Włoski omlet z cukinią i parmezanem - przepis

Oryginalny włoski parmezan jest niestety drogi. Możesz go jednak zastąpić tańszym, długo dojrzewającym polskim serem.
/ 10.07.2013 11:15

Przygotowanie 25 min
Porcja ok. 550 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • średnia cukinia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/4 czerwonej papryki
  • szczypta suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:
  • 20 dag gotowanej szynki
  • duży pomidor
  • łyżka masła

Sposób wykonania:
  1. Cukinię umyj, osusz, odetnij końce. Przekrój na pół, łyżką wydrąż nasiona i pokrój na półplasterki. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oregano. Jajka ubij z solą, pieprzem, startym parmezanem, dodaj cukinię.
  2. Paprykę pokrój w niewielką kostkę. Na średniej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wlej masę jajeczną z cukinią. Smaż kilka minut, aż lekko się zetnie. Następnie podaj paprykę i dopiecz pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj obrany i pokrojony drobno pomidor. Duś razem 2–3 minuty. Omlet zsuń na talerz, pokrój na porcje. Podawaj z szynką.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)