Dyniowe pancakes: pyszny przepis na dyniowe naleśniki

Dyniowe pancakes to doskonały sposób na wprowadzenie sezonowego smaku do porannego posiłku. Te puszyste placuszki są nie tylko pyszne, ale także pełne wartości odżywczych dzięki dyni. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie, podane z ulubionymi dodatkami, staną się hitem w twojej kuchni.
Weronika Kwaśniak / 05.08.2024 15:39

Kiedy jesień w pełni, dynia staje się królową kuchni. Chyba nie istnieją osoby, które nie lubiłyby naleśników! W wersji Kasi Bukowskiej są one dość nietypowe, ale równie pyszne. Po pierwsze: to amerykańskie naleśniki, więc tzw. pancakes, które mają formę puszystych placuszków. Po drugie: do masy należy dodać puree z dyni, które nada potrawie ładniejszy kolor i ciekawy posmak.

Na wierzchu dyniowych pancakes możesz ułożyć co tylko chcesz - my polecamy je z dużą ilością owoców i bitą śmietaną!

Oto składniki na dyniowe naleśniki według Kasi Bukowskiej:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • czubata łyżeczka cynamonu,
  • płaska łyżeczka imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 jajko,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła,
  • 1 szklanka purée z dyni.

Dodatki:

  • syrop klonowy,
  • świeże owoce (np. borówki, banany),
  • bita śmietana,
  • posiekane orzechy.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.
  2. W osobnej misce połącz purée z dyni, mleko, jajko, oraz olej lub roztopione, wystudzone masło. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Uważaj, aby nie mieszać zbyt długo, ciasto powinno być lekko grudkowate.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko ją natłuść. Wlej porcje ciasta (około 1/4 szklanki na jeden pancake) na patelnię.
  5. Smaż, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi będą lekko suche, około 2-3 minuty.
  6. Przewróć i smaż kolejne 2-3 minuty, aż będą złociste.
  7. Podawaj pancakes ciepłe, polane syropem klonowym i udekorowane ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana czy posiekane orzechy.

dyniowe pancakes

  fot. Pancakes z dyni/Adobe Stock, Jenifoto

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 29.09.2017.

Zobacz także:
Jak zrobić idealne naleśniki?
Kluski z truskawkami
Ciasto francuskie z nutellą

Redakcja poleca

REKLAMA