LODY: przepis na lody śmietankowe, lody tajskie i inne

lody owocowe fot. Fotolia
Lody to letni przysmak, który możemy z powodzeniem przygotować w domu z dowolnie wybranych składników – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 19.07.2017 14:19
lody owocowe fot. Fotolia

Lody przygotowywane na bazie naturalnych składników, to nieoceniony przysmak. Kremowe wersje powstające ze śmietanki kremówki  oraz mleka idealnie smakują w połączeniu z sezonowymi owocami lub czekoladą. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe lody i sorbety, które przygotujesz w zaciszu swojego domu!

Lody śmietankowe: przepis

Oto składniki na lody śmietankowe:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić lody śmietankowe?

W dużej misce należy wymieszać śmietanę kremówkę i mleko. Przelewamy do miksera i łączymy z cukrem. Miksujemy do momentu, aż wszystko dokładnie rozpuści się. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość po zmiksowaniu przelewamy do maszyny do lodów. Schładzamy do momentu powstania zwartej i gęstej masy. Przekładamy do pojemnika na żywność i szczelnie zamykamy. Przekładamy do zamrażalnika. Tak przygotowane lody śmietankowe możemy podawać w asyście świeżych owoców sezonowych i sosów.

Lody tajskie: przepis

Oto składniki na lody tajskie:

  • dojrzałe mango
  • puszka mleka skondensowanego
  • lód

Jak zrobić lody tajskie?

Mango dokładnie obmywamy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestkę. Lód kruszymy w blenderze. Następnie przekładamy automatycznie lód do misek i polewamy mlekiem skondensowanym z puszki. Mango miksujemy w blenderze na gładki i kremowy sos. Dodajemy do deseru. Tak przygotowane lody tajskie doskonale smakują z wiórkami kokosowymi lub mlekiem kokosowym.

Lody truskawkowe: przepis

Oto składniki na lody truskawkowe:

  • pół kilo truskawek
  • 400 ml tłustego mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 laski wanilii
  • ekstrakt waniliowy
  • 8 żółtek
  • sok z połówki cytryny

Jak zrobić lody truskawkowe?

Truskawki obmywamy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy w rondelku razem ze śmietanką kremówką. Dodajemy laski wanilii i gotujemy przez około 10 minut. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia na 20 minut. W mikserze łączymy żółtka z cukrem i ubijamy na puszystą i kremową masę. Stopniowo dolewamy  masę śmietanową do żółtek. Miksujemy truskawki za pomocą blendera odstawiamy. Łączymy masę owocową ze śmietanową i przekładamy do maszyny do lodów. Miksujemy przez około 15 minut do zgęstnienia masy. Przekładamy w plastikowy pojemnik spożywczy i mrozimy przez 3 godziny w zamrażalce. Tak przyrządzone lody serwujemy z wiórkami czekoladowymi lub sosem kajmakowym.

Sprawdź inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA