Grillowana cukinia fot. Adobe Stock

Grillowana cukinia - przepis na cukinię z grilla

Grillowana cukinia to smaczna przekąska. Cukinię grilluj w plastrach lub krojoną wzdłuż przez około 10 minut z każdej strony. Powinna być lekko brązowa.
/ 24.08.2020 12:33
Grillowana cukinia fot. Adobe Stock

Prawdopodobnie pierwsi zaczęli grillować cukinię Włosi. Stanowiła ona przekąskę przed daniem głównym. Dziś grillowana cukinia znana jest w całej Europie. Można ją jeść na ciepło, na zimno, traktować jako przekąskę, bądź danie główne. 

Grillowana cukinia, zanim trafi na ruszt, powinna przejść aromatem przypraw. Jeśli chcesz zastosować marynatę np. czosnkową, odstaw cukinię na 30 minut, zanim zaczniesz ją grillować.

Grillowana cukinia z solą i pieprzem

Składniki:

  • 1 świeża cukinia,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 łyżka liści natki pietruszki,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój na plastry, najlepiej wzdłuż.
  2. Skrop oliwą i wetrzyj ją, następnie oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  3. Ułóż plastry cukinii na ruszcie lub na patelni grillowej i grilluj kilka minut z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru i lekko się przypiecze.
  4. Przed podaniem posyp grillowaną cukinię świeżo siekaną natką pietruszki.

Grillowana cukinia przepis
fot. Adobe Stock

Grillowana cukinia w oliwie z czosnkiem

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę, czosnek i przyprawy umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj.
  2. Cukinię pokrój w plastry i nakłuj widelcem.
  3. Natrzyj plastry marynatą czosnkową i odstaw na 30 minut.
  4. Grilluj plastry cukinii przez około 10 minut z każdej strony. Powinny zmięknąć, ale zachować jędrność i zbrązowieć. Grillowana cukinia najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu.

Cukinia z grilla
fot. Adobe Stock

Dlaczego warto sięgać po cukinię na diecie?

Każdy, kto stosuje dietę odchudzającą, nie powinien zapominać o cukinii, bowiem warzywo to ma wyjątkowo niską wartość energetyczną – zaledwie 15 kcal na 100 g.

Cukinia zawiera mnóstwo witamin - C, A, K i witamin z grupy B oraz składników mineralnych - przede wszystkim magnez, potas i żelazo.

Zobacz inne przepisy na grilla:

Jak przyrządzić grillowanego bakłażana? Zobacz, z czym go podać!
Jak przyrządzić grillowanego bakłażana? Zobacz, z czym go podać!
Jeśli zastanawiasz się jak dodać bakłażanowi smaku upiecz go na grillu. Będzie doskonały!
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Zaskocz swoich znajomych na najbliższym grillu!
Cevapcici - przepis na grilla
Cevapcici - przepis na grilla
Pyszne danie kuchni chorwackiej!