Staropolskie przysmaki: Sałata z kartofli ze śledziem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Jak zrobić kartoflaną sałatkę? Sprawdź!

Ziemniaki w wersji pożywnej sałatki
/ 03.07.2018 16:39
Staropolskie przysmaki: Sałata z kartofli ze śledziem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie i gotowanie ok. 40 min * 1 porcja – ok. 125 kcal


Składniki na 4 porcje:
- 50 dag ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 2 kiszone ogórki
- zioła

Na sos:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- zielenina
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj, zalej osolonym wrzątkiem, ugotuj, przestudź, obierz, pokrój w talarki.

2. Cebulę obierz, pokrój w krążki, potnij w plasterki kiszone ogórki (możesz ich nie obierać).



3. Delikatnie wymieszaj ziemniaki z cebulą i ogórkami, posyp suszonymi lub świeżymi ziołami.

4. Połącz sól, pieprz i ocet, gdy sól się rozpuści, wlej olej, polej sałatkę, posyp zieleniną, wstaw do lodówki. Serwuj oddzielnie lub np. z kotletami schabowymi.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)