Camembert z grilla to idealna potrawa grillowa dla wegetarian, ale nie tylko. Poznaj wszystkie tajniki perfekcyjnego przygotowania sera camembert na grillu i odkryj, z czym najlepiej go zaserwować. Na końcu znajdziesz też oryginalną recepturę na camembert na grilla w formie przystawki, którą podpatrzyłam u przyjaciół z Francji.
Spis treści:
Jak zrobić idealny camembert z grilla?
Camembert z grilla można zrobić na grillu elektrycznym, na patelni grillowej, ale też na zwykłym grillu węglowym. Musisz kierować się tu kilkoma zasadami:
- Camembert na grilla rób w całości, nie krój go, dziel go na porcje dopiero po ugrillowaniu.
- Ostrożnie obchodź się z camembertem, który ma zostać ugrillowany, by nie przeciąć jego delikatnej skórki, która zatrzyma płynny środek w środku sera.
- Robiąc camembert na grillu węglowym lub gazowym najlepiej zrobić go w folii aluminiowej, by przy ewentualnym pęknięciu skórki ser nie wyciekał na płomienie.
Jak zrobić camembert w folii na grillu?
Żeby zrobić ser camembert z grilla w folii aluminiowej, odwiń go z papierowego opakowania i zawiń w folię aluminiową. Połóż camembert na rozgrzanym lub dopiero rozgrzewającym się grillu na ok. 5-10 minut (w zależności od temperatury). Żeby sprawdzić, czy camembert z grilla jest już gotowy, możesz odwinąć folię i dotknąć sera. Powinien uginać się pod twoim dotykiem - zwiastuje to idealnie płynny środek.
Jak zrobić grillowany camembert z patelni?
Camembert z grilla wychodzi też z patelni (grillowej lub normalnej). Nie krój camemberta, tylko połóż go na rozgrzanej patelni natłuszczonej niewielką ilością oleju. Jeśli to możliwe, przykryj patelnię wieczkiem, by ciepło nie uchodziło. Grilluj tak camembert z dwóch stron, zachowując ostrożność przy przekładaniu go na drugą stronę. Camembert na patelni grilluje się ok. 10 minut.
Jak zrobić ser camembert z grilla elektrycznego?
Ser camembert z grilla elektrycznego bardzo łatwo zrobić. Na rozgrzanym grillu umieść w całości ser camembert. Nie przesuwaj go i nie dociskaj zewnętrzną klapą grilla, by nie uszkodzić skórki. Grilluj camembert po ok. 5 minut z każdej strony, po tym czasie jest gotowy.
Z czym jeść camembert z grilla?
Camembert z grilla smakuje doskonale sam, ale to też baza do naprawdę wykwintnej potrawy, jeśli wiesz, z czym go zaserwować. Camembert z grilla najlepiej jeść w towarzystwie: warzyw, wyraźnego sosu lub dressingu i czegoś chrupiącego. Oto produkty, z którymi komponuje się grillowany camembert:
Warzywa (sałatki), które pasują do grillowanego camemberta
Warzywa komponują się z tłustym camembertem z grilla doskonale. Połącz go z:
- sałatą lodową,
- pomidorkami koktajlowymi,
- burakami,
- surówką ze świeżej kapusty,
- surówką z ogórków,
- miksem sałat,
- rukolą,
- oliwkami i kaparami,
- grillowanymi warzywami.
Sosy do grillowanego camemberta
Sos do grillowanego camemberta nie powinien być tłusty, a musi mieć wyraźny smak. Z camembertem z grilla komponuje się świetnie:
- musztarda,
- sos chrzanowy,
- konfitura z żurawiny,
- sos słodkie chili,
- pesto,
- konfitowana cebula,
- fit sos czosnkowy.
Nie podawaj camemberta z tłustym sosem majonezowym, bo pogłębisz jego mdły smak.
Dodatki do grillowanego camemberta
Camembert z grilla potrzebuje też innych dodatków, by lśnił na talerzu. Do grillowanego camemberta podaj:
- grillowaną bagietkę,
- pitę,
- grzanki z grilla,
- gotowaną kaszę,
- ugotowany ryż.
Camembert z grilla dobrze smakuje też posypany orzechami, ostrą papryką lub ziołami.
fot. Ser camembert z grilla/ Adobe Stock, trendyrowdy
Camembert z grilla - przepis
Oto jeden z przepisów na grillowany camembert z żurawiną, który możesz wykorzystać jako obiad lub jedno z dań z grilla na imprezie grillowej.
Składniki:
- 2 sery pleśniowe naturalne (camembert)
- 4 łyżki konfitury z żurawiny,
- 20 g orzechów włoskich,
- 100 g rukoli,
- 4 niewielkie gotowane buraki,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- czerwona cebula,
- bagietka.
Sposób przygotowania:
- Odwiń camembert z papieru i zawiń szczelnie w folię aluminiową.
- Przełóż camembert na rozgrzanego grilla i utrzymuj go tam przez ok. 10 minut.
- Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na patelni.
- Pokrój bagietkę na cząstki i podpiecz na grillu.
- Na talerzach wyłóż: rukolę, pomidorki koktajlowe, pokrojone buraki i cebulę pokrojową w piórka.
- Zaserwuj grillowany camembert z bagietką, orzechami i żurawiną.
fot. Camembert z grilla/ Adobe Stock, Stepanek Photography
Camembert z grilla jako przystawka - przepis
Grillowany camembert niekoniecznie musi być daniem głównym. Możesz podać go też wygłodniałym gościom imprezy grillowej jako przystawkę. Sprawdza się w tej roli doskonale. Poniżej przepis na grillowany camembert w formie przekąski, którym często goszczą mnie moi francuscy przyjaciele. Podają camembert z miodem i orzechami pinii, koniecznie w towarzystwie bagietki i czerwonego (francuskiego) wina.
Składniki:
- oryginalny ser camembert,
- bagietka,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 20 g orzechów pinii,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Ser camembert owiń szczelnie folią aluminiową. Przełóż go na rozgrzanego grilla i utrzymuj tam ok. 10 minut.
- W tym czasie ugrilluj także bagietkę.
- Ściągnij camembert z grilla, delikatnie odwiń folię aluminiową z wierzchu. Ostrym nożem odetnij górną część camemberta, odkrywając płynny środek. Polej ser miodem i posyp orzechami pinii.
- Zawiń w folię i przełóż na grilla ostrożnie, by ser się nie wylał. Utrzymuj na grillu jeszcze maksymalnie 5 minut.
- Bagietkę pokrój z niewielkie cząstki i polej oliwą z oliwek.
- Połóż grillowany camembert na środku stołu i zachęć gości do sięgania po kawałki bagietki i moczenia jej w płynnym serze.
fot. Camembert z grilla z miodem i orzechami/ Adobe Stock, Mr. Bolota
Czytaj także:
Co cukrzyk może zjeść z grilla bez obaw o zdrowie? Szaszłyki, kiełbasa i inne grillowe potrawy diabetyka
Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów
Grillowana papryka - jak ją przygotować? Sprawdzone przepisy