Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 45 dag dowolnie pokrojonych truskawek
- szklanka kremówki
- skórka otarta z całej cytryny
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/4 szklanki likieru kokosowego (np. Malibu)
- 4 łyżki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych, plus 1 łyżka do dekoracji
- 8 pralinek kokosowych z kremem, ew. kokosanek
- 1/2 pęczka porwanych na kawałki listków mięty lub melisy
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na deser truskawkowy!
- Skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce z likierem kokosowym i cukrem.
- Dodaj pokrojone na kawałki truskawki i listki mięty lub melisy.
- Przykryj talerzykiem lub kawałkiem folii spożywczej, aby składniki nie przeszły zapachami innych produktów i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
- Pralinki kokosowe z kremem (ew. świeże, miękkie kokosanki) przekrój na połówki.
- W pucharkach układaj warstwami truskawki i kokosową kremówkę.
- Wierzch gotowego deseru obłóż przekrojonymi pralinkami i posyp dodatkowymi, również uprażonymi wiórkami kokosowymi.