Bakłażany po włosku - karnawałowy przepis

Karnawał to czas zabawy i spotkań z przyjaciółmi, podczas których nie może zabraknąć wspaniałego jedzenia. Wypróbuj przepis na bakłażany po włosku - kremowe, wypełnione po brzegi aromatycznym, pomidorowo-szpinakowym farszem.
/ 23.01.2013 10:00

Przepis na bakłażany po włosku

Fot. Marketing & PR Solution Sp. z o.o.

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych z bazylią Valfrutta
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 50 g orzeszków piniowych (lub nerkowca)
  • 4 małe bakłażany
  • 50 g parmezanu
  • 150 g chudego bekonu w plastrach
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj bakłażany - przekrój je wzdłuż i podpiecz w rozgrzanym piekarniku (190˚ C) przez ok. 20 minut.  Lekko przestudzone wydrąż delikatnie łyżką – tak powstałe łódeczki odłóż na bok. Następnie pokrój wydrążany miąższ w kostkę i podsmaż go na oliwie z oliwek z kawałkami bekonu. Dadaj szpinak i smaż farsz na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. Do mieszania nie używaj metalowych akcesoriów, gdyż szpinak bardzo szybko przejmuje metaliczny posmak. Dodaj orzeszki i odsączone pomidory krojone. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Całość dopraw solą oraz pieprzem i przełóż na łódeczki bakłażanów. Posyp  parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na około 15 minut. Po wyjęciu przestudź je kilka minut przed podaniem. Smacznego!

Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o./bj

Zobacz także: Jak przyrządzić bakłażany po hiszpańsku?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/06.02.2013 10:23
Zrobiłam i muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, warzywne danie :)