POLECAMY

Mielone po meksykańsku – z nachosami

Nachosy, czyli aromatycznie doprawione chipsy z mąki kukurydzianej, są znanym meksykańskim specjałem

Przygotowanie 10 min
Duszenie 30 min
Porcja 430 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 40 dag mielonej wołowiny
- obrane i pokrojone w średnią kostkę jabłko
- pokrojona w kostkę cebula
- 20 dag obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów
- 2 duże posiekane ząbki czosnku
- 2 posiekane marynowane papryczki jalapeno (ew. chili)
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki oliwy
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz

Dodatkowo:
- ostra papryka czuszka
- 1/2 pęczka dymki
- nachosy (kukurydziane chipsy)
 
Sposób wykonania:
1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż mielone mięso razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Mieszając, smaż 5 minut.

2. Następnie dodaj pokrojone jabłko i pomidory. Duś kolejne 5 minut, po czym dodaj marynowane papryczki jalapeno, rodzynki i duś na średnim ogniu 25 minut. Na koniec dopraw do smaku mielonym kminkiem, cynamonem, solą i pieprzem.

3. Przełóż mięso na duży półmisek, posyp pokrojoną czuszką i posiekaną dymką. Podawaj z ryżem oraz chipsami kukurydzianymi.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)