Reklama

Najprostsze pasty na kanapki przygotujesz w kilka minut. Oto garść 17 smakowitych i łatwych do przygotowania smarowideł - w sam raz na pożywne śniadanie, imprezę w gronie przyjaciół lub smaczną kolację. Zobacz te pyszne, proste i szybkie przepisy na pasty do kanapek!

Reklama

Spis treści:

  1. Pasta na kanapkę z soczewicy
  2. Pasta na kanapkę z awokado
  3. Pasta na kanapkę z tuńczyka
  4. Pasta na kanapkę z fasoli
  5. Pasta na kanapkę z pieczarek
  6. Pasta na kanapkę z sera pleśniowego
  7. Pasta na kanapkę z jajek
  8. Pasta na kanapkę z marchewki

Pasty warzywne na kanapki: pasta z soczewicy

Czerwona soczewica to idealny składnik past kanapkowych. Pożywny, pełen białka i cennych witamin - czego chcieć więcej? Taka pasta sprawdzi się idealnie jako smarowidło do kanapek na śniadanie, kolację, a także imprezę.

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 3 łyżki passaty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę opłucz i wsyp do garnka. Wlej wodę (powinna sięgać 1 cm ponad poziom soczewicy). Dodaj sól pieprz, oliwę i zagotuj.
  2. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, aż soczewica wchłonie całą wodę.
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj do odcedzonej soczewicy.
  4. Dodaj sól i pieprz, a następnie zblenduj całość na gładką masę i udekoruj szczypiorkiem.
fot. Pasty warzywne na kanapki: pasta z soczewicy/Adobe Stock, aneta_gu

Przepis na pastę na kanapki z awokado

Awokado to cenne źródło kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B. Wspiera funkcjonowanie całego układu nerwowego i poprawia pracę mózgu, dlatego warto regularnie po nie sięgać, np. w postaci pysznej pasty, którą możesz wykorzystać nie tylko do kanapek, ale i do faszerowania naleśników na słono.

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obierz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Pokrój na plasterki i przełóż do miseczki. Rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj posiekane jajka i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Pastę na kanapki dopraw solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.
  3. Wymieszaj wszystko, aby powstała gęsta, strukturalna masa.
fot. Pasta z awokado na kanapkę/Adobe Stock, ratmaner

Przepis na pastę na kanapki z tuńczyka

Pasta z tuńczyka to chyba najpopularniejsza propozycja pasty do kanapek, szczególnie na imprezach lub spotkaniach z bliskimi. Idealnie słony smak pasuje do wielu potraw i idealnie współgra z chlebem, grzankami i kawałkami tortilli.

Składniki:

  • 300 g tuńczyka z puszki,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki majonezu,
  • kiełki do dekoracji,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż tuńczyka i rozdrobnij go widelcem.
  2. Dodaj ugotowane na twardo jajka, majonez, musztardę. Dodaj posiekany pęczek szczypiorku i dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
fot. Pasta na kanapkę z tuńczyka/Adobe Stock, wideonet

Przepis na pastę na kanapki z fasoli

Zarówno biała, jak i czerwona fasola stanowią doskonałą bazę do przygotowania kremowych past kanapkowych. Z białej fasoli możesz przygotować ponadto pyszny, wegański smalczyk z dodatkiem soczystego jabłka.

Składniki:

  • 1 puszka fasoli,
  • 200 g twarogu,
  • 100 g czarnych oliwek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę fasoli osącz, zmiksuj z twarogiem, czosnkiem, majonezem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.
  2. Wymieszaj z posiekanymi oliwkami.
  3. Dopraw pastę na kanapki chili, solą, pieprzem.
  4. Wymieszaj całość i udekoruj wedle uznania.
fot. Pasta na kanapkę z fasoli/Adobe Stock, Надія Коваль

Przepis na pastę na kanapki z pieczarek

Pyszną pastę do kanapek możesz przygotować także z pieczarek i innych grzybów. Będzie delikatna w smaku i idealna do ciepłych, porannych tostów. Gotową kanapkę udekoruj podsmażonymi plastrami pieczarek oraz pestkami słonecznika.

Składniki:

  • 200 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 100 g kiełków sojowych,
  • 4 łyżki mascarpone,
  • 100 g serka topionego,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w kostkę lub plastry i podsmaż na oleju albo maśle z posiekaną cebulą.
  2. Dodaj mascarpone, serek topiony i całość dopraw czosnkiem, tymiankiem, pieprzem.
  3. Wszystko zblenduj na dość gładką, ale nie idealnie kremową masę.
  4. Kanapki posmarowane pastą pieczarkową udekoruj wedle uznania.
fot. Pasta do kanapek pieczarkowa/Adobe Stock, istetiana

Przepis na pastę na kanapki z sera pleśniowego

Pasty na kanapki z dodatkiem sera pleśniowego to idealna propozycja na imprezę i spotkanie ze znajomymi. Dodaj do tego krewetki albo gruszkę w miodzie i patrz, jak twoje imprezowe przekąski znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 250 g sera pleśniowego,
  • 200 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 ml jogurtu,
  • kawałek pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki cebulek perłowych,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser pleśniowy utrzyj z ugotowanym ziemniakiem i jogurtem.
  2. Dodaj kawałek posiekanego pora i cebulki perłowe. Całość wymieszaj i lekko zgnieć widelcem.
  3. Dopraw czosnkiem, musztardą, solą, pieprzem.
fot. Pasta na kanapkę z sera pleśniowego/Adobe Stock, fserega

Przepis na pastę jajeczną

Pasta jajeczna jest szczególnie popularna w okresie wielkanocnym. Pojawia się niemal zawsze podczas śniadania wielkanocnego czy późniejszego spotkania z bliskimi. Lubi towarzystwo pieczywa, jajek oraz wędlin, a także majonezu.

Składniki:

  • 6 jajek na twardo,
  • 3 łyżki marynowanych pieczarek,
  • 100 g sera białego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 150 ml jogurtu,
  • pęczek koperku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka posiekaj, wymieszaj z białym serem, majonezem i jogurtem.
  2. Dodaj posiekane marynowane pieczarki i koperek.
  3. Możesz zblendować całość albo dokładnie zgnieść widelcem.
  4. Dopraw curry, solą i pieprzem.
fot. Pasta jajeczna na kanapki/Adobe Stock, foodandcook

Przepis na pastę marchewkową

Pastą marchewkową zajadają się nie tylko maluchy, ale także dorośli. Jej delikatny, lekko słodki smak świetnie sprawdza się na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na szybki podwieczorek czy zdrową kolację.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 łyżki pestek dyni,
  • 150 ml jogurtu,
  • 2 łyżki tahiny,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zetrzyj i wymieszaj z posiekaną łodygą selera naciowego.
  2. Dodaj pestki dyni i zmiksuj całość blenderem.
  3. Jogurt wymieszaj z tahini i oliwą.
  4. Całość wymieszaj, dopraw imbirem, solą i pieprzem.
fot. Pasta na kanapkę z marchewki/Adobe Stock, 8H

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.03.2021.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na pasty na kanapki:

Reklama
Reklama
Reklama