Ciekawe i pyszne pomysły na roladki z tortilli: idealne przekąski na zimno i ciepło, w wersji słodkiej i słonej

roladki z tortilli z łososiem fot. Adobe Stock, maria_lapina
Roladki z tortilli świetnie wyglądają zrolowane z kolorowymi warzywami w środku. Roladkę z tortilli na zimno wykonaj z serkiem kanapkowym, umieść w niej rukolę lub sałatę. Unikaj płynnych składników - jeśli dodajesz pomidora do roladek z tortilli, usuń jego nasiona. Znacznie lepiej sprawdzi się np. ogórek.
Edyta Liebert / 06.11.2023 21:09
roladki z tortilli z łososiem fot. Adobe Stock, maria_lapina

Roladki z tortilli to genialny sposób na szybką i smaczną imprezową przekąskę. Możesz przygotować zarówno tortillę na zimno, jak i na ciepło. Możesz zrobić pyszne roladki z tortilli również na słodko! Zobacz, jak się za to zabrać.

Spis treści:

  1. Roladki z tortilli z kurczakiem
  2. Roladki z tortilli z łososiem
  3. Roladki z tortilli z serkiem almette na słodko
  4. Roladki z tortilli z tuńczykiem i awokado
  5. Roladki z tortilli z szynką
  6. Roladki z tortilli na ciepło

Roladki z tortilli z kurczakiem

Roladki z kurczakiem idealnie sprawdzą się jako szybka imprezowa przekąska, a także pomysł na kolację. Możesz przygotować je z dowolnymi warzywami, a także dodać żółty ser. Świetnie smakują z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku czy mozzarelli.

Składniki:

  • opakowanie placków tortilli,
  • 250 g piersi z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • czerwona cebula,
  • 100 g żółtego sera,
  • łyżka przyprawy do gyrosa,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Następnie obtocz w przyprawach i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Kiedy się zarumieni, dodaj cebulę i jeszcze chwilę podsmażaj.
  3. Następnie przełóż całość do miski, dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
  4. Na placki tortilli nałóż odrobinę sera, połóż farsz, a następnie zawiń w naleśnika. Pokrój na "sushi" i wstaw do lodówki na min. 30 minut.

roladki z tortilli z kurczakiem

fot. Roladki z tortilli z kurczakiem/Adobe Stock, FomaA

Roladki z tortilli z łososiem i serkiem

Klasyczną propozycją na zimną przekąskę są roladki z łososiem z dodatkiem świeżych ziół i serka typu almette lub philadephia. Przygotujesz je także z dodatkiem posiekanych orzechów - to idealne połączenie!

Składniki:

  • placki tortilli (kupione lub domowe tortille),
  • serek śmietankowy,
  • wędzony łosoś,
  • papryka,
  • zielenina, np. szczypiorek albo rukola.

Sposób przygotowania:

  1. Tortillę wysmaruj serkiem, ułóż łososia i pokrojoną w słupki paprykę.
  2. Warzywa posyp rukolą lub inną zieleniną.
  3. Zwiń, odczekaj kilka minut, pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
  4. Dla dekoracji przewiąż roladki, np. cienkim szczypiorkiem.

roladki z tortilli z serkiem almette

fot. Roladki z tortilli z łososiem/Adobe Stock, mateusz

Roladki z tortilli z serkiem almette na słodko

Pyszne roladki z tortilli możesz przygotować także na słodko! Sprawdzi się do tego baza z serka typu almette, ricotta albo mascarpone, a także świeże albo mrożone owoce. Wykorzystaj to, co akurat masz w domu - sprawdzi się również dżem, masło orzechowe czy bakalie.

Składniki:

  • placki tortilli,
  • ulubione owoce,
  • serek almette, ricotta albo mascarpone,
  • łyżka cukru pudru,
  • miód,
  • cynamon do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj serek z cukrem pudrem i posmaruj obficie placki tortilli.
  2. Ułóż na wierzchu owoce, polej miodem i posyp szczyptą cynamonu.
  3. Zawiń tortille i pokrój na roladki. Schłodź przed podaniem.

roladki z tortilli na zimno

fot. Roladki z tortilli z serkiem almette na słodko/Adobe Stock, Jenifoto

Roladki z tortilli z tuńczykiem i awokado

Tuńczyk uwielbia towarzystwo awokado, dlatego świetnie będzie smakować w tortilli. To pyszna przekąska zarówno na ciepło, jak i zimno.

Składniki:

  • placki tortilli,
  • awokado,
  • puszka tuńczyka w zalewie,
  • serek śmietankowy,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Tortille posmaruj serkiem, ułóż składniki, zroluj.
  2. Tuńczyka odsącz na papierowym ręczniku przed położeniem na placku.
  3. Roladki z tortilli pokrój w plastry i ozdób kawiorem i świeżym koperkiem.

roladki z tortilli z szynką i serem

fot. Roladki z tortilli z tuńczykiem i awokado/Adobe Stock, okkijan2010

Roladki z tortilli z szynką

Roladki z tortilli z szynką to szybki i bardzo popularny przepis, który często wykorzystuje się jako przekąskę na imprezę. Zrób większą ilość, bo bardzo szybko znikają z talerza!

Składniki:

  • placki tortilli,
  • szynkę w plastrach,
  • papryka,
  • sałatę,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

  1. Placki tortilli posmaruj cienką warstwą majonezu, ułóż sałatę i szynkę.
  2. Z papryki usuń gniazda nasiennie i pokrój ją w plastry. Umieść na szynce.
  3. Roladki z tortilli z szynką ciasno zwiń, a następnie pokrój.

roladki z tortilli

fot. Roladki z tortilli z szynką/Adobe Stock, elenarui

Roladki z tortilli na ciepło

Każdy z tych przepisów możesz przygotować także na ciepło. Wystarczy przed podaniem lekko podgrzać roladki w piekarniku. Wystarczy ok. 100 stopni i 10 minut, aby wszystko dobrze się podgrzało, ale nie rozpuściło.

Roladki będą też smakować dobrze z ciepłym dipem, np. sosem serowym, pomidorowym czy lekko ostrą salsą.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.09.2014.

Czytaj także: Ciasto francuskie ze szpinakiemRolada szpinakowa z łososiemPasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Redakcja poleca

REKLAMA