Składniki:
- 250 ml zaparzonej kawy,
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
- 2 jajka,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 50 ml śmietany kremówki,
- łyżka soku z cytryny,
- 80 g cukru pudru,
- 3 łyżki masła,
- 100 g mlecznej czekolady (może być też gorzka),
- łyżka kakao,
- 100 g białej czekolady,
- duży owoc granatu (zamiast niego możesz użyć truskawek),
- do posypania: kakao lub starta na tarce czekolada,
- opcjonalnie: łyżka ajerkoniaku.
Przygotowanie:
Kawowy deser w pucharkach łączy w sobie kilka smaków: słodki mus czekoladowy, gorzką kawę i lekko kwaśny granat. Dla jeszcze ciekawszej kombinacji, mleczną czekoladę możesz zastąpić miętową.
- Żelatynę namocz w 250 ml kawy.
- Dodaj brązowy cukier, a także ajerkoniak - jeśli go używasz.
- Przygotuj 4 pucharki i przelej do nich przygotowaną galaretkę kawową.
- Czekoladę rozpuść (np. w kąpieli wodnej). Osobno przygotuj białą czekoladę, a osobno mleczną.
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka ubij z cukrem pudrem, dodaj śmietankę i masło, ponownie ubij. Podziel masę jajeczną na 2 równe części.
- Do jednej części masy dodaj roztopioną białą czekoladę, a do drugiej części ciemną.
- W osobnym naczyniu białka ubij na sztywną pianę. Jedno ubite białko dodaj do musu z białej czekolady, drugie do musu z mlecznej.
- Ciemny mus czekoladowy wymieszaj z kakao.
- Granata przekrój i wyjmij z niego pestki.
- Kawową galaretkę posyp pestkami granatu. Wyłóż ciemny mus. Znowu posyp granatem. Na wierzch wyłóż jasny mus.
- Deser w pucharkach posyp kakao lub startą czekoladą.
Zobacz więcej przepisów na desery z czekoladą:
Deser z płynną czekoladą: przepis Ani Starmach
Suflet czekoladowy: przepis
Czekolada do picia: przepis
Fondant czekoladowy: przepis
Ciastka z czekoladą: przepis
Czekoladowy deser z malinami: przepis