Spis treści:
- Placek z truskawkami na biszkoptowym spodzie
- Placek z truskawkami na kruchym cieście
- Placek z truskawkami na oleju
- Przepis na placek z truskawkami i rabarbarem
- Co zrobić, żeby owoce zawsze były na wierzchu ciasta?
- Z czym łączyć truskawki?
Placek z truskawkami na spodzie biszkoptowym
Składniki:
- 300 g truskawek świeżych,
- 5 jajek,
- 250 g mąki pszennej,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka przełóż do miski, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na puszystą masę.
- Do masy partiami dodawaj cukier ciągle miksując.
-
Teraz czas na żółtka - wbijaj je po kolei, cały czas miksując.
-
Do masy wlej 3 łyżki oleju roślinnego.
-
Przesiej mąkę i za pomocą szpatułki połącz z resztą składników.
- Truskawki obtocz w mące i dodaj do masy biszkoptowej.
- Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 50 minut w 170 stopniach Celsjusza do suchego patyczka.
- Udekoruj placek z truskawkami cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Placek z truskawkami na kruchym cieście
Składniki:
- 300 g truskawek,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
- 150 g zimnego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- wiórki kokosowe,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Masło zagnieć razem z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. Przedziel na pół i uformuj zgrabne kule.
- Włóż do zamrażalnika na 30 minut. Truskawki obierz z szypułek, umyj i odsącz z wody.
- Ubij białka na sztywno i dodaj do nich opakowanie budyniu waniliowego.
- Ciasto rozwałkuj i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dodaj truskawki i nałóż krem budyniowy.
- Zetrzyj drugą połowę ciasta na tarce o grubych oczkach.
- Piecz placek z truskawkami w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Podawaj na ciepło z lodami.
fot. Adobe Stock
Placek z truskawkami ucierany na oleju
Składniki:
- 300 g truskawek świeżych,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- pół szklanki cukru,
- aromat waniliowy,
- 3 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
- Jajka dokładnie zmiksuj na gładką i puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
- Cienką strużką wlewaj olej, aż ciasto będzie lśniące.
- Wlej mleko i dodaj aromat waniliowy. Dołóż umyte i pokrojone truskawki.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem.
- Piecz placek z truskawkami przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto z truskawkami oprósz cukrem pudrem.
Placek z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
- 300 g truskawek,
- 300 g rabarbaru,
- 400 g mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 100 g drobnego cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 200 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka. Dodaj do nich cukier i cukier wanilinowy i miksuj, aż masa będzie lśniąca.
- Po kolei dodawaj żółtka cały czas mieszając.
- Roztop masło.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Pokrój truskawki na połówki i rabarbar na mniejsze kawałki.
- Do masy z jajek pomału dodawaj roztopiony tłuszcz.
- Teraz czas na mąkę - dodawaj ją po łyżce, cały czas mieszając.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch poukładaj truskawki z rabarbarem, lekko je dociskając.
- Placek z truskawkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Co zrobić, aby truskawki pozostały na wierzchu ciasta?
Obtocz truskawki w mące pszennej, orkiszowej lub skrobi ziemniaczanej, aby lepiej przywierały do ciasta i pozostały w miejscu, nie uciekając na dno. W przypadku owoców mrożonych najlepiej odsączyć je z nadmiaru wody i wtedy zastosować powyższą metodę.
Formę, którą wykorzystujesz do ciasta ucieranego lub biszkoptowego, wyłóż tłuszczem i mąką. Dodatkowo wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej i rozprowadź ją równomiernie na dnie. W ten sposób podczas pieczenia będą rozprowadzane w masie ku górze bez możliwości opadania. Możesz też dodać na wierzch ciasta budyń, piankę lub galaretkę, którą zalejesz warstwę truskawek.
Z czym łączyć truskawki?
W sezonie maj-czerwiec najlepiej zestawić z rabarbarem - kwasowość wyrówna się ze słodyczą truskawek. Ich smak podkreśli cynamon lub pieprz, który doda pikanterii słodkiemu ciastu.
W kolejnych miesiącach połącz z czereśniami oraz innymi owocami jagodowymi, takimi jak maliny czy borówki. Pamiętaj, że ilość owoców zależy od gęstości ciasta - zbyt duża dysproporcja może skutkować pojawieniem się zakalca.
Więcej przepisów na truskawki: