Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na spód:
- 10 dag pokruszonych herbatników
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 10 dag wiórków kokosowych
Na masę kokosową:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 6 dag cukru
- 6 dag wiórków kokosowych
- budyń waniliowy
- 50 ml likieru kokosowego
- 15 g żelatyny
- płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto kokosowe na zimno!
- W rondlu rozpuść masło razem z cukrem.
- Zdejmij z ognia, dodaj herbatniki i wiórki kokosowe, wymieszaj.
- Masę przełóż do tortownicy i ugnieć łyżką.
- Żelatynę zalej odrobinę zimnej wody i odstaw, aby napęczniała.
- W 1/2 szklanki mleczka kokosowego rozpuść budyń, pozostałe mleko zagotuj, dodaj cukier i wiórki kokosowe, chwilę gotuj.
- Następnie wlej mleko z proszkiem budyniowym i zagotuj, ciągle mieszając.
- Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i likier kokosowy, dokładnie wymieszaj.
- Lekko przestudzoną masę kokosową przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód.
- Odstaw do lodówki.
- Gdy masa stężeje, wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi.
- Ciasto podawaj schłodzone.