Beza przygotowywana na bazie białek to elegancki deser, który wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Słodycz cukru przełamana kremowymi masami na bazie mascarpone lub kremówki, mogą być łączone z sosami lub świeżymi owocami jagodowymi. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe bezy na co dzień i od święta i oczaruj gości!
Beza pavlova: przepis
Oto składniki na bezę pavlova:
Beza:
- 4 białka jajek
- 250 g cukru
- łyżeczka octu
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- laska wanilii
Krem:
- 400 g truskawek
- 100 g malin
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki
Jak zrobić bezę pavlova?
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. W mikserze ubijamy białka jaja na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, do momentu, aż uzyskamy lśniącą powłokę piany. Dolewamy ocet, skrobię oraz ziarenka wanilii. Układamy bezę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Pieczemy przez godzinę. Odstawiamy do ostygnięcia i w międzyczasie kroimy truskawki. Łączymy je z malinami i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Ubijamy śmietanę na sztywno i łączymy z owocami. Układamy krem na blacie bezy i podajemy oprószoną cukrem pudrem.
Ciasto bezowe: przepis
Oto składniki na ciasto bezowe:
- 10 łyżek masła
- szklanka posiekanych orzechów
- łyżka mąki
- pół szklanki cukru
- 6 całych jajek
- 4 białka jajek
- tabliczka czekolady
- łyżka rumu
- szczypta soli
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- szklanka drobnego cukru
Jak zrobić ciasto bezowe?
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Orzechy pieczemy przez 15 minut do zbrązowienia. W międzyczasie ubijamy masło z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy żółtka jaj, ziarna wanilii oraz rum. Ubijamy białka jaj na sztywno w osobnej misie i dorzucamy cukier. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut. W międzyczasie przygotowujemy bezę ubijając białka z cukrem na sztywno. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku. Na ciasto wykładamy bezę i posypujemy prażonymi orzechami. Tak przygotowana beza, smakuje idealnie z dodatkiem sosu czekoladowego.
Tort bezowy z mascarpone: przepis
Oto składniki na tort bezowy z mascarpone:
Beza:
- 10 białek jaja
- 2 szklanki cukru
- szczypta soli
- ziarenka z laski wanilii
Krem z mascarpone:
- 2 opakowania mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- pół szklanki cukru pudru
- ziarenka z laski wanilii
- 3 łyżeczki soku z żurawiny
Jak zrobić tort bezowy z mascarpone?
Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni Celsjusza. Oddzielamy białka od żółtek . Ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Dosypujemy cukier. Dzielimy masę na dwie części i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy kremówkę na sztywno i miksujemy razem z mascarpone. Dorzucamy cukier puder i ziarenka wanilii. Przełamujemy słodycz odrobiną soku z żurawiny. Przekładamy bezę kremem z mascarpone i dekorujemy świeżymi owocami lub sosem owocowym.
Sprawdź inne przepisy na desery