ciasto ucierane z truskawkami fot. Adobe Stock

Najlepszy przepis na placek z truskawkami. Zrób, nim minie sezon!

Prosty i szybki w przygotowaniu! Zawsze sie udaje zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami. Sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 03.06.2019 11:13
ciasto ucierane z truskawkami fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Placek biszkoptowy
  2. Na kruchym cieście
  3. Z truskawkami na oleju
  4. Owoce zawsze na wierzchu ciasta
  5. Z jakimi dodatkami łączyć?

Przepis podstawowy na placek biszkoptowy

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • Szczypta cynamonu
  • 300 g truskawek świeżych

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Dokładnie ubij na puszystą masę i stopniowo dodawaj żółtka jedno po drugim.
  2. Wsyp cukier, cynamon oraz sól.
  3. Przesiej mąkę i za pomocą szpatułki połącz z resztą składników.
  4. Truskawki obtocz w mące i dodaj do masy biszkoptowej.
  5. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 50 minut w 160 stopniach Celsjusza do suchego patyczka. Udekoruj cukrem pudrem.

Kruchy placek z truskawkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 150 g zimnego masła
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • Wiórki kokosowe
  • Opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie

  1. Masło zagnieć razem z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. Przedziel na pół i uformuj zgrabne kule.
  2. Włóż do zamrażalnika na 30 minut. Truskawki obierz z szypułek, umyj i odsącz z wody.
  3. Przygotuj piankę budyniową wsypując do ubitych na sztywno białek. Ciasto rozwałkuj, włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Dodaj truskawki i nałóż piankę.
  5. Zetrzyj drugą połowę ciasta na tarce o grubych oczkach.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Podawaj na ciepło z lodami.

Ucierane na oleju

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki oleju
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 300 g truskawek świeżych
  • ¾ szklanki cukru
  • Pasta waniliowa
  • 3 łyżki mleka lub soku pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Jajka dokładnie zmiksuj na gładką i puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  3. Cienką strużką wlewaj olej, aż ciasto będzie lśniące.
  4. Wlej mleko i dodaj pastę waniliową. Dołóż umyte i pokrojone truskawki.
  5. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem.
  6. Piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  7. Ciasto z truskawkami oprósz cukrem pudrem.

Ciasto z truskawkami na kruchym cieście
fot. Adobe Stock

Sposoby, aby owoce pozostały na górze ciasta

Poniższe zasady pozwolą cieszyć się udanym wypiekiem za każdym razem:

  1. Obtocz owoce – w szczególności jagodowe – w mące pszennej, orkiszowej lub skrobi ziemniaczanej, aby mogły lepiej przywierać do ciasta i pozostać w miejscu, nie uciekając na dno. W przypadku owoców mrożonych najlepiej odsączyć je z nadmiaru wody i wtedy zastosować powyższą metodę.
  2. Formę, którą wykorzystujesz do ciasta ucieranego lub biszkoptowego wyłóż tłuszczem i mąką. Dodatkowo wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej i rozprowadź ją równomiernie na dnie. W ten sposób podczas pieczenia będą rozprowadzane w masie ku górze bez możliwości opadania.

Z jakimi dodatkami łączyć?

W sezonie maj – czerwiec najlepiej zestawić z rabarbarem. Kwasowość wyrówna się ze słodyczą truskawek. Ich smak podkreśli cynamon lub pieprz, który doda pikanterii słodkiemu ciastu.

W kolejnych miesiącach połącz z czereśniami oraz innymi owocami jagodowymi, takimi jak maliny czy borówki. Pamiętaj, że ilość owoców zależy od gęstości ciasta – zbyt duża dysproporcja może skutkować pojawieniem się zakalca.

Jeżeli chcesz, aby owoce lepiej trzymały się powierzchni ciasta dodaj budyń, piankę lub galaretkę, którą zalejesz ich warstwę. Możesz użyć ich jako regulatora słodkości, w przypadku gdy owoce nie są zbyt dojrzałe i kwaskowe.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić idealną nalewkę truskawkową, doskonałą do ciasta!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)