Deser truskawkowy - przepis składniki i przygotowanie

Wyrafinowany i kuszący deser.
Weronika Kwaśniak / 08.06.2015 06:00
DRUKUJ PRZEPIS
Deser truskawkowy - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 45 dag dowolnie pokrojonych truskawek
  • szklanka kremówki
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego (np. Malibu)
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych, plus 1 łyżka do dekoracji
  • 8 pralinek kokosowych z kremem, ew. kokosanek
  • 1/2 pęczka porwanych na kawałki listków mięty lub melisy
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na deser truskawkowy!

  1. Skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce z likierem kokosowym i cukrem.
  2. Dodaj pokrojone na kawałki truskawki i listki mięty lub melisy.
  3. Przykryj talerzykiem lub kawałkiem folii spożywczej, aby składniki nie przeszły zapachami innych produktów i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
  5. Pralinki kokosowe z kremem (ew. świeże, miękkie kokosanki) przekrój na połówki.
  6. W pucharkach układaj warstwami truskawki i kokosową kremówkę.
  7. Wierzch gotowego deseru obłóż przekrojonymi pralinkami i posyp dodatkowymi, również uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA