Pasta na kanapkę to idealny sposób na przemycenie warzyw i witamin. Zobacz te szybkie i proste przepisy na pasty do kanapek

pasta na kanapki fot. Adobe Stock, czarny_bez
Pasta na kanapkę przygotowana samodzielnie w domu z najwyższej jakości składników to świetna alternatywa dla gotowych produktów. Możesz ją przygotować z warzyw strączkowych, pieczarek, awokado, jajek a także ryb - makreli, łososia czy tuńczyka. Zobacz, jak przygotować pyszne i szybkie pasty na kanapki.
Małgorzata Machnicka / 23.02.2023 11:53
pasta na kanapki fot. Adobe Stock, czarny_bez

Najprostsze pasty na kanapki przygotujesz w kilka minut. Oto garść 17 smakowitych i łatwych do przygotowania smarowideł - w sam raz na pożywne śniadanie, imprezę w gronie przyjaciół lub smaczną kolację. Zobacz te pyszne, proste i szybkie przepisy na pasty do kanapek!

Spis treści:

  1. Pasta na kanapkę z soczewicy
  2. Pasta na kanapkę z awokado
  3. Pasta na kanapkę z tuńczyka
  4. Pasta na kanapkę z fasoli
  5. Pasta na kanapkę z pieczarek
  6. Pasta na kanapkę z sera pleśniowego
  7. Pasta na kanapkę z jajek
  8. Pasta na kanapkę z marchewki

Pasty warzywne na kanapki: pasta z soczewicy

Czerwona soczewica to idealny składnik past kanapkowych. Pożywny, pełen białka i cennych witamin - czego chcieć więcej? Taka pasta sprawdzi się idealnie jako smarowidło do kanapek na śniadanie, kolację, a także imprezę.

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 3 łyżki passaty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę opłucz i wsyp do garnka. Wlej wodę (powinna sięgać 1 cm ponad poziom soczewicy). Dodaj sól pieprz, oliwę i zagotuj.
  2. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, aż soczewica wchłonie całą wodę.
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj do odcedzonej soczewicy.
  4. Dodaj sól i pieprz, a następnie zblenduj całość na gładką masę i udekoruj szczypiorkiem.

pasty warzywne na kanapki

fot. Pasty warzywne na kanapki: pasta z soczewicy/Adobe Stock, aneta_gu

Przepis na pastę na kanapki z awokado

Awokado to cenne źródło kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B. Wspiera funkcjonowanie całego układu nerwowego i poprawia pracę mózgu, dlatego warto regularnie po nie sięgać, np. w postaci pysznej pasty, którą możesz wykorzystać nie tylko do kanapek, ale i do faszerowania naleśników na słono.

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obierz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Pokrój na plasterki i przełóż do miseczki. Rozgnieć widelcem. 
  2. Dodaj posiekane jajka i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Pastę na kanapki dopraw solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.
  3. Wymieszaj wszystko, aby powstała gęsta, strukturalna masa.

pasta z awokado na kanapki

fot. Pasta z awokado na kanapkę/Adobe Stock, ratmaner

Przepis na pastę na kanapki z tuńczyka

Pasta z tuńczyka to chyba najpopularniejsza propozycja pasty do kanapek, szczególnie na imprezach lub spotkaniach z bliskimi. Idealnie słony smak pasuje do wielu potraw i idealnie współgra z chlebem, grzankami i kawałkami tortilli.

Składniki:

  • 300 g tuńczyka z puszki,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki majonezu,
  • kiełki do dekoracji,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż tuńczyka i rozdrobnij go widelcem.
  2. Dodaj ugotowane na twardo jajka, majonez, musztardę. Dodaj posiekany pęczek szczypiorku i dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

pasta z tuńczyka na kanapki

fot. Pasta na kanapkę z tuńczyka/Adobe Stock, wideonet

Przepis na pastę na kanapki z fasoli

Zarówno biała, jak i czerwona fasola stanowią doskonałą bazę do przygotowania kremowych past kanapkowych. Z białej fasoli możesz przygotować ponadto pyszny, wegański smalczyk z dodatkiem soczystego jabłka.

Składniki:

  • 1 puszka fasoli,
  • 200 g twarogu,
  • 100 g czarnych oliwek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka papryki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę fasoli osącz, zmiksuj z twarogiem, czosnkiem, majonezem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.
  2. Wymieszaj z posiekanymi oliwkami.
  3. Dopraw pastę na kanapki chili, solą, pieprzem.
  4. Wymieszaj całość i udekoruj wedle uznania.

szybkie pasty do kanapek

fot. Pasta na kanapkę z fasoli/Adobe Stock, Надія Коваль

Przepis na pastę na kanapki z pieczarek

Pyszną pastę do kanapek możesz przygotować także z pieczarek i innych grzybów. Będzie delikatna w smaku i idealna do ciepłych, porannych tostów. Gotową kanapkę udekoruj podsmażonymi plastrami pieczarek oraz pestkami słonecznika.

Składniki:

  • 200 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 100 g kiełków sojowych,
  • 4 łyżki mascarpone,
  • 100 g serka topionego,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w kostkę lub plastry i podsmaż na oleju albo maśle z posiekaną cebulą.
  2. Dodaj mascarpone, serek topiony i całość dopraw czosnkiem, tymiankiem, pieprzem.
  3. Wszystko zblenduj na dość gładką, ale nie idealnie kremową masę.
  4. Kanapki posmarowane pastą pieczarkową udekoruj wedle uznania.

szybkie pasty kanapkowe

fot. Pasta do kanapek pieczarkowa/Adobe Stock, istetiana

Przepis na pastę na kanapki z sera pleśniowego

Pasty na kanapki z dodatkiem sera pleśniowego to idealna propozycja na imprezę i spotkanie ze znajomymi. Dodaj do tego krewetki albo gruszkę w miodzie i patrz, jak twoje imprezowe przekąski znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 250 g sera pleśniowego,
  • 200 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 ml jogurtu,
  • kawałek pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki cebulek perłowych, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser pleśniowy utrzyj z ugotowanym ziemniakiem i jogurtem.
  2. Dodaj kawałek posiekanego pora i cebulki perłowe. Całość wymieszaj i lekko zgnieć widelcem.
  3. Dopraw czosnkiem, musztardą, solą, pieprzem.

pasty na kanapki na imprezę

fot. Pasta na kanapkę z sera pleśniowego/Adobe Stock, fserega

Przepis na pastę jajeczną

Pasta jajeczna jest szczególnie popularna w okresie wielkanocnym. Pojawia się niemal zawsze podczas śniadania wielkanocnego czy późniejszego spotkania z bliskimi. Lubi towarzystwo pieczywa, jajek oraz wędlin, a także majonezu.

Składniki:

  • 6 jajek na twardo,
  • 3 łyżki marynowanych pieczarek,
  • 100 g sera białego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 150 ml jogurtu,
  • pęczek koperku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka posiekaj, wymieszaj z białym serem, majonezem i jogurtem.
  2. Dodaj posiekane marynowane pieczarki i koperek.
  3. Możesz zblendować całość albo dokładnie zgnieść widelcem.
  4. Dopraw curry, solą i pieprzem.

pasta jajeczna na kanapki

fot. Pasta jajeczna na kanapki/Adobe Stock, foodandcook

Przepis na pastę marchewkową

Pastą marchewkową zajadają się nie tylko maluchy, ale także dorośli. Jej delikatny, lekko słodki smak świetnie sprawdza się na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na szybki podwieczorek czy zdrową kolację.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 łyżki pestek dyni,
  • 150 ml jogurtu,
  • 2 łyżki tahiny, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zetrzyj i wymieszaj z posiekaną łodygą selera naciowego.
  2. Dodaj pestki dyni i zmiksuj całość blenderem.
  3. Jogurt wymieszaj z tahini i oliwą.
  4. Całość wymieszaj, dopraw imbirem, solą i pieprzem.

szybkie pasty na kanapki

fot. Pasta na kanapkę z marchewki/Adobe Stock, 8H

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.03.2021.

Zobacz więcej przepisów na pasty na kanapki:

Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis
Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis
Pastę z dyni najlepiej przygotować z odmiany hokkaido. Wzbogać pastę ulubionymi przyprawami, które mogą zupełnie zmienić jej smak.
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę
Sałatka z makreli to pyszny sposób na szybką przekąskę – doskonale smakuje na świeżym pieczywie, ale możesz ją też jeść prosto z miseczki. Dodaj do niej jajka na twardo i cebulę.
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy jest doskonała do smarowania pieczywa lub nawet jako samodzielna przekąska. Dodaj do niej suszonych pomidorów i posyp pestkami granatu.
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy sprawdzi się jako smarowidło do chleba lub dip. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy. Oto, jak szybko zrobić pastę soczewicy.
Pasta z grochu - przepis składniki i przygotowanie
Pasta z grochu - przepis składniki i przygotowanie
Idealny dodatek do chrupiącego pieczywa!
Pasta rybna - przepis, składniki i przygotowanie
Pasta rybna - przepis, składniki i przygotowanie
Pomysł na śniadanie, kolację lub podwieczorek!

Redakcja poleca

REKLAMA