Deser na upalne dni - 30 sprawdzonych przepisów na lato

Desery na upalnie dni fot. Adobe Stock
Desery na upalne dni to te przygotowywane na bazie sezonowych owoców jagodowych z dodatkiem bitej śmietany i budyniowych lub serowych kremów.
Małgorzata Machnicka / 22.06.2020 17:21
Desery na upalnie dni fot. Adobe Stock

Desery na upalne dni przygotujesz w ekspresowym tempie - koktajl z owoców, mrożona kawa albo pucharki z galaretką, nie powinny zająć więcej niż 20 minut. Możesz też pokusić się o zrobienie szybkiego ciasta bez pieczenia albo pięknie wyglądającego deseru w pucharkach.

Ciasta na upalne dni

Wśród letnich ciast zdecydowanie królują serniki na zimno. Zrobione z dobrej jakości serka w wiaderku (lub twarogu przepuszczonego przez maszynkę do mielenia), z dodatkiem truskawek, malin lub borówek, są świetnym dodatkiem do herbaty na zimno lub kawy mrożonej.

Doskonale sprawdzają się też szybkie tarty bez pieczenia albo ciasta na biszkoptowym spodzie z zatopionymi owocami. Obowiązkowo z kruszonką!

Przepis na sernik na zimno z owocami

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 100 ml wody,
  • opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych,
  • 1/4 roztopionego masła,
  • pół szklanki cukru,
  • garść truskawek,
  • garść czereśni,
  • borówki amerykańskie.

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondelku roztop masło.
  2. Herbatniki przełóż do szczelnej, foliowej torebki. Pokrusz za pomocą tłuczka na jak najdrobniejsze kawałki i połącz z roztopionym masłem. Przełóż do formy i lekko ugnieć tworząc spód ciasta.
  3. Ser twarogowy zmiksuj i dodaj rozpuszczoną żelatynę (warto wstępnie wymieszać odrobinę sera z żelatyną w innym naczyniu, a następnie stopniowo wlewać do całej masy).
  4. Do masy dodaj cukier waniliowy.
  5. Ser przełóż na spód z herbatników i udekoruj kawałkami owoców - truskawki i czereśnie przekrój na pół a borówki pozostaw w całości.
  6. Tak przygotowany deser na upalne dni wstaw do lodówki na 2 godziny. 

Przepis na tartę z owocami bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 100 g rabarbaru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • opakowanie herbatników kakaowych lub ciasteczek owsianych,
  • 80 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Do worka foliowego przełóż herbatniki lub ciasteczka owsiane i pokrusz je za pomocą tłuczka. Połącz z roztopionym wcześniej masłem (około 50 g).
  2. Masę przełóż do formy na tartę i lekko dociśnij.
  3. Ugotuj budyń w mleku (w nieco mniejszej ilości niż jest napisane niż jest rekomendowane na opakowaniu). Schłodzony połącz z resztką masła.
  4. Przełóż na spód i zostaw na godzinę w lodówce do stężenia.
  5. Rabarbar w kawałkach uduś w garnku przez około 5 minut do miękkości i dodaj cukier. Ułóż na wierzchu ciasta razem z truskawkami.

Desery w pucharkach na upalne dni

Jeśli brakuje ci czasu, a rodzina zapowiedziała wizytę na niedzielną kawę, możesz w kilka minut przygotować pyszne desery w pucharkach. Są łatwe i niezwykle efektowne!

Przepis na najszybszy deser w pucharkach z galaretką

Składniki:

  • 3 opakowania galaretki w różnych kolorach,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • kakao do posypania
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki przesyp do głębokich talerzy (będzie później łatwiej je pociąć) i zalej wrzątkiem. Odstaw do stężenia.
  2. Śmietanę ubij na sztywno.
  3. Gdy galaretka stężeje, za pomocą noża pokrój ją wzdłuż i wszerz, aby postały kolorowe sześciany.
  4. Galaretki układaj w pucharku warstwami (postaraj się, aby kolory dobrze komponowały się ze sobą).
  5. Na wierzch trzeciej galaretki nałóż bitą śmietaną i wstaw deser do lodówki.
  6. Przed podaniem oprósz kakao i udekoruj rodzynkami.
  7. Pyszny deser w pucharku rodem z PRL gotowy - idealny nie tylko na upalne dni.

Przepis na letnie tiramisu w pucharkach

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 3 żółtka,
  • 100 ml likieru amaretto,
  • 200 ml bardzo mocnej kawy,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • odrobina kakao do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wystudzoną kawę wymieszaj z likierem amaretto.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem na idealnie gładką i puszystą masę.
  3. Śmietankę zmiksuj z serkiem mascarpone. Następnie dodawaj po łyżce masy z żółtek za każdym razem delikatnie mieszając.
  4. Na dno pucharka włóż 2 biszkopty (możesz przełamać je na pół) zamoczone wcześniej na chwilę w kawie z likierem.
  5. Nałóż 2 łyżki kremu, kolejną warstwę biszkoptów i znów warstwę kremu (na wierzchu pucharka zawsze musi być krem, ale warstw możesz zrobić więcej).
  6. Gotowy deser w pucharku włóż do lodówki na około 2 godziny.
  7. Tuż przed podaniem udekoruj kakao i (opcjonalnie) listkiem mięty. 

tiramisu na upalne dni
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na pyszne desery na upalne dni:

Jak zrobić placek z truskawkami? Przepis na wersję na biszkopcie lub kruchym
Jak zrobić placek z truskawkami? Przepis na wersję na biszkopcie lub kruchym
Placek z truskawkami może być przygotowany na spodzie biszkoptowym lub kruchym. Pamiętaj, że ilość owoców zależy od gęstości ciasta - zbyt duża dysproporcja może skutkować pojawieniem się zakalca.
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami warto przygotować na spodzie z biszkoptów. Użyj galaretki w różnych kolorach, żeby ciasto nabrało ciekawszego wyglądu.
Jak zrobić biszkopt czekoladowy? Z budyniem, z 4 jaj lub z olejem
Jak zrobić biszkopt czekoladowy? Z budyniem, z 4 jaj lub z olejem
Doskonale sprawdzi się jako zamiennik klasycznego murzynka lub jako blat do przekładania urodzinowego tortu.
Banany z grilla z lodami
Banany z grilla z lodami
Deser, jakich mało!
LODY NA PATYKU: domowe lody na patyku i inne
LODY NA PATYKU: domowe lody na patyku i inne
Lody na patyku to doskonały pomysł na letnie ochłodzenie podczas upałów – sprawdź nasze niezawodne przepisy!
LODY: przepis na lody śmietankowe, lody tajskie i inne
LODY: przepis na lody śmietankowe, lody tajskie i inne
Lody to letni przysmak, który możemy z powodzeniem przygotować w domu z dowolnie wybranych składników – sprawdź nasze przepisy!
BEZA: beza pavlova, ciasto bezowe, tort bezowy z mascarpone
BEZA: beza pavlova, ciasto bezowe, tort bezowy z mascarpone
Beza to wykwintny i słodki wypiek, który zachwyca smakiem i kruchością – sprawdź nasze przepisy na wyjątkowy deser!
Sernik na zimno - egzotyczny przepis
Sernik na zimno - egzotyczny przepis
Orzeźwiający, idealny na ciepłe dni!
Ciasto kokosowe na zimno - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto kokosowe na zimno - przepis składniki i przygotowanie
Bez pieczenia - idealne na cieplejsze dni!
Ciasto z mango - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto z mango - przepis składniki i przygotowanie
Lekkie ciasto - w sam raz na ciepłe dni!
Rolada z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Rolada z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Subtelny deser, idealny na ciepłe dni.
Naleśniki z lodami - przepis składniki i przygotowanie
Naleśniki z lodami - przepis składniki i przygotowanie
Pyszny deser, który skusi każdego łasucha.
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Wyrafinowana kompozycja - słodycz czekolady, delikatność masy i aromat truskawek.
Suflet cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Suflet cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Oryginalny smak kuszącego deseru!
Śmietanowiec z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Śmietanowiec z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
To ciasto na pewno zaskoczy twoich gości!
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Deser grzechu warty - koniecznie spróbuj!
Rolada czekoladowa - przepis
Rolada czekoladowa - przepis
W zmiksowanym kremie powstaną pyszne grudki z karmelu!
Lody z bitą śmietaną i migdałami
Lody z bitą śmietaną i migdałami
Karmel możesz zrobić z cukru trzcinowego...
Tęczowy sernik na zimno - przepis
Tęczowy sernik na zimno - przepis
Pyszne, kolorowe ciasto dla całej rodziny - sernik na zimno!
Lody jogurtowo–owocowe - przepis
Lody jogurtowo–owocowe - przepis
Pyszne lody jogurtowe pokochasz ty i twoja rodzina! Zobacz przepis!
Sernik na zimno na pełnoziarnistym spodzie - przepis
Sernik na zimno na pełnoziarnistym spodzie - przepis
Herbatniki najłatwiej pokruszysz, jeśli włożysz je do bawełnianego woreczka lub plastikowej torebki i będziesz je mocno ugniatać wałkiem do ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA