Lody na patyku na bazie mleka, jogurtu lub soków owocowych doskonale schładzają organizm dostarczając jednocześnie witamin i minerałów. Zamrażając musy wykonane po zblendowaniu truskawek, jagód czy mango zyskamy doskonałe lody bez konieczności używania maszynki do lodów!
Domowe lody na patyku
Oto składniki na lody domowe na patyku z truskawkami:
- garść truskawek
- burak
- szklanka soku jabłkowego
- wyciśnięty sok z cytryny
- miód
Jak zrobić domowe lody na patyku z truskawkami?
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie gotujemy buraki i obieramy ze skórki. Przekładamy do blendera i dolewamy sok z jabłek i cytryny. Całość blendujemy i dosładzamy miodem. Zamrażamy w pojemnikach do lodów przez 4-5 godzin w zamrażarce. Dodatek buraka możemy zastąpić garścią jagód.
Foremki do lodów na patyku
Opakowania po jogurtach – doskonałym pomysłem jest użycie pustych i wyczyszczonych pojemników po jogurcie. Wlewamy miks owoców, jogurtu lub musu do opakowania i wkładamy plastikowe lub drewniane patyczki. Zamrażamy przez 3-4 godziny.
Keksówki – możemy wykorzystać formy do pieczenia, które sprawdzą się podczas zamrażania lodów. Zmiksowaną mieszankę owocową lub mleczną przelewamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Następnie wkładamy patyczki w odstępach 3-4 cm. Przykrywamy drugą warstwą folii. Mrozimy przez 4-5 godzin. Tak przygotowaną masę wykładamy i dzielimy za pomocą noża.
Lody na patyku z karmelem
Oto składniki na lody na patyku z karmelem:
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- szklanka mleka
- ¼ puszki kajmaku
- szczypta soli
Jak zrobić lody na patyku z karmelem?
W rondelku rozpuszczamy cukier i dosypujemy mąkę kukurydzianą. Dolewamy mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu, aż wszystko się rozpuści. Dodajemy kajmak i mieszamy z całością. Schładzamy i przelewamy masę do płytkich pojemników. Przekładamy na 50 minut do zamrażalnika. Następnie wyciągamy i zeskrobujemy całość. Przenosimy do foremek do lodów i zamrażamy przez 3-4 godzin.
Sprawdź inne przepisy na desery