Idealny camembert z grilla - jak go grillować i z czym zaserwować? Oryginalna francuska receptura

grillowany camembert fot. Adobe Stock, Vladimir
Camembert z grilla można zrobić na grillu węglowym, ale też elektrycznym lub na patelni. Wystarczy 10 minut na grillu, by camembert zrobił się płynny w środku. Grillując camembert, uważaj, by nie przebić jego delikatnej skórki. Owiń go folią dla dodatkowej ochrony. Grillowany camembert podaj z dodatkami: grzankami, żurawiną, warzywami. Serwuj go jako danie główne lub przystawkę. Oto przepis na grillowany camembert, który przekazali mi francuzi.
/ 23.04.2023 05:37
grillowany camembert fot. Adobe Stock, Vladimir

Camembert z grilla to idealna potrawa grillowa dla wegetarian, ale nie tylko. Poznaj wszystkie tajniki perfekcyjnego przygotowania sera camembert na grillu i odkryj, z czym najlepiej go zaserwować. Na końcu znajdziesz też oryginalną recepturę na camembert na grilla w formie przystawki, którą podpatrzyłam u przyjaciół z Francji.

Spis treści:

  1. Jak zrobić idealny camembert z grilla?
  2. Z czym jeść camembert z grilla?

Jak zrobić idealny camembert z grilla?

Camembert z grilla można zrobić na grillu elektrycznym, na patelni grillowej, ale też na zwykłym grillu węglowym. Musisz kierować się tu kilkoma zasadami:

  • Camembert na grilla rób w całości, nie krój go, dziel go na porcje dopiero po ugrillowaniu.
  • Ostrożnie obchodź się z camembertem, który ma zostać ugrillowany, by nie przeciąć jego delikatnej skórki, która zatrzyma płynny środek w środku sera.
  • Robiąc camembert na grillu węglowym lub gazowym najlepiej zrobić go w folii aluminiowej, by przy ewentualnym pęknięciu skórki ser nie wyciekał na płomienie.

Jak zrobić camembert w folii na grillu?

Żeby zrobić ser camembert z grilla w folii aluminiowej, odwiń go z papierowego opakowania i zawiń w folię aluminiową. Połóż camembert na rozgrzanym lub dopiero rozgrzewającym się grillu na ok. 5-10 minut (w zależności od temperatury). Żeby sprawdzić, czy camembert z grilla jest już gotowy, możesz odwinąć folię i dotknąć sera. Powinien uginać się pod twoim dotykiem - zwiastuje to idealnie płynny środek.

Jak zrobić grillowany camembert z patelni?

Camembert z grilla wychodzi też z patelni (grillowej lub normalnej). Nie krój camemberta, tylko połóż go na rozgrzanej patelni natłuszczonej niewielką ilością oleju. Jeśli to możliwe, przykryj patelnię wieczkiem, by ciepło nie uchodziło. Grilluj tak camembert z dwóch stron, zachowując ostrożność przy przekładaniu go na drugą stronę. Camembert na patelni grilluje się ok. 10 minut.

Jak zrobić ser camembert z grilla elektrycznego?

Ser camembert z grilla elektrycznego bardzo łatwo zrobić. Na rozgrzanym grillu umieść w całości ser camembert. Nie przesuwaj go i nie dociskaj zewnętrzną klapą grilla, by nie uszkodzić skórki. Grilluj camembert po ok. 5 minut z każdej strony, po tym czasie jest gotowy.

Z czym jeść camembert z grilla?

Camembert z grilla smakuje doskonale sam, ale to też baza do naprawdę wykwintnej potrawy, jeśli wiesz, z czym go zaserwować. Camembert z grilla najlepiej jeść w towarzystwie: warzyw, wyraźnego sosu lub dressingu i czegoś chrupiącego. Oto produkty, z którymi komponuje się grillowany camembert:

Warzywa (sałatki), które pasują do grillowanego camemberta

Warzywa komponują się z tłustym camembertem z grilla doskonale. Połącz go z:

  • sałatą lodową,
  • pomidorkami koktajlowymi,
  • burakami,
  • surówką ze świeżej kapusty,
  • surówką z ogórków,
  • miksem sałat,
  • rukolą,
  • oliwkami i kaparami,
  • grillowanymi warzywami.

Sosy do grillowanego camemberta

Sos do grillowanego camemberta nie powinien być tłusty, a musi mieć wyraźny smak. Z camembertem z grilla komponuje się świetnie:

  • musztarda,
  • sos chrzanowy,
  • konfitura z żurawiny,
  • sos słodkie chili,
  • pesto,
  • konfitowana cebula,
  • fit sos czosnkowy.

Nie podawaj camemberta z tłustym sosem majonezowym, bo pogłębisz jego mdły smak.

Dodatki do grillowanego camemberta

Camembert z grilla potrzebuje też innych dodatków, by lśnił na talerzu. Do grillowanego camemberta podaj:

  • grillowaną bagietkę,
  • pitę,
  • grzanki z grilla,
  • gotowaną kaszę,
  • ugotowany ryż.

Camembert z grilla dobrze smakuje też posypany orzechami, ostrą papryką lub ziołami.

ser camembert z grilla
fot. Ser camembert z grilla/ Adobe Stock, trendyrowdy

Camembert z grilla - przepis

Oto jeden z przepisów na grillowany camembert z żurawiną, który możesz wykorzystać jako obiad lub jedno z dań z grilla na imprezie grillowej.

Składniki:

  • 2 sery pleśniowe naturalne (camembert)
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • 100 g rukoli,
  • 4 niewielkie gotowane buraki,
  • 100 g pomidorków koktajlowych, 
  • czerwona cebula,
  • bagietka.

Sposób przygotowania:

  1. Odwiń camembert z papieru i zawiń szczelnie w folię aluminiową.
  2. Przełóż camembert na rozgrzanego grilla i utrzymuj go tam przez ok. 10 minut.
  3. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na patelni.
  4. Pokrój bagietkę na cząstki i podpiecz na grillu.
  5. Na talerzach wyłóż: rukolę, pomidorki koktajlowe, pokrojone buraki i cebulę pokrojową w piórka.
  6. Zaserwuj grillowany camembert z bagietką, orzechami i żurawiną.

camembert z grilla
fot. Camembert z grilla/ Adobe Stock, Stepanek Photography

Camembert z grilla jako przystawka - przepis

Grillowany camembert niekoniecznie musi być daniem głównym. Możesz podać go też wygłodniałym gościom imprezy grillowej jako przystawkę. Sprawdza się w tej roli doskonale. Poniżej przepis na grillowany camembert w formie przekąski, którym często goszczą mnie moi francuscy przyjaciele. Podają camembert z miodem i orzechami pinii, koniecznie w towarzystwie bagietki i czerwonego (francuskiego) wina.

Składniki:

  • oryginalny ser camembert,
  • bagietka,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 20 g orzechów pinii,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Ser camembert owiń szczelnie folią aluminiową. Przełóż go na rozgrzanego grilla i utrzymuj tam ok. 10 minut.
  2. W tym czasie ugrilluj także bagietkę.
  3. Ściągnij camembert z grilla, delikatnie odwiń folię aluminiową z wierzchu. Ostrym nożem odetnij górną część camemberta, odkrywając płynny środek. Polej ser miodem i posyp orzechami pinii.
  4. Zawiń w folię i przełóż na grilla ostrożnie, by ser się nie wylał. Utrzymuj na grillu jeszcze maksymalnie 5 minut.
  5. Bagietkę pokrój z niewielkie cząstki i polej oliwą z oliwek.
  6. Połóż grillowany camembert na środku stołu i zachęć gości do sięgania po kawałki bagietki i moczenia jej w płynnym serze.

camembert z grilla jako przystawka - receptura z Francji
fot. Camembert z grilla z miodem i orzechami/ Adobe Stock, Mr. Bolota

Czytaj także:
Co cukrzyk może zjeść z grilla bez obaw o zdrowie? Szaszłyki, kiełbasa i inne grillowe potrawy diabetyka
Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów
Grillowana papryka - jak ją przygotować? Sprawdzone przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA