Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 400 g pieczarek,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- gałka muszkatołowa,
- 150 g sera żółtego,
- cebula,
- olej do smażenia,
- ketchup.
Przygotowanie:
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem to przekąska, która jest absolutnym hitem wszystkich imprez. Co ważne, przygotujesz ją naprawdę szybko. Możesz przyrządzić do niej sos czosnkowy.
- Pieczarki obierz, umyj i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj lub zetrzyj.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego cebulę, zeszklij. Dodaj pieczarki.
- Dopraw solą, pieprzem, gałką i ziołami.
- Duś pod przykryciem, aż pieczarki zmiękną i się skurczą. Odlej wodę.
- Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i posmaruj go ketchupem.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Pieczarki z cebulą wyłóż równomiernie na całe ciasto. Posyp startym serem.
- Teraz zastanów się, jaki efekt chcesz uzyskać - jeśli chcesz przygotować więcej mniejszych ślimaczków z ciasta francuskiego, musisz zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Uzyskasz wtedy około 16-18 ślimaczków. Jeśli chcesz przyrządzić mniej ślimaczków, ale za to o większych rozmiarach, zwiń wzdłuż krótszego boku.
- Przygotowaną roladę potnij nożem na plastry.
- Przekładaj plastry na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C do lekkiego zrumienienia (15-20 minut).
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem świetnie smakują zarówno jako przekąska na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz więcej przepisów z ciastem francuskim:
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego
Łosoś w cieście francuskim
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Francuskie koperty
Parówki w cieście francuskim
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ciasto francuskie z Nutellą