Chrupiące frytki to idealna przekąska, choć w wersji smażonej jest bardzo kaloryczna. Jeśli chcesz ją nieco odchudzić, upiecz domowe frytki w piekarniku. Możesz także zamiast ziemniaków wybrać bataty, dynię albo korzeń pietruszki. Warzywne frytki to idealny dodatek do potraw i przekąska między głównymi posiłkami. To też idealny pomysł na kolację. Zobacz, jak je przygotować.
Spis treści
- Przepis na chrupiące smażone frytki
- Chrupiące frytki belgijskie
- Chrupiące frytki z piekarnika
- Frytki nie tylko z ziemniaka
- Z czym podawać frytki?
Smażone chrupiące frytki
Smażone frytki także mogą być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Wystarczy, że wrzucisz je na mocno rozgrzany olej i będziesz smażyć na dużym ogniu. Pamiętaj, aby po usmażeniu odsączyć je na ręczniku papierowym.
Składniki:
- Kilogram ziemniaków na frytki,
- 1.5 l oleju do smażenia,
- Szczypta soli,
- Szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki lub pozostaw i oczyść szczoteczką kuchenną.
- Pokrój na cieńsze lub grubsze kawałki (według uznania). Mogą być również półksiężyce.
- Ziemniaki przepłucz w misce z wodą, a następnie osusz ziemniaki na ręczniku papierowym.
- Rozgrzej olej w głębokim garnku lub patelni i smaż frytki za złoty kolor przez około 15 minut.
- Przełóż na tacę wyłożoną suchym ręcznikiem papierowym.
- Posyp solą i pieprzem. Podawaj z ketchupem lub sosem śmietanowym.
fot. Chrupiące frytki smażone/Adobe Stock, Fischer Food Design
Chrupiące frytki belgijskie
Frytki belgijskie są grubsze, niż tradycyjne i zazwyczaj podawane z kremowymi sosami na bazie ketchupu albo majonezu. Możesz je przygotować w głębokim tłuszczu albo w piekarniku. Świetnie smakują zarówno tylko z solą, jak i z ziołami czy przyprawami, takimi jak rozmaryn, czosnek czy słodka papryka.
Składniki:
- Kilogram ziemniaków na frytki,
- Szczypta soli,
- Olej do smażenia (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszoruj i osusz (obrane bądź nie, wedle uznania). Następnie pokrój je na grube frytki albo łódeczki.
- Jeśli wybierasz smażenie, rozgrzej ok. 1,5 litra oleju w patelni albo frytownicy, a kiedy będzie miał temp. ok. 160 stopni, partiami wrzucaj frytki i smaż ok. 5-7 minut. Muszą być rumiane.
- Wyjmuj każdą partię frytek i odsączaj na ręczniku papierowym.
- Po usmażeniu lekko ostudź i posyp solą i ulubionymi przyprawami.
- Jeśli pieczesz je w piekarniku, pokrojone frytki wrzuć do miski, a następnie dokładnie wymieszaj z łyżką oleju i przyprawami. Obtocz każdą frytkę, a następnie przełóż na blachę.
- Włóż do piekarnika (220 stopni, grzanie góra-dół) i piecz ok. 20 minut. Następnie zmień na termoobieg i piecz jeszcze 10 minut. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
fot. Chrupiące frytki belgijskie przepis/Adobe Stock, George Dolgikh
Chrupiące frytki pieczone w piekarniku
Frytki pieczone w piekarniku to zdrowsza alternatywa dla tych smażonych w głębokim tłuszczu. Mają o wiele mniej kalorii i dużo łatwiej przygotować je z chrupiącą skórką i miękkim, soczystym środkiem.
Składniki:
- Kilogram ziemniaków na frytki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- oliwa z oliwek lub olej,
- dowolne zioła,
- suszony czosnek,
- suszona cebula,
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i obierz lub pozostaw w skórce. Pokrój na frytki i przełóż do miski.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni, grzanie góra-dół.
- Do miski z ziemniakami dodaj ok. łyżkę oleju oraz wybrane przyprawy. Wymieszaj całość, aby każda frytka była obtoczona w przyprawach.
- Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
- Po tym czasie zmień typ grzania na termoobieg i piecz jeszcze 10 minut.
fot. Pieczone chrupiące frytki/Adobe Stock, Brent Hofacker
Pomysły na chrupiące frytki z innych warzyw
Chrupiące frytki możesz przygotować także z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków. Świetnie sprawdzą się wszystkie twarde jarzyny, które po upieczeniu czy usmażeniu będą imitować kształt frytek. Będą jednak inaczej smakować, dzięki czemu możesz eksperymentować.
Frytki z batatów
Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, które świetnie smakują zarówno smażone na głębokim oleju, jak i pieczone w piekarniku. Możesz podkręcić ich smak przez dodatek świeżego czosnku, cebuli lub sosu majonezowego.
Frytki z dyni
Dynia świetnie sprawdzi się do słodkich, jesiennych frytek z korzennymi przyprawami, a także ostrą papryką czy rozmarynem. Wykorzystaj odmianę kabocha lub hokkaido, które najlepiej pasują do smażonych frytek. Podobnie jak te z batatów, frytki z dyni są słodkie i mogą uchodzić za przystawkę, jak i deser.
Frytki z marchewki
Frytki z marchewki są zdrowszą alternatywą dla tych tradycyjnych frytek z ziemniaków. Pokrój marchew w cienkie paseczki i piecz w rozgrzanym piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek z czosnkiem i chili.
Z czym podawać frytki?
Frytki można jeść bez żadnych dodatków albo z kremowymi sosami. W zależności od kraju, w którym są serwowane, są podawane z różnymi dodatkami, m.in:
- Tajlandia – sos chili
- Stany Zjednoczone Ameryki – sos serowy z chili lub musztarda z ketchupem
- Wietnam – rozpuszczone masło i cukier
- Wielka Brytania – sos BBQ, musztardowy lub Worcestershire
- Turcja – oliwa z oliwek z czosnkiem i cytryną
- Francja – majonez lub sos berneński
- Kanada – gęsty sos mięsny lub z pieczeni
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.08.2019.
Czytaj także:
Frytki z batatów
Idealne frytki z piekarnika
Frytki z cukinii