Desery na upalne dni przygotujesz w ekspresowym tempie - koktajl z owoców, mrożona kawa albo pucharki z galaretką, nie powinny zająć więcej niż 20 minut. Możesz też pokusić się o zrobienie szybkiego ciasta bez pieczenia albo pięknie wyglądającego deseru w pucharkach.
Ciasta na upalne dni
Wśród letnich ciast zdecydowanie królują serniki na zimno. Zrobione z dobrej jakości serka w wiaderku (lub twarogu przepuszczonego przez maszynkę do mielenia), z dodatkiem truskawek, malin lub borówek, są świetnym dodatkiem do herbaty na zimno lub kawy mrożonej.
Doskonale sprawdzają się też szybkie tarty bez pieczenia albo ciasta na biszkoptowym spodzie z zatopionymi owocami. Obowiązkowo z kruszonką!
Przepis na sernik na zimno z owocami
Składniki:
- 500 g sera twarogowego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 100 ml wody,
- opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych,
- 1/4 roztopionego masła,
- pół szklanki cukru,
- garść truskawek,
- garść czereśni,
- borówki amerykańskie.
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku roztop masło.
- Herbatniki przełóż do szczelnej, foliowej torebki. Pokrusz za pomocą tłuczka na jak najdrobniejsze kawałki i połącz z roztopionym masłem. Przełóż do formy i lekko ugnieć tworząc spód ciasta.
- Ser twarogowy zmiksuj i dodaj rozpuszczoną żelatynę (warto wstępnie wymieszać odrobinę sera z żelatyną w innym naczyniu, a następnie stopniowo wlewać do całej masy).
- Do masy dodaj cukier waniliowy.
- Ser przełóż na spód z herbatników i udekoruj kawałkami owoców - truskawki i czereśnie przekrój na pół a borówki pozostaw w całości.
- Tak przygotowany deser na upalne dni wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przepis na tartę z owocami bez pieczenia
Składniki:
- 300 g truskawek,
- 100 g rabarbaru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- opakowanie herbatników kakaowych lub ciasteczek owsianych,
- 80 g masła,
- 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
- Do worka foliowego przełóż herbatniki lub ciasteczka owsiane i pokrusz je za pomocą tłuczka. Połącz z roztopionym wcześniej masłem (około 50 g).
- Masę przełóż do formy na tartę i lekko dociśnij.
- Ugotuj budyń w mleku (w nieco mniejszej ilości niż jest napisane niż jest rekomendowane na opakowaniu). Schłodzony połącz z resztką masła.
- Przełóż na spód i zostaw na godzinę w lodówce do stężenia.
- Rabarbar w kawałkach uduś w garnku przez około 5 minut do miękkości i dodaj cukier. Ułóż na wierzchu ciasta razem z truskawkami.
Desery w pucharkach na upalne dni
Jeśli brakuje ci czasu, a rodzina zapowiedziała wizytę na niedzielną kawę, możesz w kilka minut przygotować pyszne desery w pucharkach. Są łatwe i niezwykle efektowne!
Przepis na najszybszy deser w pucharkach z galaretką
Składniki:
- 3 opakowania galaretki w różnych kolorach,
- 200 ml śmietany kremówki,
- kakao do posypania
- garść rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Galaretki przesyp do głębokich talerzy (będzie później łatwiej je pociąć) i zalej wrzątkiem. Odstaw do stężenia.
- Śmietanę ubij na sztywno.
- Gdy galaretka stężeje, za pomocą noża pokrój ją wzdłuż i wszerz, aby postały kolorowe sześciany.
- Galaretki układaj w pucharku warstwami (postaraj się, aby kolory dobrze komponowały się ze sobą).
- Na wierzch trzeciej galaretki nałóż bitą śmietaną i wstaw deser do lodówki.
- Przed podaniem oprósz kakao i udekoruj rodzynkami.
- Pyszny deser w pucharku rodem z PRL gotowy - idealny nie tylko na upalne dni.
Przepis na letnie tiramisu w pucharkach
Składniki:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
- 300 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 3 żółtka,
- 100 ml likieru amaretto,
- 200 ml bardzo mocnej kawy,
- 4 łyżeczki cukru,
- odrobina kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
- Wystudzoną kawę wymieszaj z likierem amaretto.
- Żółtka zmiksuj z cukrem na idealnie gładką i puszystą masę.
-
Śmietankę zmiksuj z serkiem mascarpone. Następnie dodawaj po łyżce masy z żółtek za każdym razem delikatnie mieszając.
-
Na dno pucharka włóż 2 biszkopty (możesz przełamać je na pół) zamoczone wcześniej na chwilę w kawie z likierem.
-
Nałóż 2 łyżki kremu, kolejną warstwę biszkoptów i znów warstwę kremu (na wierzchu pucharka zawsze musi być krem, ale warstw możesz zrobić więcej).
-
Gotowy deser w pucharku włóż do lodówki na około 2 godziny.
-
Tuż przed podaniem udekoruj kakao i (opcjonalnie) listkiem mięty.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na pyszne desery na upalne dni: