Pieczone frytki

Do przygotowania frytek warto użyć oleju bardzo dobrej jakości. Wtedy frytki będą pyszne, chrupiące i delikatne.
/ 18.08.2011 07:44

Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50–60 min
Porcja ok. 350 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 1,5 kg ziemniaków
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 10 łyżek oleju
- 1/4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:
1. Olej wymieszaj z koncentratem pomidorowym oraz słodką i ostrą papryką, przyprawą uniwersalną do potraw, solą i mielonym pieprzem.

2. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w słupki grubości 1,5 centymetra. Następnie wymieszaj z zalewą. Ziemniaki rozłóż na blasze i piecz, co jakiś czas mieszając, 30–35 min w temperaturze 200 stopni C. Podawaj z keczupem, ze śmietaną i majonezem wymieszanymi z pesto.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)