Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 15 dag pełnoziarnistych, drobno pokruszonych herbatników
- 8 dag rozpuszczonego masła
Na masę:
- 2 owoce mango
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 500 ml kremówki
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na lekkie ciasto z mango!
- Herbatniki wymieszaj z masłem, wylep dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 10 minut w temp. 180 st. C. Ostudź.
- Jedno mango obierz, pokrój i zmiksuj.
- Wymieszaj z cukrem, żelatyną i podgrzej, aż żelatyna się rozpuści.
- Ostudź.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- 2/3 kremówki wymieszaj z masą owocową.
- Wyłóż na spód z herbatników.
- Udekoruj resztą kremówki i odstaw do lodówki na godzinę (do stężenia).
- Tuż przed podaniem obierz drugie mango, potnij je w fantazyjne paski - najlepiej obieraczką do warzyw.
- Udekoruj nimi wierzch deseru.