Składniki:
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki wody
- 2 szklanki kremówki
Przygotowanie:
- Szklankę kremówki podgrzej. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru. Ucierając, dodawaj gorącą kremówkę. Masę przelej do garnka i mieszając, ogrzewaj, aż zgęstnieje. Przestudź.
- Resztę cukru rozpuść z wodą na patelni, rytmicznie nią potrząsając. Dodaj płatki migdałowe i wymieszaj patyczkiem. Karmel przełóż ma pergamin. Gdy stwardnieje, połowę posiekaj i dodaj do masy.
- Szklaną miskę wyłóż folią spożywczą, wlej masę, włóż do zamrażarki na 2 godz. Następnie zamieszaj, przykryj folią i zamrażaj kolejne 4 godz.. Gotowy deser wyłóż na talerz, obłóż ubitą pozostałą kremówką oraz resztą migdałów w karmelu.