Roladki z tortilli fot. Adobe Stock

4 pomysły na roladki z tortilli - przekąski na zimno

Tortilla świetnie wygląda zrolowana z kolorowymi warzywami w środku. Roladkę z tortilli na zimno wykonaj z serkiem kanapkowym, umieść w niej rukolę lub sałatę. Unikaj płynnych składników - jeśli dodajesz pomidora do roladek z tortilli, usuń jego nasiona. Znacznie lepiej sprawdzi się np. ogórek.
Edyta Liebert / 26.06.2020 07:09
Roladki z tortilli fot. Adobe Stock

Tortilla na zimno to smaczna przekąska - wcale nie musi to być popularna tortilla z łososiem czy szynką. Możesz zrobić roladki z tortilli również na słodko!

Roladki z tortilli z łososiem i serkiem

Składniki:

  • placki tortilli (kupione lub domowe tortille),
  • serek śmietankowy,
  • wędzony łosoś,
  • papryka,
  • zielenina, np. szczypiorek albo rukola.

Sposób przygotowania:

  1. Tortillę wysmaruj serkiem, ułóż łososia i pokrojoną w słupki paprykę.
  2. Warzywa posyp rukolą lub inną zieleniną.
  3. Zwiń, odczekaj kilka minut, pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Dla dekoracji przewiąż roladki.

Tortilla na zimno z łososiemfot. Adobe Stock

Roladki z tortilli na słodko

Składniki:

  • placki tortilli,
  • banany (po 1 na 1 placek),
  • mascarpone,
  • truskawki,
  • galaretka.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki, banany w talarki.
  2. Placki tortilli posmaruj serkiem mascarpone i ułóż na nim owoce
  3. Schłódź w lodówce, tortille na słodko przekrój na pół lub podawaj w całości.

Roladki z tortilli z truskawkami, mascarpone i bananemfot. Adobe Stock

Roladki z tortilli z tuńczykiem i awokado

Składniki:

  • placki tortilli,
  • awokado,
  • puszka tuńczyka w zalewie,
  • serek śmietankowy,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Tortille posmaruj serkiem, ułóż składniki, zroluj.
  2. Tuńczyka odsącz na papierowym ręczniku przed położeniem na placku.
  3. Roladki z tortilli pokrój w plastry i ozdób kawiorem i świeżym koperkiem.

Roladki z tuńczynkiemfot. Adobe Stock

Roladki z tortilli z szynką

Składniki:

  • placki tortilli,
  • szynkę w plastrach,
  • papryka,
  • sałatę,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

  1. Placki tortilli posmaruj cienką warstwą majonezu, ułóż sałatę i szynkę.
  2. Z papryki usuń gniazda nasiennie i pokrój ją w plastry. Umieść na szynce.
  3. Roladki z tortilli z szynką ciasno zwiń, a następnie pokrój.

Roladki z tortilli z szynką fot. Adobe Stock

Artykuł pierwotnie opublikowany 02.09.2014 na zlecenie Edipresse

Inne przekąski na zimno: Ciasto francuskie ze szpinakiemRolada szpinakowa z łososiemPasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.06.2020 13:10
Wyszły przepyszne! Dzięki gorąco za przepisy! Do grilla i Perły pasowały w sam raz. xd