Ostra sałatka owocowa

Gruszki i jabłka obrać, wyjąć pestki, pokroić na ósemki, skropić 4 łyżkami wina...
/ 31.10.2007 13:38

Składniki

  • 2 gruszki,
  • 2 jabłka,
  • 2 brzoskwinie,
  • 4 morele,

  • 100 g czereśni lub śliwek,
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina.
Sos:
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/2 łyżeczki startej skorki cytrynowej,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru.

Sposób przygotowania

Gruszki i jabłka obrać, wyjąć pestki, pokroić na ósemki, skropić 4 łyżkami wina. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, morele na połówki. Z czereśni lub śliwek wyjąć pestki. Przygotować sos. Musztardę rozetrzeć z oliwa i winem. Dodać skórkę cytrynowa, gałkę muszkatołowa, cukier puder. W dużej misce wymieszać owoce, zalać sosem, wstawić do lodówki na 1 godz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)