Bez czego nie wyobrażasz sobie karnawałowego spotkania z przyjaciółmi? Podejrzewamy, że wśród odpowiedzi prym wiodły: towarzystwo, muzyka, dekoracje i jedzenie! Pyszne przekąski, kolorowe sałatki, zaskakujące przystawki, niecodzienne dania główne. Kto z was, idąc na imprezę, nie liczy na pyszne jedzenie? My zdecydowanie uważamy to za jeden z wielu priorytetów małych i większych balów.
Jakie powinny być karnawałowe dania?
Karnawałowe przekąski powinny być dokładnie takie, jak i sam karnawał. Kolorowe, trochę zwariowane, wyraziste i nieoczywiste. Przygotowując je w swojej kuchni, stajesz się niemalże magikiem, który wyczarowuje coś dla swojej publiczności. Ma być tajemniczo, smacznie, z charyzmą.
Jednak przygotowanie dań nie może zająć ci całej wieczności. W końcu gospodarz imprezy też musi się odpowiednio prezentować. Postaw więc na szybkie, łatwe i sprawdzone przepisy, które zawsze się udają. Nie zapomnij o nowoczesnym sposobie podania. Ma być inaczej, zaskakująco, a do tego oczywiście smacznie. Jak to zrobić?
Oto top 4 przepisy na karnawałowe dania, które zachwycą
To przystawki, które wprawdzie wykonasz w parę chwil, lecz którymi zabłyśniesz. Dzięki wiedzy, umiejętnościom, połączeniom smaków i faktur. Jest małe ryzyko, o którym musimy wspomnieć. Po takim menu kolejne imprezy pewnie znowu będą u ciebie. Jesteśmy jednak pewne, że z produktami MOSSO dasz sobie radę niczym szef kuchni!
fot. Materiały prasowe
W twojej lodówce powinny znaleźć się: Majonez Napoleoński, Chrzan Delikatesowy, Musztarda Sarepska lub któryś ze sprawdzonych Sosów MOSSO, np. Sos Musztardowo-Chrzanowy MOSSO.
Majonez Napoleoński to doskonały dodatek do wielu dań - od sałatek, po makarony, a nawet frytki. Warto wiedzieć, że jest bogaty w kwasy omega-3, które mogą ułatwić przyswajanie mikroelementów.
Chrzan Delikatesowy komponuj z mięsem, wędlinami i rybą. Ten składnik podkreśli ich smak i doda wyrazistości twojemu menu.
Musztarda Sarepska to aksamitny dodatek do sosów, mięs, burgerów i dań wege.
Sos Musztardowo-Chrzanowy możesz dodać praktycznie do wszystkiego, bo idealnie wkomponuje się w niemal każde danie, począwszy od przystawek i słonych przekąsek, po dania główne.
Chcesz wiedzieć więcej? Poznaj przepisy, idealne na karnawałowe spotkanie!
Warstwowa sałatka z pieczoną miruną, majonezem i warzywami
fot. Adobe Stock
Składniki:
- Filety z miruny – 600 g
- Majonez Napoleoński MOSSO – 2 łyżki
- Pieprz cytrynowy – 2 łyżki
- Jajka – 6 sztuk
- Marchew konserwowa w kostce – 400 g
- Ogórki konserwowe – 360 g
- Czerwona cebula – 2 duże sztuki
- Kapusta pekińska – 1 szklanka
- Orzechy włoskie – 2/3 szklanki
- Serek wiejski ziarnisty – 3 opakowania
- Szczypiorek 2/3 szklanki
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Majonez Napoleoński MOSSO – 2/3 szklanki
- Cytryna – 1 sztuka
- Śmietanka 30 % – 100 ml
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo najlepiej dzień wcześniej. Następnie kolejnego dnia obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Rybę opłukać i osuszyć. Zamarynować w 2 łyżkach Majonezu Napoleońskiego MOSSO wymieszanego z 2 łyżeczkami pieprzu cytrynowego. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 20 minut w 175 st. C.
- W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Pokroić w drobną kostkę czerwoną cebulę oraz ogórki. Kapustę posiekać w drobne paseczki. Odsączyć na sitku serek ziarnisty oraz marchewkę. Posiekać orzechy i szczypiorek. Marchew odsączyć od zalewy.
- Przygotować sos – majonez wymieszać ze śmietanką, dodać startą skórkę z cytryny oraz sok z ½ cytryny.
- Rybę po upieczeniu ostudzić i wymieszać z sosem.
- Do dużej szklanej miski nakładać warstwami przygotowane składniki – jajka, cebulę, serek ziarnisty, marchew, ogórek, rybę z sosem majonezowym, sałatę oraz orzechy i szczypiorek. Podawać po schłodzeniu.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z sosem musztardowo-chrzanowym
fot. Adobe Stock
Składniki:
- Gotowe ciasto francuskie – 1 opakowanie
- Sos Musztardowo-Chrzanowy MOSSO – 5 łyżek
- Ser żółty – 150 g
- Szynka konserwowa – 150 g
- Papryka świeża czerwona – 1 sztuka
- Oliwki czarne krojone – 3 łyżki
Przygotowanie:
- Ciasto rozwinąć i posmarować Sosem Musztardowo-Chrzanowym MOSSO.
- Na całej powierzchni posypać startym serem żółtym i pokrojoną w paseczki szynką, papryką i oliwkami.
- Tak przygotowane dosyć luźno zrolować, pokroić w krążki o grubości 2 cm.
- Wszystkie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez mniej więcej 12 minut, aż do uzyskania ładnego złotego koloru.
- Ślimaczki to przekąska dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Rolowana tortilla z kurczakiem
fot. Adobe Stock
Składniki:
- Olej – 1 łyżka
- Tortilla – 3 sztuki
- Filet z kurczaka – 250 g
- Sałata lodowa – 1/2 główki
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Roszponka – garść
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Śmietana 18 % – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Musztarda Sarepska MOSSO – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Olej – 2 łyżki
Przygotowanie:
- Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
- Filety z kurczaka doprawić solą, pieprzem i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Każdy placek tortilli posmarować sosem.
- Na sos wyłożyć posiekaną sałatę lodową oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Następnie wyłożyć pokrojone w cienkie paseczki filety z kurczaka i roszponkę. Każdy placek zrolować i przekłuć wykałaczkami mniej więcej co 4 cm.
- Tak przygotowane tortille przecinać pomiędzy wykałaczkami i wyłożyć gotowe na półmisek. Smacznego!
Koreczki z paluszków krabowych z pomidorkami i mozzarellą
fot. Adobe Stock
Składniki:
- Paluszki krabowe – 5 sztuk
- Pomidorki koktajlowe – 20 sztuk
- Mini mozzarella – 150 g
- Czarne oliwki bez pestek – 20 sztuk
- Świeża bazylia
Sos:
- Chrzan Delikatesowy MOSSO – 6 łyżeczek
- Posiekany świeży koperek – 2 łyżki
- Olej – ½ szklanki
- Ocet winny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Paluszki krabowe należy przeciąć na cztery równe części, pomidorki umyć, a mozzarellę i oliwki odsączyć z płynu.
- Nadziać na patyczki do koreczków na przemian: oliwka, mozzarella, pomidorek i paluszek krabowy. Między mozzarellą i oliwką umieścić listek, bądź dwa, świeżej bazylii.
- Do naczynia włożyć Chrzan Delikatesowy MOSSO i wymieszać go z posiekanym koperkiem. Dodawać stopniowo olej i mieszać dokładnie. Na koniec dodać ocet winny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowane koreczki maczaj w sosie. Smacznego!
Z MOSSO twoja impreza będzie MOSSO pyszna!
fot. Adobe Stock
Karnawałowe szaleństwo trwa. W kuchni najważniejsze są świeże produkty, aksamitne składniki i pomysł. Gotuj z sercem - to czuć na talerzu. Zachwycaj, inspiruj, intryguj. Nie zapominaj, że z MOSSO jesteś szefem kuchni! Teraz nie pozostaje nic innego, jak zadbać o odpowiedni nastrój, dekoracje, imprezową muzykę i klimat. To gwarancja niesamowitej zabawy, pełnej radości.