Prawdopodobnie pierwsi zaczęli grillować cukinię Włosi. Stanowiła ona przekąskę przed daniem głównym. Dziś grillowana cukinia znana jest w całej Europie. Można ją jeść na ciepło, na zimno, traktować jako przekąskę, bądź danie główne.
Cukinia z grilla, zanim trafi na ruszt, powinna przejść aromatem przypraw. Jeśli chcesz zastosować marynatę np. czosnkową, odstaw cukinię na 30 minut, zanim zaczniesz ją grillować.
Spis treści:
- Grillowana cukinia z solą i pieprzem
- Cukinia z grilla z oliwą i czosnkiem
- Cukinia z grilla z fetą
- Faszerowana cukinia z grilla z mozzarellą
- Cukinia z grilla z serem ricotta
- Dlaczego warto sięgać po cukinię na diecie?
Grillowana cukinia z solą i pieprzem
Najprostszym przepisem na cukinię z grilla jest posypanie jej solą i pieprzem, opcjonalnie niewielką ilością oleju. W takiej formie świetnie pasuje do sosu czosnkowego czy tzatziki, a nawet zwykłego ketchupu czy majonezu.
Składniki:
- 1 świeża cukinia,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka liści natki pietruszki,
- sól morska i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój na plastry, najlepiej wzdłuż.
- Skrop oliwą i wetrzyj ją, następnie oprósz solą i pieprzem z obu stron.
- Ułóż plastry cukinii na ruszcie lub na patelni grillowej i grilluj kilka minut z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru i lekko się przypiecze.
- Przed podaniem posyp grillowaną cukinię świeżo siekaną natką pietruszki.
fot. Cukinia z grilla z solą i pieprzem/Adobe Stock, anna_shepulova
Cukinia z grilla w oliwie z czosnkiem
Oliwa i czosnek to świetne towarzystwo dla cukinii w każdej postaci - nie tylko z grilla. Łagodna cukinia idealnie łączy się z ostrzejszym czosnkiem i wyrazistym smakiem oliwy. Grillowana z tymi dodatkami cukinia na pewno będzie wszystkim smakować.
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 3 ząbki czosnku,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Oliwę, czosnek i przyprawy umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj.
- Cukinię pokrój w plastry i nakłuj widelcem.
- Natrzyj plastry marynatą czosnkową i odstaw na 30 minut.
- Grilluj plastry cukinii przez około 10 minut z każdej strony. Powinny zmięknąć, ale zachować jędrność i zbrązowieć. Grillowana cukinia najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu.
fot. Cukinia grillowana z oliwą i czosnkiem/Adobe Stock, Sea Wave
Cukinia z grilla z fetą
Feta to kolejny dodatek, który idealnie sprawdzi się przy grillowanej cukinii. Feta jest mocno słona, a cukinia ma bardzo łagodny, wodny smak. To niemal idealny duet, szczególnie podczas spotkania na grillu.
Składniki:
- duża cukinia,
- łyżka oleju lub oliwy,
- 100-120 g sera feta,
- garść pietruszki,
- sól i pieprz,
- garść dowolnych orzechów (sprawdzą się pistacje, migdały i pini).
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, osusz, a następnie pokrój na plasterki, ułóż na ręczniku papierowym i oprósz solą oraz pieprzem.
- Odstaw na ok. 10 minut, a następnie ułóż na ruszcie grillowym albo tacce. Grilluj, aż cukinia mocno się zrumieni.
- Następnie przełóż na talerz i udekoruj pokruszoną w palcach fetą, posiekaną natką pietruszki oraz posiekanymi lub rozdrobnionymi w malakserze orzechami.
fot. Cukinia z grilla z serem feta/Adobe Stock, anna_shepulova
Faszerowana cukinia z grilla z mozzarellą
Cukinia z grilla idealnie smakuje także jako danie obiadowe. Wystarczy tylko, że przekroisz ją na pół, wydrążysz, a następnie ugrillujesz na rumiano i nadziejesz ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się także dodatek mozzarelli na wierzchu.
Składniki:
- duża cukinia,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- pomidor,
- mozzarella,
- sól i pieprz,
- łyżka ziół prowansalskich,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- listki bazylii,
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż środek, zostawiając średnio grube ścianki. Tak przygotowaną cukinię połóż na rozgrzanym grillu, grzbietem do góry.
- Grilluj ok. 15-20 minut, a w tym czasie przygotuj farsz. Na tacce grillowej rozłóż wydrążony miąższ z cukinii, posyp solą i podpiecz, aż stanie się miękki i puści sporo soku.
- Gotowy farsz wymieszaj w miseczce z przecierem i resztą przypraw, a następnie przełóż do wydrążonej, ugrillowanej cukinii.
- Przykryj całość plasterkami pomidorów i mozzarelli, a potem połóż ponownie na grillu, grzbietem do dołu. Pozostaw jeszcze na 5-7 minut. Możesz dodatkowo przykryć cukinię, aby ser dobrze się rozpuścił.
- Udekoruj bazylią.
fot. Cukinia z grilla z mozzarellą/Adobe Stock, pbd Studio
Cukinia z grilla z serem ricotta
Z cukinii możesz zrobić też pyszne rolki, które możesz podać na grillu jako pyszny i zdrowy dodatek. Wystarczy tylko kilka składników i podstawowe przyprawy, a efekt będzie niesamowity!
Składniki:
- cukinia,
- ogórek,
- 200 g sera ricotta,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z nich oprósz solą oraz pieprzem i ułóż na ruszcie. Grilluj, aż mocno się przypiecze.
- Ricottę wymieszaj z jogurtem, dodaj przyprawy oraz pokrojonego w kostkę ogórka. Wymieszaj całość.
- Nałóż farsz na ugrillowane plastry, a następnie zwiń w rulon.
fot. Cukinia z grilla z serem ricotta/Adobe Stock, azurita
Dlaczego warto sięgać po cukinię na diecie?
Każdy, kto stosuje dietę odchudzającą, nie powinien zapominać o cukinii, bowiem warzywo to ma wyjątkowo niską wartość energetyczną – zaledwie 15 kcal na 100 g. Dania z cukinią FIT niezwykle łatwo przygotować.
Cukinia zawiera mnóstwo witamin - C, A, K i witamin z grupy B oraz składników mineralnych - przede wszystkim magnez, potas i żelazo.
Na podstawie artykułu Beaty Jasiny-Wojtalak, opublikowanego pierwotnie 24.08.2020.
Zobacz inne przepisy na grilla: