Paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji to pyszny dodatek na świąteczny stół. Podaj je do barszczu lub grzybowego sosu

paszteciki siostry anastazji fot. Adobe Stock, Dar1930
Pyszne paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji idealnie sprawdzą się jako dodatek do wigilijnych potraw. Najczęściej podaje się je do gorącego czerwonego barszczu, ale doskonale smakują także z sosem grzybowym, bigosem lub bez żadnych dodatkowych potraw. Możesz zwinąć je w klasyczny sposób albo przygotować kieszonki.
/ 19.12.2023 05:34
paszteciki siostry anastazji fot. Adobe Stock, Dar1930

Najważniejsze w przygotowaniu pasztecików siostry Anastazji jest ciasto drożdżowe - musi być kruche zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Paszteciki mogą mieć klasyczny kształt, ale ciekawym pomysłem będzie także zwinięcie ciasta w sakiewkę.

Spis treści:

  1. Paszteciki siostry Anastazji: przepis
  2. Jak długo przechowywać paszteciki?
  3. Czy można zamrozić paszteciki?

Paszteciki siostry Anastazji: przepis

Krucho-drożdżowe paszteciki najlepiej smakują na ciepło, od razu po upieczeniu. Możesz je także odgrzewać albo maczać w gorącym wigilijnym barszczu. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do sosu z suszonych grzybów.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych,
  • 50 ml ciepłego mleka,
  • łyżka cukru,
  • 1 jajko + 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 150 g śmietany 18%,
  • płaska łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • duża cebula,
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki oprócz masła powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Najpierw przygotuj farsz. Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki (jeśli chcesz zabrać z niej kwasotę, najpierw przepłucz ją pod bieżącą wodą). Następnie ugotuj do miękkości.
  3. Grzyby namocz w ciepłej wodzie przez 20 minut, a następnie posiekaj na drobno.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj kapustę oraz grzyby. Podsmaż, a następnie wlej odrobinę wody z moczenia grzybów.
  5. Duś przez ok. 10 minut, a następnie odstaw z ognia i wystudź. Jeśli jest za dużo płynu, odcedź farsz.
  6. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, robiąc charakterystyczny kopiec jak przy robieniu pierogów. 
  7. W osobnym naczyniu wymieszaj pokruszone drożdże, cukier oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Zasyp 3 łyżkami mąki z kopca i odstaw na 15 minut.
  8. Jeśli używasz suszonych drożdży, pomiń etap przygotowywania rozczynu.
  9. Po tym czasie do mąki dodaj gotowy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Masło posiekaj, aby łatwiej było wyrabiać. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  10. Ciasto nie wymaga wyrastania, od razu rozwałkuj je i podziel na równe kwadraty. Na każdy z nich połóż porcję farszu (na środek), a następnie zwiń boki ciasta, tworząc sakiewkę.
  11. Tak przygotowane paszteciki ułóż na blasze i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

paszteciki krucho drożdżowe siostry anastazji

fot. Paszteciki krucho drożdżowe siostry Anastazji/Adobe Stock, photogam

Jak długo przechowywać paszteciki siostry Anastazji?

Gotowe paszteciki mogą od razu wylądować na świątecznym stole i być jedną z wigilijnych potraw. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Po wystudzeniu możesz przechowywać je w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku - ciasto drożdżowe lubi chłonąć zapachy z lodówki.

Paszteciki z kapustą i grzybami spokojnie przetrwają w lodówce nawet do 4 dni. Możesz je podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku.

Czy można zamrozić paszteciki siostry Anastazji?

Upieczone i wystudzone paszteciki możesz z powodzeniem zamrozić i sięgać po nie, kiedy tylko chcesz. Jeśli więc zdarzy ci się przygotować większą ilość, wstaw je do zamrażarki i zachowaj na inne okazje. Możesz je wykorzystać w ciągu 3-4 miesięcy.

Najlepiej najpierw przymroź je przez godzinę na tacce, a dopiero potem przełóż do pudełka. Dzięki temu paszteciki się nie zlepią i będziesz mogła wyjąć dokładnie tyle, ile potrzebujesz, bez ryzyka, że coś się rozerwie.

paszteciki krucho-drożdżowe siostry anastazji

fot. Paszteciki krucho-drożdżowe siostry Anastazji/Adobe Stock, Dar1930

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji:

Najlepsze przepisy na makowiec siostry Anastazji w wersji klasycznej, japońskiej, ucieranej oraz na kruchym spodzie
Najlepsze przepisy na makowiec siostry Anastazji w wersji klasycznej, japońskiej, ucieranej oraz na kruchym spodzie
Makowiec siostry Anastazji smakuje doskonale w każdej wersji. Będzie idealny podczas wigilijnej kolacji, a także do porannej czy też popołudniowej świątecznej kawy. Wypróbuj klasyczny zawijany przepis, spróbuj makowca japońskiego, ucieranego oraz z dodatkiem jabłek. Wybierz ten, który najbardziej ci smakuje.
Seromakowiec siostry Anastazji – tradycyjny przepis na idealne ciasto świąteczne
Seromakowiec siostry Anastazji – tradycyjny przepis na idealne ciasto świąteczne
Seromakowiec siostry Anastazji to doskonałe świąteczne ciasto łączące dwa klasyczne bożonarodzeniowe desery: makowiec i sernik. W seromakowcu siostry Anastazji znajdują się 3 warstwy: ucierane ciasto, warstwa serowa i warstwa z masy makowej. To tradycyjny przepis na makosernik, z którego korzystają miliony Polek.
Uszka siostry Anastazji – tradycyjny przepis na wigilijny przysmak
Uszka siostry Anastazji – tradycyjny przepis na wigilijny przysmak
Przepis na uszka siostry Anastazji to receptura, z której korzysta wiele Polek przy przygotowaniu tego wigilijnego przysmaku. Przepis na uszka siostry Anastazji wyróżnia się tym, że jest prosty i tradycyjny. Ciasto na uszka Anastazji zrobisz z mąki, jajek, wody i oliwy. Na farsz grzybowy do uszek potrzebujesz tylko masła, grzybów leśnych i cebuli.
Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe
Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe
Jakie świąteczne ciasta siostry Anastazji warto postawić na wigilijnym stole? Świetnie sprawdzi się aromatyczny sernik i korzenne ciasto z orzechami. Wybierz także tradycyjną babkę albo cynamonową szarlotkę z dodatkami. Świąteczne wypieki mogą być pyszne, a przy okazji proste do przygotowania. Zobacz, jak je zrobić.
Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji przygotujesz w kilka chwil, ale musisz mieć pod ręką specjalną nakładkę do maszynki, która umożliwia tworzenie struktury ciastek. Pamiętaj też, że maszynka musi być dokładnie wyczyszczona przed pracą. Do przygotowania wystarczy ci tylko kilka składników.
Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu
Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu
Zakwas z buraków siostry Anastazji idealnie sprawdzi się jako aromatyczna i idealnie kwaśna baza do barszczu czerwonego, ale z powodzeniem możesz go także pić. Wystarczy już 50 ml dziennie, aby poprawić odporność i wzmocnić pracę układu pokarmowego. Wystarczy tylko kilka składników i trochę cierpliwości, aby go przygotować.
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek
Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
Przepis na najlepszą dynię w occie siostry Anastazji: wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę
Przepis na najlepszą dynię w occie siostry Anastazji: wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę
Dynia w occie siostry Anastazji to pyszny przepis na marynowaną dynię, który nie może się nie udać. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować genialne słoiki na jesień i zimę. Dynie w occie świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i sosów, a także jako szybka, słodko-kwaśna przekąska imprezowa.
7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
Przepisy na grzyby siostry Anastazji to przede wszystkim aromatyczne, rozgrzewające zupy oraz grzyby marynowane. Znajdziesz tu także tradycyjny przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego oraz sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów. Grzyby możesz także zamrozić według wskazówek siostry Anastazji.
Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać
Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać
Nalewka z pigwy siostry Anastazji to pyszny i słodki trunek, który doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Możesz ją pić bez niczego albo traktować jako dodatek do herbaty. Pigwa ze względu na swój smak idealnie się sprawdzi jako baza procentowych trunków. Do przygotowania nalewki potrzebujesz tylko kilku składników.
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę siostry Anastazji to pomysł na zachowanie smaków lata w słoiku i wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły się zaczerwienić. Robi się ją z pomidorów zielonych i lekko zaczerwienionych w proporcji 1:1. Potrzeba też cebuli, octu i standardowych przypraw - soli, pieprzu, liści laurowych. Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to jeden z popularniejszych przepisów siostry Anastazji.
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Przepis na sok z aronii siostry Anastazji nie jest trudny. Wystarczy tylko 5 składników, aby przygotować pyszny i orzeźwiający napój. Możesz dodawać go do herbaty lub mieszać z gazowaną wodą i tworzyć owocowe lemoniady. Aby aronia nie była cierpka w smaku, możesz przed przygotowaniem soku lekko ją przymrozić.
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.

Redakcja poleca

REKLAMA