Lody przygotowywane na bazie naturalnych składników, to nieoceniony przysmak. Kremowe wersje powstające ze śmietanki kremówki oraz mleka idealnie smakują w połączeniu z sezonowymi owocami lub czekoladą. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe lody i sorbety, które przygotujesz w zaciszu swojego domu!
Lody śmietankowe: przepis
Oto składniki na lody śmietankowe:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić lody śmietankowe?
W dużej misce należy wymieszać śmietanę kremówkę i mleko. Przelewamy do miksera i łączymy z cukrem. Miksujemy do momentu, aż wszystko dokładnie rozpuści się. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość po zmiksowaniu przelewamy do maszyny do lodów. Schładzamy do momentu powstania zwartej i gęstej masy. Przekładamy do pojemnika na żywność i szczelnie zamykamy. Przekładamy do zamrażalnika. Tak przygotowane lody śmietankowe możemy podawać w asyście świeżych owoców sezonowych i sosów.
Lody tajskie: przepis
Oto składniki na lody tajskie:
- dojrzałe mango
- puszka mleka skondensowanego
- lód
Jak zrobić lody tajskie?
Mango dokładnie obmywamy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestkę. Lód kruszymy w blenderze. Następnie przekładamy automatycznie lód do misek i polewamy mlekiem skondensowanym z puszki. Mango miksujemy w blenderze na gładki i kremowy sos. Dodajemy do deseru. Tak przygotowane lody tajskie doskonale smakują z wiórkami kokosowymi lub mlekiem kokosowym.
Lody truskawkowe: przepis
Oto składniki na lody truskawkowe:
- pół kilo truskawek
- 400 ml tłustego mleka
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 laski wanilii
- ekstrakt waniliowy
- 8 żółtek
- sok z połówki cytryny
Jak zrobić lody truskawkowe?
Truskawki obmywamy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy w rondelku razem ze śmietanką kremówką. Dodajemy laski wanilii i gotujemy przez około 10 minut. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia na 20 minut. W mikserze łączymy żółtka z cukrem i ubijamy na puszystą i kremową masę. Stopniowo dolewamy masę śmietanową do żółtek. Miksujemy truskawki za pomocą blendera odstawiamy. Łączymy masę owocową ze śmietanową i przekładamy do maszyny do lodów. Miksujemy przez około 15 minut do zgęstnienia masy. Przekładamy w plastikowy pojemnik spożywczy i mrozimy przez 3 godziny w zamrażalce. Tak przyrządzone lody serwujemy z wiórkami czekoladowymi lub sosem kajmakowym.
Sprawdź inne przepisy na desery