bułki tartej,
- pieprz, sól,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 3-4 łyżki mąki.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj na twardo 6 jajek, a następnie wystudź je i obierz.
- Cebulę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem mielonym, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przypraw solą, pieprzem i musztardą.
- Każde z jajek na twardo obłóż cienką warstwą mięsnej masy, dociśnij.
- Roztrzep ostatnie jajko.
- Jajka w mięsie obtaczaj w mące, następnie zanurzaj w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i porcjami smaż w nim jajka (po ok. 8 minut).
- Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu, najlepiej układając na ręczniczku kuchennym.
- Gdy jajka wystygną delikatnie przekrój na pół. Podawaj ozdobione rzeżuchą na liściach sałaty.
fot. Jajka wielkanocne inaczej: jajka po szkocku/Adobe Stock, myviewpoint
Wielkanocne jajka faszerowane
Faszerowanie to prawdziwy hit wśród wielkanocnych jajek. Wypróbuj jajka faszerowane awokado lub pieczarkami albo stwórz pyszną pastę rybną. Pamiętaj też, aby udekorować gotowe jajka. Sprawdzą się do tego świeże zioła, szczypiorek, sezam i pestki słonecznika, a także przyprawy oraz tarty chrzan.
Jajka faszerowane twarożkiem
Twarożek idealnie sprawdza się do faszerowania jajek. Jego neutralny smak sprawia, że możesz z niego stworzyć rześkie, wiosenne przysmaki. Twarożek bardzo lubi chrzan, świeżą miętę oraz subtelny chlust majonezu.
Składniki:
- 6 jajek na twardo,
- posiekany szczypiorek,
- 6 łyżek sera białego,
- 1 łyżka majonezu,
- pieprz mielony biały,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz ze skorupek.
- Przekrój jajka na pół i delikatnie wydrąż żółtka.
- Szczypiorek drobno posiekaj, wymieszaj z rozdrobnionymi żółtkami, twarożkiem, majonezem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Pastę nakładaj w wydrążone jajka. Udekoruj według uznania.
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Pasta z łososia lub pokrojone drobno kawałki ryby w połączeniu z majonezem i świeżymi ziołami tworzy doskonały farsz do wielkanocnych jajek. Zamiast łososia możesz wykorzystać także tuńczyka.
Składniki:
- 6 jajek,
- 100 gramów wędzonego łososia,
- łyżka majonezu,
- szczypior do dekoracji,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek.
- Przekrój jajka na pół, delikatnie usuń żółtka.
- Wędzonego łososia drobno pokrój i wymieszaj z rozdrobnionymi żółtkami oraz majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
- Pastę nakładaj do wydrążonych jajek. Udekoruj szczypiorkiem.
fot. Jajka wielkanocne faszerowane/Adobe Stock, nata_vkusidey
Jajka wielkanocne inaczej: jajka w sosie pomidorowym
Sos pomidorowy nie jest częstym gościem na wielkanocnym stole, a tymczasem jest to pyszny dodatek do jajecznych potraw. Z tego połączenia powstanie nie tylko pyszna szakszuka, ale także idealna potrawa wielkanocna.
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 cebula,
- przecier pomidorowy,
- oliwa,
- bazylia, natka pietruszki,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz,
- starty parmezan.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, a po wystudzeniu obierz ze skorupek i przekrój na pół.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na złoty kolor.
- Dodaj zioła i przecier pomidorowy. Przypraw solą i cukrem.
- Duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Połówki jajek ułóż na półmisku, polej sosem i posyp startym parmezanem.
fot. Jajka wielkanocne w sosie pomidorowym/Adobe Stock, grinchh
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.09.2007 r.
Zobacz też więcej przepisów na wielkanocne jajka: