Jak zrobić smażonego bakłażana, aby nie był za tłusty? Oto garść przydatnych wskazówek i pomysłów na smażenie bakłażana

Bakłażan z patelni fot. Adobe Stock, anna_shepulova
Bakłażan z patelni to wszechstronne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów, ciesząc się jego wyjątkowym smakiem i aromatem. To także doskonała baza do dań jednogarnkowych albo jako składnik pysznych przystawek. Przed smażeniem oprósz go solą, aby pozbyć się goryczki.
Małgorzata Machnicka / 06.08.2024 14:31
Bakłażan z patelni fot. Adobe Stock, anna_shepulova

Bakłażan z patelni nie musi być nasiąknięty tłuszczem. Wystarczy, że będziesz go smażyła w głębokim oleju i w bardzo wysokiej temperaturze albo wykorzystasz patelnię grillową, którą tylko delikatnie posmarujesz olejem.

Bakłażana przed smażeniem możesz również zamoczyć w cieście: naleśnikowym, piwnym albo japońskiej tempurze - to zapobiegnie wchłonięciu całego tłuszczu przez warzywo. Po zdjęciu bakłażana z patelni, obowiązkowo przełóż go na ręcznik papierowy.

Spis treści:

  1. Jak zrobić bakłażana smażonego na patelni?
  2. Duszenie bakłażana na patelni
  3. Do czego wykorzystać smażonego bakłażana?

Jak zrobić smażonego bakłażana?

Bakłażan z patelni to pyszne i wszechstronne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie warzywa, aby nie było finalnie zbyt tłuste. Oto kilka sprawdzonych metod na smażenie i duszenie bakłażana na patelni na kilka sposobów.

Najprostsza metoda smażenia  bakłażana na patelni

Bakłażana pokrój na plastry o grubości 1 cm - wzdłuż lub w poprzek w zależności od tego, jakie danie chcesz przygotować. Przełóż do miski i oprósz solą. Nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 

Bakłażan powinien puścić sporo wody. Odsącz każdy plaster bakłażana na ręczniku papierowym lub bawełnianej ściereczce.

Przed smażeniem oprósz bakłażana pieprzem i ponownie solą. Jeśli będziesz go smażyć w głębokim tłuszczu, możesz również dodać ulubione zioła - smak bakłażana świetnie komponuje się ze słodką i ostrą papryką, oregano, bazylią czy tymiankiem. 

przepis na bakłażana z patelni

fot. Bakłażan z patelni/Adobe Stock, zefirchik06

Smażenie bakłażana na patelni grillowej

Patelnię nasmaruj olejem - warstwa powinna być cieniutka. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia.

Patelnia powinna być mocno rozgrzana. Układaj plastry bakłażana obok siebie i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na złoto - powinny powstać na nich charakterystyczne paski.

Smażenie bakłażana na zwykłej patelni

Na patelnię wlej olej - powinien przykrywać całą płaszczyznę patelni na grubość 1 cm. Mocno ją rozgrzej i partiami wkładaj pokrojonego bakłażana. Smaż po minucie z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsącz nadmiar tłuszczu na ręcznik papierowy.

Smażenie bakłażana w głębokim tłuszczu

Bakłażan z patelni nie musi być nasiąknięty tłuszczem. Wystarczy, że będziesz go smażyła w głębokim oleju w bardzo wysokiej temperaturze albo wykorzystasz patelnię grillową, którą tylko delikatnie posmarujesz olejem. Wysoka temperatura smażenia sprawia, że bakłażan szybko się zamyka i nie wchłania dużych ilości tłuszczu.

Bakłażan smażony w cieście

Bakłażana przed smażeniem możesz również zamoczyć w cieście: naleśnikowym, piwnym albo japońskiej tempurze. To zapobiegnie wchłonięciu całego tłuszczu przez warzywo. Po zdjęciu bakłażana z patelni, obowiązkowo przełóż go na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

bakłażan z patelni

fot. Smażony bakłażan z patelni/Adobe Stock, Vincenzo De Bernardo

Duszenie bakłażana na patelni

Bakłażana możesz także udusić na patelni po wcześniejszym podsmażeniu. Smakuje równie pysznie i świetnie sprawdzi się jako baza do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych.

Pokrój bakłażana na plastry lub kostkę i oprósz solą. Po 30 minutach odsącz nadmiar wody. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju. Dodaj bakłażana i smaż przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Następnie dodaj trochę bulionu warzywnego lub wody, przykryj patelnię i duś na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż bakłażan będzie miękki i soczysty.

Pod koniec duszenia dodaj ulubione przyprawy i zioła. Duszony bakłażan zyskuje wyjątkowy smak dzięki dodatkom takim jak czosnek, tymianek, oregano, bazylia czy papryka.

Do czego wykorzystać smażonego bakłażana?

Smażonego bakłażana możesz wykorzystać jako bazę do dań jednogarnkowych wegetariańskich albo z mięsem lub przygotować z niego pyszne przystawki, np. roladki z kozim serem i granatem.

Bakłażan z patelni doskonale sprawdzi się również do sałatek - w połączeniu z mieszanką sałat, grillowaną papryką, cukinią i sosem czosnkowym, będzie stanowić pyszny lunch.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.05.2021.

Zobacz też więcej przepisów na bakłażana:

Bakłażan: ze skórką czy bez? W jakiej formie bakłażan jest najzdrowszy?
Bakłażan: ze skórką czy bez? W jakiej formie bakłażan jest najzdrowszy?
Skórka bakłażana jest jadalna, ale tylko po upieczeniu, ugotowaniu lub usmażeniu. Zdrowiej jeść bakłażany ze skórką z uwagi na zawartość antyoksydantów w fioletowej części bakłażana i błonnik, którego lepiej się nie pozbywać. Są jednak przypadki, w których lepiej obrać bakłażana lub odłożyć skórkę na bok na talerzu.
Grecka musaka, francuskie ratatuj, a może włoskie penne? Pomysły na obiad z bakłażanem
Grecka musaka, francuskie ratatuj, a może włoskie penne? Pomysły na obiad z bakłażanem
Bakłażan to pyszne warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych i neutralnym smaku. Świetnie komponuje się z wieloma potrawami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Potrafi imitować smak grzybów lub mięs. Zobacz, jak przygotować obiad z bakłażanem, który będzie smakować wszystkim.
Zapiekanka z bakłażanem - przepis na smaczne włoskie danie
Zapiekanka z bakłażanem - przepis na smaczne włoskie danie
Włoska zapiekanka z bakłażanem czyli Parmigiana di melanzane, składa się z popularnych w kuchni śródziemnomorskiej warzyw przekładanych mozzarellą i parmezanem, polanych sosem pomidorowym.
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z bakłażanem, serem feta i pomidorami suszonymi to pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny.
Bakłażan pieczony z pomidorami - przepis Kasi Bukowskiej
Bakłażan pieczony z pomidorami - przepis Kasi Bukowskiej
Bakłażan pieczony z pomidorami to pomysł na zdrową i lekką przekąskę. Do dania możesz dorzucić plastry cukinii!
Frytki z bakłażana - przepis na bakłażanowe frytki
Frytki z bakłażana - przepis na bakłażanowe frytki
Frytki z bakłażana to zdrowsza alternatywa tych klasycznych, wykonanych z ziemniaków. Zobacz nasz przepis!

Redakcja poleca

REKLAMA