Kolorowy omlet z kabanosem

Omlet będzie ostrzejszy, jeśli część (lub całą) świeżej papryki zastąpisz papryką marynowaną
/ 11.10.2010 12:09

Przygotowanie 15 min
Smażenie ok. 10 min
Porcja ok. 450 kcal

Przepis na 2 porcje:

- 5 jajek
- 10 dag kabanosów pokrojonych w plasterki
- 1/2 cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- mała czerwona papryka pokrojona w paseczki
- 1/2 żółtej małej papryki pokrojonej w paseczki
- kulka mozzarelli starta na tarce
- 10 czarnych oliwek przekrojonych na pół
- 1/4 szklanki śmietany 18-proc.
- czubata łyżka masła
- łyżka oliwy
- szczypta suszonej bazylii
- listki bazylii
- sól
- mielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
1. Na maśle przesmaż cebulę z papryką oraz kabanosem, oprósz solą, pieprzem i suszoną bazylią.

2. Jajka ubij ze śmietaną, dopraw solą i szczyptą mielonego pieprzu. Na średniej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wlej masę jajeczną. Gdy od spodu się zetnie, a góra będzie jeszcze wilgotna, posyp połową
startego sera, warzywami, oliwkami i resztą sera.

3. Wstaw pod rozgrzany grill w piecyku na kilka minut, aż masa się zetnie, a ser rozpuści. Przed podaniem posyp listkami bazylii.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>