frytki fot. Adobe Stock

Aż ślinka cieknie! Sprawdzone przepisy na chrupiące frytki

To świetny dodatek do pieczonej ryby lub niedzielnego schabowego. Przekonaj się, że można je zrobić nie tylko z ziemniaków.
Sylwia Kazimierczuk / 07.08.2019 14:01
frytki fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis na smażone frytki
  2. Frytki belgijskie
  3. Pieczone w piekarniku
  4. Z innych warzyw
  5. Z czym je podawać?

Przepis na smażone frytki

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków na frytki typu B
  • 2 l oleju do smażenia
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Ketchup lub sos śmietanowy do obtaczania

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki lub pozostaw i oczyść szczoteczką kuchenną.
  2. Pokrój za pomocą noża na cieńsze lub grubsze kawałki według uznania. Mogą być również półksiężyce.
  3. Ziemniaki przepłucz w misce z wodą do momentu, aż będzie przejrzysta.
  4. Wylej wodę i przełóż warzywa na grubą warstwę ręcznika papierowego, aby wsiąkła resztka wilgoci.
  5. Rozgrzej olej w głębokim garnku lub patelni i smaż frytki za złoty kolor przez około 15 minut.
  6. Przełóż na tacę wyłożoną suchym ręcznikiem papierowym.
  7. Posyp solą i pieprzem. Podawaj z ketchupem lub sosem śmietanowym.

Frytki belgijskie

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków na frytki typu B
  • 2l oleju do smażenia
  • Cukier
  • Szczypta soli
  • Majonez do obtaczania

Przygotowanie

  1. Wlej wystarczającą ilość oleju do frytownicy, aby sięgała co najmniej do połowy jej boków.
  2. Rozgrzej olej do 160 stopni Celsjusza.
  3. Potnij ziemniaki na patyczki. Dokładnie wysusz wszystkie kawałki czystym ręcznikiem do naczyń.
  4. Zapobiegnie to rozpryskiwaniu się oleju. Podziel paluszki ziemniaczane na partie.
  5. Nie smaż więcej niż jednej partii na raz.Gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę, smaż ziemniaki przez 4 do 5 minut na partię.
  6. Powinny być lekko zabarwione, ale nie rumiane.
  7. Jeśli frytownica ma kosz, po prostu wyjmij go i smażone ziemniaki. W przeciwnym razie użyj sitka.
  8. Pamiętaj, aby sprowadzić temperaturę oleju z powrotem do 160 stopni Celsjusza pomiędzy partiami.
  9. W tym momencie frytki mogą odpoczywać przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, aż będą prawie gotowe do podania. Rozgrzej olej ponownie do tej samej temperatury.
  10. Smaż ziemniaki w partiach, aż będą ładnie zrumienione i chrupiące, od 1 do 2 minut.
  11. Odcedź na świeżych ręcznikach papierowych lub papierze do pieczenia i umieść w rozgrzanej misce. Posyp solą i podawaj.
  12. Nigdy nie przykrywaj frytek, ponieważ natychmiast staną się miękkie i wiotkie.

Frytki belgijskie
fot. Adobe Stock

Pieczone w piekarniku

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków na frytki typu A lub B, ewentualnie bataty
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Oliwa z oliwek
  • Dowolne zioła
  • Suszony czosnek
  • Suszona cebula
  • Ketchup lub inny sos do obtaczania

Przygotowanie

  1. Umieść półkę w dolnej części piekarnika i rozgrzej go do 220 stopni Celsjusza.
  2. Skrop dużą blachę do pieczenia oliwą z oliwek, wmasowując ręką w razie potrzeby, aby dobrze pokryła blachę.Obierz ziemniaki.
  3. Pokrój w patyczki. Umieść ziemniaki w dużej misce, a następnie wlej bardzo gorącą wodę tak, aby przykryła.
  4. Odstaw na 10 minut. Odcedź je, a następnie przenieś na czysty ręcznik i wysusz tak dokładnie, jak to możliwe, zmieniając go w razie potrzeby.
  5. Opłucz i wytrzyj miskę, w której moczono ziemniaki, a następnie włóż je ponownie.
  6. Skrop oliwą i posyp solą, sproszkowanym czosnkiem, cebulą i pieprzem.
  7. Rozłóż ziemniaki w jednej warstwie na przygotowanej blasze do pieczenia.
  8. Piecz przez 15 do 20 minut, aż pod spodem kolor zmieni się na złoty. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i za pomocą dużej, twardej szpatułki ostrożnie poluzuj frytki z dna blachy.
  9. Przewróć co jakiś czas i piecz dodatkowe 5-10 minut, jeżeli lubisz lepiej wysmażone. Podawaj z ulubionymi sosami.

Frytki z piekarnika
fot. Adobe Stock

Z innych warzyw

Jeżeli lubisz eksperymentować, sprawdź jak inne warzywa smakują w formie frytek:

Bataty

Inaczej słodkie ziemniaki, które świetnie smakują zarówno smażone na głębokim oleju, jak i pieczone w piekarniku. Możesz podkręcić ich smak przez dodatek świeżego czosnku, cebuli lub sosu majonezowego.

Cukinia

Jej struktura jest dość delikatna, dlatego najlepiej piec ją lub smażyć obtoczoną indywidualnie w jajku i bułce tartej. Żółta lub zielona cukinia jest wyjątkowo chrupiąca z wierzchu i miękka w środku.

Dynia

Wykorzystaj odmianę kabocha lub hokkaido, które najlepiej pasują do smażonych frytek. Podobnie jak te z batatów, są słodkie i mogą uchodzić za przystawkę, jak i deser. Posyp gotowe frytki suszonymi płatkami chili.

Marchewka

Są zdrowszą alternatywą dla tych tradycyjnych frytek z ziemniaków. Pokrój marchew w cienkie paseczki i piecz w rozgrzanym piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek z czosnkiem i chili.

Z czym je podawać?

W zależności od kraju, w którym są serwowane, są podawane z różnymi dodatkami:

  • Tajlandia – sos chili
  • Stany Zjednoczone Ameryki – sos serowy z chili lub musztarda z ketchupem
  • Wietnam – rozpuszczone masło i cukier
  • Wielka Brytania – sos BBQ, musztardowy lub Worcestershire
  • Turcja – oliwa z oliwek z czosnkiem i cytryną
  • Francja – majonez lub sos berneński
  • Kanada – gęsty sos mięsny lub z pieczeni

Zobacz też:
Pomysły na pieczone ziemniaki w kilku wersjach Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z serem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)