Roladki z tortilli to genialny sposób na szybką i smaczną imprezową przekąskę. Możesz przygotować zarówno tortillę na zimno, jak i na ciepło. Możesz zrobić pyszne roladki z tortilli również na słodko! Zobacz, jak się za to zabrać.
Spis treści:
- Roladki z tortilli z kurczakiem
- Roladki z tortilli z łososiem
- Roladki z tortilli z serkiem almette na słodko
- Roladki z tortilli z tuńczykiem i awokado
- Roladki z tortilli z szynką
- Roladki z tortilli na ciepło
Roladki z tortilli z kurczakiem
Roladki z kurczakiem idealnie sprawdzą się jako szybka imprezowa przekąska, a także pomysł na kolację. Możesz przygotować je z dowolnymi warzywami, a także dodać żółty ser. Świetnie smakują z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku czy mozzarelli.
Składniki:
- opakowanie placków tortilli,
- 250 g piersi z kurczaka,
- 2 pomidory,
- czerwona cebula,
- 100 g żółtego sera,
- łyżka przyprawy do gyrosa,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Następnie obtocz w przyprawach i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Kiedy się zarumieni, dodaj cebulę i jeszcze chwilę podsmażaj.
- Następnie przełóż całość do miski, dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
- Na placki tortilli nałóż odrobinę sera, połóż farsz, a następnie zawiń w naleśnika. Pokrój na "sushi" i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
fot. Roladki z tortilli z kurczakiem/Adobe Stock, FomaA
Roladki z tortilli z łososiem i serkiem
Klasyczną propozycją na zimną przekąskę są roladki z łososiem z dodatkiem świeżych ziół i serka typu almette lub philadephia. Przygotujesz je także z dodatkiem posiekanych orzechów - to idealne połączenie!
Składniki:
- placki tortilli (kupione lub domowe tortille),
- serek śmietankowy,
- wędzony łosoś,
- papryka,
- zielenina, np. szczypiorek albo rukola.
Sposób przygotowania:
- Tortillę wysmaruj serkiem, ułóż łososia i pokrojoną w słupki paprykę.
- Warzywa posyp rukolą lub inną zieleniną.
- Zwiń, odczekaj kilka minut, pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
- Dla dekoracji przewiąż roladki, np. cienkim szczypiorkiem.
fot. Roladki z tortilli z łososiem/Adobe Stock, mateusz
Roladki z tortilli z serkiem almette na słodko
Pyszne roladki z tortilli możesz przygotować także na słodko! Sprawdzi się do tego baza z serka typu almette, ricotta albo mascarpone, a także świeże albo mrożone owoce. Wykorzystaj to, co akurat masz w domu - sprawdzi się również dżem, masło orzechowe czy bakalie.
Składniki:
- placki tortilli,
- ulubione owoce,
- serek almette, ricotta albo mascarpone,
- łyżka cukru pudru,
- miód,
- cynamon do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj serek z cukrem pudrem i posmaruj obficie placki tortilli.
- Ułóż na wierzchu owoce, polej miodem i posyp szczyptą cynamonu.
- Zawiń tortille i pokrój na roladki. Schłodź przed podaniem.
fot. Roladki z tortilli z serkiem almette na słodko/Adobe Stock, Jenifoto
Roladki z tortilli z tuńczykiem i awokado
Tuńczyk uwielbia towarzystwo awokado, dlatego świetnie będzie smakować w tortilli. To pyszna przekąska zarówno na ciepło, jak i zimno.
Składniki:
- placki tortilli,
- awokado,
- puszka tuńczyka w zalewie,
- serek śmietankowy,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Tortille posmaruj serkiem, ułóż składniki, zroluj.
- Tuńczyka odsącz na papierowym ręczniku przed położeniem na placku.
- Roladki z tortilli pokrój w plastry i ozdób kawiorem i świeżym koperkiem.
fot. Roladki z tortilli z tuńczykiem i awokado/Adobe Stock, okkijan2010
Roladki z tortilli z szynką
Roladki z tortilli z szynką to szybki i bardzo popularny przepis, który często wykorzystuje się jako przekąskę na imprezę. Zrób większą ilość, bo bardzo szybko znikają z talerza!
Składniki:
- placki tortilli,
- szynkę w plastrach,
- papryka,
- sałatę,
- majonez.
Sposób przygotowania:
- Placki tortilli posmaruj cienką warstwą majonezu, ułóż sałatę i szynkę.
- Z papryki usuń gniazda nasiennie i pokrój ją w plastry. Umieść na szynce.
- Roladki z tortilli z szynką ciasno zwiń, a następnie pokrój.
fot. Roladki z tortilli z szynką/Adobe Stock, elenarui
Roladki z tortilli na ciepło
Każdy z tych przepisów możesz przygotować także na ciepło. Wystarczy przed podaniem lekko podgrzać roladki w piekarniku. Wystarczy ok. 100 stopni i 10 minut, aby wszystko dobrze się podgrzało, ale nie rozpuściło.
Roladki będą też smakować dobrze z ciepłym dipem, np. sosem serowym, pomidorowym czy lekko ostrą salsą.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.09.2014.
Czytaj także: Ciasto francuskie ze szpinakiemRolada szpinakowa z łososiemPasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów