Ciasteczka owsiane to pyszny pomysł na zdrową i pożywną przekąskę. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli pokruszysz je i zalejesz mlekiem, powstanie domowa mieszanka muesli! Zobacz te pyszne przepisy na ciasteczka owsiane.
Spis treści:
- Klasyczne ciasteczka owsiane
- Bezglutenowe ciasteczka owsiane
- Ciasteczka owsiane z bananem
- Ciasteczka owsiane z bakaliami i żurawiną
Przepis na ciasteczka owsiane
Podstawowa wersja ciasteczek owsianych to przede wszystkim oczywiście płatki owsiane, mleko oraz mąka. Nie zapomnij także o jajkach i ulubionych dodatkach - w szczególności polecają się płatki migdałowe, orzechy i kawałki posiekanej czekolady.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- 100 g masła,
- 80 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- łyżeczka miodu,
- łyżka dowolnych dodatków.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść, a następnie odstaw do wystudzenia. Do miski wrzuć płatki owsiane. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i wybrane dodatki.
- Dodaj przesianą mąkę i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj wystudzone mało, jajka oraz miód. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie w miarę jednolita masa.
- Odstaw na pół godziny. Po tym czasie wykładaj porcje masy na blachę, tworząc ciasteczka. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut.
fot. Ciasteczka owsiane przepis/Adobe Stock, Uuganbayar
Ciasteczka owsiane bezglutenowe
Jeśli masz wysoką nietolerancję na gluten lub z innych względów jesteś na diecie bezglutenowej, przygotuj tę wersję ciastek owsianych. Smakują one doskonale i będą idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Składniki:
- 100 g mąki migdałowej,
- 100 g płatków owsianych,
- 2 jajka,
- 100 g zimnego masła,
- 30 g cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki dowolnych dodatków.
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzuć najpierw suche składniki, potem mokre. Na koniec dodaj posiekane zimne masło.
- Całość zmiksuj na gładką masę albo wyrób ręcznie.
- Następnie wykładaj porcje masy na blachę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 20-25 minut. Wystudź na kratce.
fot. Ciasteczka owsiane bezglutenowe/Adobe Stock, TatjanaMeininger
Ciasteczka owsiane z bananem
Banany, ze względu na swoją konsystencję i właściwości, świetnie sprawdza się jako baza i spoiwo do wszelkiego rodzaju ciasteczek czy placuszków. Mogą z powodzeniem zastąpić jajka.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 100 g płatków owsianych,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka wybranych dodatków.
Sposób przygotowania:
- Banany rozgnieć widelcem, a następnie dodaj do nich pozostałe składniki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
- Porcje masy wykładaj na blachę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Ciastka muszą się dobrze zezłocić.
- Studź na kratce.
fot. Ciasteczka owsiane z bananem/Adobe Stock, ffphoto
Ciasteczka owsiane z bakaliami i żurawiną
Zarówno bakalie, jak i suszona żurawina, świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciasteczek owsianych. Mogą spokojnie stanowić większą część masy. Takie ciasteczka będą idealnym pomysłem na drugie śniadanie czy lunch do pracy lub szkoły.
Składniki:
- 80 g mąki pszennej,
- 100 g płatków owsianych,
- 50 g bakalii,
- garść suszonej żurawiny,
- 2 jajka,
- 50 g miękkiego masła,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz bakalii i żurawiny. Użyj miksera albo wymieszaj całość łyżką.
- Kiedy powstanie jednolita masa, dodaj resztę składników (duże bakalie możesz lekko posiekać). Wymieszaj.
- Porcje masy wykładaj na blachę i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 15-20 minut.
fot. Ciasteczka owsiane z bakaliami i żurawiną/Adobe Stock, vaaseenaa
Czytaj także:
Pyszne placki z kaszy manny
Przepis na racuchy bananowe
Domowe ciasteczka w 10 minut