Spis treści
Biszkopt czekoladowy
Składniki:
- 6 jaj
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki kakao
- Tabliczka czekolady
- ¼ szklanki cukru
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
- Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej obie mąki, kakao i wsypuj partiami. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
- Wlej przestudzoną płynną czekoladę, roztopioną w kąpieli wodnej.
- Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko przestygnie.
- Nadal ciepły wyjmij z formy i oderwij papier do pieczenia.
- Blaty uzyskasz przekrawając długim nożem lub za pomocą nitki.
- Każdy płat pozostaw do wyschnięcia i przestudzenia.
Wersja z 4 jaj
Składniki:
- 4 jajka
- Szklanka mąki pszennej
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki kakao
- Pół tabliczki czekolady
- 3 łyżki cukru
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
- Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej obie mąki, kakao i wsypuj partiami.
- Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Wlej przestudzoną płynną czekoladę, roztopioną w kąpieli wodnej.
- Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko przestygnie.
- Nadal ciepły wyjmij z formy i oderwij papier do pieczenia.
- Blaty uzyskasz przekrawając długim nożem lub za pomocą nitki
- . Każdy płat pozostaw do wyschnięcia i przestudzenia.
fot. Adobe Stock
Na oleju z kakao
Składniki:
- 5 jajek
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki kakao
- Szczypta cynamonu
- Szczypta soli
- Pół szklanki cukru
Przygotowanie
- Po oddzieleniu żółtek ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
- Dodaj kolejno żółtka tak, aby masa stopniowo gęstniała i zmieniała kolor.
- Przesiane mąki i kakao wsypuj partiami i wymieszaj delikatnie.
- Wlej przestudzoną płynną czekoladę, roztopioną w kąpieli wodnej.
- Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Nadal ciepły wyjmij z formy i oderwij papier do pieczenia.
fot. Adobe Stock
Jaką czekoladę najlepiej dodać?
Czekolada do gotowania
Nazywana też gorzką lub niesłodzoną czekoladą. Zawiera 50-58% masła kakaowego i jest bez dodatku cukru. Najlepiej sprawdzi się do pieczenia lub do mas.
Deserowa wersja
Najciemniejsza ze wszystkich odmian. Ma najsilniejszy smak i zawiera co najmniej 35% masy kakaowej. Niektóre marki premium zawierają 70% lub więcej masła kakaowego. Idealna zarówno do jedzenia bez obróbki, jak i do pieczenia.
Czekolada mleczna
Zawiera co najmniej 10% masy kakaowej i co najmniej 12% stałych składników mleka, aby nadać mu słodki i kremowy smak. W tym przypadku należy uważać przy używaniu do polew ze względu na zawartość mleka, która może zmienić konsystencję całości.
Biała czekolada
Nie jest to prawdziwa „czekolada”. Zawiera co najmniej 20% masła kakaowego. Kiedy masło kakaowe jest zastępowane innymi, tańszymi tłuszczami, nie może być już oznaczone jako biała czekolada -jest sprzedawany jako powłoka z kory migdałowej.
W tym przypadku wybieraj wiórki, które dodasz do biszkoptu, nadając waniliowy smak. Unikaj dodawania jej w postaci płynnej – może znacząco wpłynąć na konsystencję i obciążyć wypiek.
Kuwertura
Ulubiona przez profesjonalnych cukierników. Zawiera co najmniej 32% masła kakaowego, co sprawia, że jest błyszcząca i pozwala się łatwiej rozprowadzić, gdy jest stopiona i hartowana. Idealna do polew, pieczenia lub na wiórki do ozdabiania tortów.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić domową czekoladę Przepis na idealne, wilgotne ciasto czekoladowe