Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na spód:

Reklama
  • 10 dag pokruszonych herbatników
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 10 dag wiórków kokosowych

Na masę kokosową:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 6 dag cukru
  • 6 dag wiórków kokosowych
  • budyń waniliowy
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 15 g żelatyny
  • płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto kokosowe na zimno!

  1. W rondlu rozpuść masło razem z cukrem.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj herbatniki i wiórki kokosowe, wymieszaj.
  3. Masę przełóż do tortownicy i ugnieć łyżką.
  4. Żelatynę zalej odrobinę zimnej wody i odstaw, aby napęczniała.
  5. W 1/2 szklanki mleczka kokosowego rozpuść budyń, pozostałe mleko zagotuj, dodaj cukier i wiórki kokosowe, chwilę gotuj.
  6. Następnie wlej mleko z proszkiem budyniowym i zagotuj, ciągle mieszając.
  7. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i likier kokosowy, dokładnie wymieszaj.
  8. Lekko przestudzoną masę kokosową przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód.
  9. Odstaw do lodówki.
  10. Gdy masa stężeje, wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi.
  11. Ciasto podawaj schłodzone.
Reklama

Sprawdź inne letnie przepisy:

Przepisy na lekkie sałatki - 25 przepisów
Lody malinowe z jagodami - przepis
Koktajl truskawkowo-jabłkowy
Deser na upały - 30 przepisów

Reklama
Reklama
Reklama