Pasta na kanapkę fot. Adobe Stock

Pasta na kanapkę - 17 przepisów na szybkie pasty kanapkowe

Pasta na kanapkę przygotowana samodzielnie w domu z najwyższej jakości składników to świetna alternatywa dla gotowych produktów. Możesz ją przygotować z warzyw strączkowych, pieczarek, awokado, jajek a także ryb - makreli, łososia czy tuńczyka.
Małgorzata Machnicka / 02.03.2021 11:53
Pasta na kanapkę fot. Adobe Stock

Najprostsze pasty na kanapkę przygotujesz w kilka minut. Mamy dla was 17 smakowitych i łatwych do przygotowania smarowideł - w sam raz na pożywne śniadanie, imprezę w gronie przyjaciół lub smaczną kolację. Zobacz przepisy na pasty do kanapek!

Spis treści:

  1. Pasta na kanapkę z soczewicy
  2. Pasta na kanapkę z awokado
  3. Pasta na kanapkę z fasoli
  4. Pasta na kanapkę z tuńczyka
  5. Pasta na kanapkę z pieczarek
  6. Pasta na kanapkę z sera pleśniowego
  7. Pasta na kanapkę z jajek
  8. Pasta na kanapkę z marchewki

Przepis na pastę na kanapki z soczewicy

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 3 łyżki passaty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę opłucz i wsyp do garnka. Wlej wodę (powinna sięgać 1 cm ponad poziom soczewicy). Dodaj sól pieprz, oliwę i zagotuj.
  2. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, aż soczewica wchłonie całą wodę.
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek. 

Przepis na pastę na kanapki z awokado

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obierz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Pokrój na plasterki i przełóż do miseczki. Rozgnieć widelcem. 
  2. Dodaj posiekane jajka i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Pastę na kanapki dopraw solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.

pasta na kanapki z awokado
fot. Adobe Stock

Przepis na pastę na kanapki z tuńczyka

Składniki:

  • 300 g tuńczyka z puszki,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki majonezu,
  • kiełki do dekoracji,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż tuńczyka i rozdrobnij go widelcem.
  2. Dodaj ugotowane na twardo jajka, majonez, musztardę. Dodaj posiekany pęczek szczypiorku i dopraw całość solą i pieprzem. 

Przepis na pastę na kanapki z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka fasoli,
  • 200 g twarogu,
  • 100 g czarnych oliwek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka papryki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę fasoli osącz, zmiksuj z twarogiem, czosnkiem, majonezem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.
  2. Wymieszaj z posiekanymi oliwkami.
  3. Dopraw pastę na kanapki chili, solą, pieprzem.

pasta na kanapki z fasoli
fot. Adobe Stock

Przepis na pastę na kanapki z pieczarek

Składniki:

  • 200 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 100 g kiełków sojowych,
  • 4 łyżki mascarpone,
  • 100 g serka topionego,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż z posiekaną cebulą.
  2. Dodaj mascarpone, serek topiony i całość dopraw czosnkiem, tymiankiem, pieprzem.
  3. Kanapki posmarowane pastą pieczarkową podawaj udekorowane kiełkami.

Przepis na pastę na kanapki z sera pleśniowego

Składniki:

  • 250 g sera pleśniowego,
  • 200 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 ml jogurtu,
  • kawałek pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki cebulek perłowych, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser pleśniowy utrzyj z ugotowanym ziemniakiem i jogurtem.
  2. Dodaj kawałek posiekanego pora i cebulki perłowe.
  3. Dopraw czosnkiem, musztardą, solą, pieprzem.

Przepis na pastę jajeczną

Składniki:

  • 6 jajek na twardo,
  • 3 łyżki marynowanych pieczarek,
  • 100 g sera białego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 150 ml jogurtu,
  • pęczek koperku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka posiekaj, wymieszaj z białym serem, majonezem i jogurtem.
  2. Dodaj posiekane marynowane pieczarki i koperek.
  3. Dopraw curry, solą i pieprzem.

Przepis na pastę marchewkową

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 łyżki pestek dyni,
  • 150 ml jogurtu,
  • 2 łyżki tahiny, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zetrzyj i wymieszaj z posiekaną łodygą selera naciowego. Dodaj pestki dyni i zmiksuj całość blenderem.
  2. Jogurt wymieszaj z tahiną i oliwą.
  3. Całość wymieszaj, dopraw imbirem, solą i pieprzem.

przepis na pastę marchewkową
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na pasty na kanapki: