deser na upały przepisy, przepisy na desery na upały, deser na lato, deser na gorące dni fot. Fotolia

Jak zrobić deser na zimno na upały? 30 sprawdzonych deserów!

Nie masz ochoty na pieczenie ciast podczas upałów? Zobacz te doskonałe desery na zimno, które przygotujesz bez użycia piekarnika!
Weronika Kwaśniak / 30.05.2018 17:21
deser na upały przepisy, przepisy na desery na upały, deser na lato, deser na gorące dni fot. Fotolia

Wysoka temperatura niestety nie zmniejsza automatycznie naszego apetytu na słodycze. W te dni z chęcią sięgamy po desery na zimno, m.in. serniki na zimno, tarty owocowe bez pieczenia lub mrożoną kawę z lodami. Sprawdź, jak przygotować znakomite ciasta i desery, które nie wymagają użycia piekarnika!

Desery na upały - 30 przepisów

W naszym zbiorze przepisów znajdziecie 30 najlepszych pomysłów na lekkie desery, idealnych na upalne dni. Polecamy zwłaszcza piankę z mango na spodzie z herbatników, sernik miętowy na zimno, krem waniliowy z sosem oraz sorbet cytrynowy - to nasze redakcyjne typy!

Desery na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody
  • opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych
  • 1/4 roztopionego masła
  • pół szklanki cukru
  • garść truskawek
  • garść czereśni
  • borówki amerykańskie

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?

Herbatniki przekładamy do szczelnej, foliowej torebki. Kruszymy za pomocą tłuczka na jak najdrobniejsze kawałki. Łączymy z roztopionym wcześniej masłem. Przekładamy do formy i lekko ugniatamy tworząc spód ciasta. Następnie ser twarogowy miksujemy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Do tego deseru wykorzystaj ser twarogowy w wiaderku dobrej jakości lub zmiel twaróg w maszynce do mielenia mięsa. Warto wstępnie wymieszać odrobinę sera z żelatyną w innym naczyniu, a następnie stopniowo wlewać do całej masy. Dosładzamy cukrem. Przekładamy na spód i dekorujemy kawałkami owoców.

Tarta z owocami bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g świeżych truskawek
  • 100 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • opakowanie herbatników kakaowych lub ciasteczek owsianych
  • 1/4 kostki masła
  • szczypta soli

Jak zrobić tartę z truskawkami i rabarbarem?

Do worka foliowego przekładamy herbatniki lub ciasteczka owsiane. Następnie kruszymy za pomocą tłuczka i łączymy ze stopionym masłem. Przekładamy do formy na tartę i lekko dociskamy. W międzyczasie gotujemy budyń w mleku, o zmniejszonej porcji, niż rekomendowana na opakowaniu. Schłodzony łączymy z kawałkiem masła. Przekładamy na spód i pozostawiamy na godzinę w lodówce do stężenia. Rabarbar w kawałkach dusimy w garnku przez około 5 minut do miękkości. Układamy na wierzch ciasta razem z truskawkami.

Sprawdź inne zbiory naszych przepisów:

Sprawdź 30 przepisów na desery na upały!

Sernik na zimno - egzotyczny przepis
Sernik na zimno - egzotyczny przepis
Orzeźwiający, idealny na ciepłe dni!
Ciasto kokosowe na zimno - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto kokosowe na zimno - przepis składniki i przygotowanie
Bez pieczenia - idealne na cieplejsze dni!
Tort lodowy z owocami - przepis
Tort lodowy z owocami - przepis
Pyszny, delikatny, owocowy... Wypróbuj przepis na lodowy tort z owocami. Zachwyć się jego smakiem!
Koktajl z owoców jagodowych z lodami
Koktajl z owoców jagodowych z lodami
Dla wielbicieli jagodowych słodkości!
Ciasto z mango - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto z mango - przepis składniki i przygotowanie
Lekkie ciasto - w sam raz na ciepłe dni!
Rolada z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Rolada z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Subtelny deser, idealny na ciepłe dni.
Sorbet cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Sorbet cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Orzeźwiający deser - w sam raz na letnie dni.
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Wyrafinowana kompozycja - słodycz czekolady, delikatność masy i aromat truskawek.
Sałatka z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Dla wielbicieli zdecydowanych połączeń smakowych.
Suflet cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Suflet cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Oryginalny smak kuszącego deseru!
Pianka z galaretki - przepis składniki i przygotowanie
Pianka z galaretki - przepis składniki i przygotowanie
Lekki i kuszący deser - spodoba się zwłaszcza najmłodszym.
Śmietanowiec z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Śmietanowiec z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
To ciasto na pewno zaskoczy twoich gości!
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Deser grzechu warty - koniecznie spróbuj!
Rolada czekoladowa - przepis
Rolada czekoladowa - przepis
W zmiksowanym kremie powstaną pyszne grudki z karmelu!
Lody z bitą śmietaną i migdałami
Lody z bitą śmietaną i migdałami
Karmel możesz zrobić z cukru trzcinowego...
Lody waniliowe z biszkoptowymi rurkami
Lody waniliowe z biszkoptowymi rurkami
Rurki upiecz na mocno rumiany kolor - będą nardzo smaczne!
Tęczowy sernik na zimno - przepis
Tęczowy sernik na zimno - przepis
Pyszne, kolorowe ciasto dla całej rodziny - sernik na zimno!
Lody jogurtowo–owocowe - przepis
Lody jogurtowo–owocowe - przepis
Pyszne lody jogurtowe pokochasz ty i twoja rodzina! Zobacz przepis!
Blok lodowy w bezie - przepis
Blok lodowy w bezie - przepis
Blok lodowy w bezie ze świeżymi, soczystymi owocami, to najlepszy ze sposobów na ochłodę w letnie dni! Sprawdź przepis!
Sernik na zimno na pełnoziarnistym spodzie - przepis
Sernik na zimno na pełnoziarnistym spodzie - przepis
Herbatniki najłatwiej pokruszysz, jeśli włożysz je do bawełnianego woreczka lub plastikowej torebki i będziesz je mocno ugniatać wałkiem do ciasta.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)