Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem - prosty przepis

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli masz ochotę, dodaj do nich także pokrojoną szynkę.
Weronika Kwaśniak / 07.01.2020 10:54
DRUKUJ PRZEPIS
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem - prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 400 g pieczarek,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • gałka muszkatołowa,
  • 150 g sera żółtego,
  • cebula,
  • olej do smażenia,
  • ketchup.
Przygotowanie:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem to przekąska, która jest absolutnym hitem wszystkich imprez. Co ważne, przygotujesz ją naprawdę szybko. Możesz przyrządzić do niej sos czosnkowy.

  1. Pieczarki obierz, umyj i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj lub zetrzyj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego cebulę, zeszklij. Dodaj pieczarki.
  4. Dopraw solą, pieprzem, gałką i ziołami.
  5. Duś pod przykryciem, aż pieczarki zmiękną i się skurczą. Odlej wodę.
  6. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i posmaruj go ketchupem.
  7. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  8. Pieczarki z cebulą wyłóż równomiernie na całe ciasto. Posyp startym serem.
  9. Teraz zastanów się, jaki efekt chcesz uzyskać - jeśli chcesz przygotować więcej mniejszych ślimaczków z ciasta francuskiego, musisz zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Uzyskasz wtedy około 16-18 ślimaczków. Jeśli chcesz przyrządzić mniej ślimaczków, ale za to o większych rozmiarach, zwiń wzdłuż krótszego boku.
  10. Przygotowaną roladę potnij nożem na plastry.
  11. Przekładaj plastry na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C do lekkiego zrumienienia (15-20 minut).
  12. Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem świetnie smakują zarówno jako przekąska na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz więcej przepisów z ciastem francuskim:
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego
Łosoś w cieście francuskim
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Francuskie koperty
Parówki w cieście francuskim
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ciasto francuskie z Nutellą

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)