Biała sałatka

Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać.
/ 17.10.2006 11:02

Składniki

  • 2 białe rzodkwie,
  • 2 jabłka,
  • 10 dag truskawek.

Sos :

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • cukier,
  • szczypta imbiru.

Sposób przygotowania

Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać.

Przygotować sos. Śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem.

Sałatkę skropić sokiem z cytryny i polać sosem.