jajka wielkanocne faszerowane fot. Adobe Stock

Jajka na Wielkanoc – najciekawsze pomysły na wielkanocne śniadanie

Jajka wielkanocne to nieodłączny element świątecznego śniadania. Oprócz kolorowych pisanek powinny się też na nim znaleźć jajka faszerowane lub z majonezem.
/ 04.02.2020 12:28
jajka wielkanocne faszerowane fot. Adobe Stock

Nie masz pomysłu na jajka na Wielkanoc? Wypróbuj naszych propozycji, które są proste, szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Takie przystawki z pewnością błyskawicznie znikną ze świątecznego stołu!

Jajka wielkanocne to nie tylko klasyczne jajka z majonezem. Wypróbuj też zrobić różne jajka faszerowane lub jajka po szkocku. Nie zapomnij też sprawdzić inne przepisy na wielkanocne śniadanie.

Jajka wielkanocne po szkocku

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1 cebula,
  • 30 dag mieszanego mięsa mielonego,
  • 10 dag bułki tartej,
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 3-4 łyżki mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj na twardo 6 jajek, obierz je.
  2. Cebulę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem mielonym, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przypraw solą, pieprzem i musztardą.
  3. Każde z jajek na twardo obłóż cienką warstwą mięsnej masy, dociśnij.
  4. Roztrzep ostatnie jajko.
  5. Jajka w mięsie obtaczaj w mące, następnie zanurzaj w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i porcjami smaż w nim jajka (po ok. 8 minut).
  7. Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu, najlepiej układając na ręczniczku kuchennym.
  8. Gdy jajka wystygną delikatnie przekrój na pół. Podawaj ozdobione rzeżuchą na liściach sałaty.

jajka wielkanocne po szkocku
fot. Adobe Stock

Jajka faszerowane

To prawdziwy hit wśród wielkanocnych jajek. Wypróbuj jajka faszerowane awokado lub pieczarkami. Górę posyp posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub kiełkami.

Jajka faszerowane twarożkiem

Składniki:

  • 6 jajek na twardo,
  •  posiekany szczypiorek,
  • 6 łyżek sera białego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pieprz mielony biały,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek.
  2. Przekrój jajka na pół i delikatnie wydrąż żółtka.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj, wymieszaj z rozdrobnionymi żółtkami, twarożkiem, majonezem.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Pastę nakładaj w wydrążone jajka. Udekoruj według uznania.

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 100 gram wędzonego łososia,
  • łyżka majonezu,
  • szczypior do dekoracji,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek.
  2. Przekrój jajka na pół, delikatnie usuń żółtka.
  3. Wędzonego łososia drobno pokrój i wymieszaj z rozdrobnionymi żółtkami oraz majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Pastę nakładaj do wydrążonych jajek. Udekoruj szczypiorkiem.

faszerowane jajka na wielkanoc
fot. Adobe Stock

Jajka w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • przecier pomidorowy,
  • oliwa,
  • bazylia, natka pietruszki,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz,
  • starty parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na złoty kolor.
  3. Dodaj zioła i przecier pomidorowy. Przypraw solą i cukrem.
  4. Duś pod przykryciem przez 10 minut.
  5. Połówki jajek ułóż na półmisku, polej sosem i posyp startym parmezanem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.09.2007 r.

Więcej przepisów na jajka na Wielkanoc:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/22.04.2011 17:05
Z łososiem - rewelacyjne!
/22.04.2011 14:07
moja mama czasami robi te po szkocku i są naprawdę dobre, coś w stylu klopsa z jajkiem
/20.04.2011 13:39
Te po szkocku coś mnie nie przekonują, ale te faszerowane w skorupkach jak najbardziej, chyba wypróbuję
POKAŻ KOMENTARZE (2)