Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 cytryny
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 10 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 5 białek
- 4 żółtka
- masło i cukier do wysypania foremek
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na suflet cytrynowy!
- Cytryny dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem.
- Zetrzyj z nich skórkę, a potem wyciśnij sok.
- Masło utrzyj z 3 łyżkami cukru i skórką z cytryny.
- Połącz z mąką, a potem cały czas mieszając, dodaj wrzące mleko.
- Zagotuj. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje, przestudź.
- Białka ubij do białości.
- Dodaj pozostały cukier, ubij na sztywno.
- Masę połącz z żółtkami, sokiem z cytryny oraz pianą z białek.
- Małe, żaroodporne foremki wysmaruj masłem, wysyp cukrem.
- Napełnij je ciastem, wstaw do większego naczynia z wodą.
- Piecz przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.