Przygotowanie 50 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 190 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 cytryny
- 12 dag masła
- 50 dag kapusty kwaszonej
- 1 cebula
- olej
- 2–3 kabanosy
- 1 żółtko
- papryka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Z przesianej mąki, jajka, soku z cytryny, szczypty soli i 3/4 szklanki wody zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw na pół godziny.
2. Cebulę posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj odciśniętą i posiekaną kapustę, przesmaż, ostudź.
3. Ciasto cienko rozwałkuj, podsypując mąką, a potem rozciągaj na dłoniach. Posmaruj je roztopionym masłem. Rozłóż na nim kapustę i kabanosy, zwiń.
4. Ułóż na blasze, posmaruj żółtkiem, oprósz papryką. Piecz ok. 30 min w temp. 190 st. C.
Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

Strudel z kabanosami
Ciekawy pomysł na ciepłą przekąskę