Najprostsze pasty na kanapki przygotujesz w kilka minut. Oto garść 17 smakowitych i łatwych do przygotowania smarowideł - w sam raz na pożywne śniadanie, imprezę w gronie przyjaciół lub smaczną kolację. Zobacz te pyszne, proste i szybkie przepisy na pasty do kanapek!
Spis treści:
- Pasta na kanapkę z soczewicy
- Pasta na kanapkę z awokado
- Pasta na kanapkę z tuńczyka
- Pasta na kanapkę z fasoli
- Pasta na kanapkę z pieczarek
- Pasta na kanapkę z sera pleśniowego
- Pasta na kanapkę z jajek
- Pasta na kanapkę z marchewki
Pasty warzywne na kanapki: pasta z soczewicy
Czerwona soczewica to idealny składnik past kanapkowych. Pożywny, pełen białka i cennych witamin - czego chcieć więcej? Taka pasta sprawdzi się idealnie jako smarowidło do kanapek na śniadanie, kolację, a także imprezę.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 3 łyżki passaty,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę opłucz i wsyp do garnka. Wlej wodę (powinna sięgać 1 cm ponad poziom soczewicy). Dodaj sól pieprz, oliwę i zagotuj.
- Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, aż soczewica wchłonie całą wodę.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj do odcedzonej soczewicy.
- Dodaj sól i pieprz, a następnie zblenduj całość na gładką masę i udekoruj szczypiorkiem.
fot. Pasty warzywne na kanapki: pasta z soczewicy/Adobe Stock, aneta_gu
Przepis na pastę na kanapki z awokado
Awokado to cenne źródło kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B. Wspiera funkcjonowanie całego układu nerwowego i poprawia pracę mózgu, dlatego warto regularnie po nie sięgać, np. w postaci pysznej pasty, którą możesz wykorzystać nie tylko do kanapek, ale i do faszerowania naleśników na słono.
Składniki:
- 2 awokado,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 mała czerwona cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- sok 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Awokado obierz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Pokrój na plasterki i przełóż do miseczki. Rozgnieć widelcem.
- Dodaj posiekane jajka i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Pastę na kanapki dopraw solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.
- Wymieszaj wszystko, aby powstała gęsta, strukturalna masa.
fot. Pasta z awokado na kanapkę/Adobe Stock, ratmaner
Przepis na pastę na kanapki z tuńczyka
Pasta z tuńczyka to chyba najpopularniejsza propozycja pasty do kanapek, szczególnie na imprezach lub spotkaniach z bliskimi. Idealnie słony smak pasuje do wielu potraw i idealnie współgra z chlebem, grzankami i kawałkami tortilli.
Składniki:
- 300 g tuńczyka z puszki,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 3 łyżki majonezu,
- kiełki do dekoracji,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż tuńczyka i rozdrobnij go widelcem.
- Dodaj ugotowane na twardo jajka, majonez, musztardę. Dodaj posiekany pęczek szczypiorku i dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
fot. Pasta na kanapkę z tuńczyka/Adobe Stock, wideonet
Przepis na pastę na kanapki z fasoli
Zarówno biała, jak i czerwona fasola stanowią doskonałą bazę do przygotowania kremowych past kanapkowych. Z białej fasoli możesz przygotować ponadto pyszny, wegański smalczyk z dodatkiem soczystego jabłka.
Składniki:
- 1 puszka fasoli,
- 200 g twarogu,
- 100 g czarnych oliwek,
- 2 łyżki majonezu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki chili,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Puszkę fasoli osącz, zmiksuj z twarogiem, czosnkiem, majonezem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.
- Wymieszaj z posiekanymi oliwkami.
- Dopraw pastę na kanapki chili, solą, pieprzem.
- Wymieszaj całość i udekoruj wedle uznania.
fot. Pasta na kanapkę z fasoli/Adobe Stock, Надія Коваль
Przepis na pastę na kanapki z pieczarek
Pyszną pastę do kanapek możesz przygotować także z pieczarek i innych grzybów. Będzie delikatna w smaku i idealna do ciepłych, porannych tostów. Gotową kanapkę udekoruj podsmażonymi plastrami pieczarek oraz pestkami słonecznika.
Składniki:
- 200 g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 100 g kiełków sojowych,
- 4 łyżki mascarpone,
- 100 g serka topionego,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki pokrój w kostkę lub plastry i podsmaż na oleju albo maśle z posiekaną cebulą.
- Dodaj mascarpone, serek topiony i całość dopraw czosnkiem, tymiankiem, pieprzem.
- Wszystko zblenduj na dość gładką, ale nie idealnie kremową masę.
- Kanapki posmarowane pastą pieczarkową udekoruj wedle uznania.
fot. Pasta do kanapek pieczarkowa/Adobe Stock, istetiana
Przepis na pastę na kanapki z sera pleśniowego
Pasty na kanapki z dodatkiem sera pleśniowego to idealna propozycja na imprezę i spotkanie ze znajomymi. Dodaj do tego krewetki albo gruszkę w miodzie i patrz, jak twoje imprezowe przekąski znikają w mgnieniu oka.
Składniki:
- 250 g sera pleśniowego,
- 200 g ugotowanych ziemniaków,
- 150 ml jogurtu,
- kawałek pora,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki cebulek perłowych,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ser pleśniowy utrzyj z ugotowanym ziemniakiem i jogurtem.
- Dodaj kawałek posiekanego pora i cebulki perłowe. Całość wymieszaj i lekko zgnieć widelcem.
- Dopraw czosnkiem, musztardą, solą, pieprzem.
fot. Pasta na kanapkę z sera pleśniowego/Adobe Stock, fserega
Przepis na pastę jajeczną
Pasta jajeczna jest szczególnie popularna w okresie wielkanocnym. Pojawia się niemal zawsze podczas śniadania wielkanocnego czy późniejszego spotkania z bliskimi. Lubi towarzystwo pieczywa, jajek oraz wędlin, a także majonezu.
Składniki:
- 6 jajek na twardo,
- 3 łyżki marynowanych pieczarek,
- 100 g sera białego,
- 4 łyżki majonezu,
- 150 ml jogurtu,
- pęczek koperku,
- 1 łyżeczka curry,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka posiekaj, wymieszaj z białym serem, majonezem i jogurtem.
- Dodaj posiekane marynowane pieczarki i koperek.
- Możesz zblendować całość albo dokładnie zgnieść widelcem.
- Dopraw curry, solą i pieprzem.
fot. Pasta jajeczna na kanapki/Adobe Stock, foodandcook
Przepis na pastę marchewkową
Pastą marchewkową zajadają się nie tylko maluchy, ale także dorośli. Jej delikatny, lekko słodki smak świetnie sprawdza się na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na szybki podwieczorek czy zdrową kolację.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 3 łyżki pestek dyni,
- 150 ml jogurtu,
- 2 łyżki tahiny,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewki zetrzyj i wymieszaj z posiekaną łodygą selera naciowego.
- Dodaj pestki dyni i zmiksuj całość blenderem.
- Jogurt wymieszaj z tahini i oliwą.
- Całość wymieszaj, dopraw imbirem, solą i pieprzem.
fot. Pasta na kanapkę z marchewki/Adobe Stock, 8H
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.03.2021.
Zobacz więcej przepisów na pasty na kanapki: