Kawowy deser w pucharkach. Przepis na efektowny przysmak

Kawowy deser w pucharkach łączy w sobie kilka pysznych warstw - mus z białą czekoladą, mus z mleczną czekoladą, kawową galaretkę i pestki granatu. To pyszna kombinacja smaków!
Weronika Kwaśniak / 09.01.2020 14:20
DRUKUJ PRZEPIS
Kawowy deser w pucharkach. Przepis na efektowny przysmak Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 250 ml zaparzonej kawy,
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 50 ml śmietany kremówki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 80 g cukru pudru,
  • 3 łyżki masła,
  • 100 g mlecznej czekolady (może być też gorzka),
  • łyżka kakao,
  • 100 g białej czekolady,
  • duży owoc granatu (zamiast niego możesz użyć truskawek),
  • do posypania: kakao lub starta na tarce czekolada,
  • opcjonalnie: łyżka ajerkoniaku.
Przygotowanie:

Kawowy deser w pucharkach łączy w sobie kilka smaków: słodki mus czekoladowy, gorzką kawę i lekko kwaśny granat. Dla jeszcze ciekawszej kombinacji, mleczną czekoladę możesz zastąpić miętową.

  1. Żelatynę namocz w 250 ml kawy.
  2. Dodaj brązowy cukier, a także ajerkoniak - jeśli go używasz.
  3. Przygotuj 4 pucharki i przelej do nich przygotowaną galaretkę kawową.
  4. Czekoladę rozpuść (np. w kąpieli wodnej). Osobno przygotuj białą czekoladę, a osobno mleczną.
  5. Białka oddziel od żółtek.
  6. Żółtka ubij z cukrem pudrem, dodaj śmietankę i masło, ponownie ubij. Podziel masę jajeczną na 2 równe części.
  7. Do jednej części masy dodaj roztopioną białą czekoladę, a do drugiej części ciemną.
  8. W osobnym naczyniu białka ubij na sztywną pianę. Jedno ubite białko dodaj do musu z białej czekolady, drugie do musu z mlecznej.
  9. Ciemny mus czekoladowy wymieszaj z kakao.
  10. Granata przekrój i wyjmij z niego pestki.
  11. Kawową galaretkę posyp pestkami granatu. Wyłóż ciemny mus. Znowu posyp granatem. Na wierzch wyłóż jasny mus.
  12. Deser w pucharkach posyp kakao lub startą czekoladą.

Zobacz więcej przepisów na desery z czekoladą:
Deser z płynną czekoladą: przepis Ani Starmach
Suflet czekoladowy: przepis
Czekolada do picia: przepis
Fondant czekoladowy: przepis
Ciastka z czekoladą: przepis
Czekoladowy deser z malinami: przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)