Absolutnie każdy ma słabość do ciast czekoladowych. Przygotowujemy je zazwyczaj w różnych wersjach - jako aksamitne, lekko zakalcowate amerykańskie ciasto brownie, kakaowego "murzynka", proste ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi (np. wiśniami, jagodami, malinami lub truskawkami) kuszący tort czekoladowy, sernik, a na święta jako babki i mazurki. Każda wersja ciasta czekoladowego jest równie pyszna!
Proste ciasto czekoladowe z owocami
Do tego ciasta czekoladowego nie używaj mąki. Serwuj je z bitą śmietaną i owocami sezonowymi - ja najbardziej lubię je z malinami lub wiśniami. Oto składniki na proste ciasto czekoladowe z owocami:
- 125 g cukru,
- 125 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej),
- 6 jajek,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- odrobina soli,
- 2 łyżki oleju,
- 200 g śmietanki,
- 250 g serka mascarpone,
- 5 łyżek cukru pudru,
- świeże owoce.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z owocami? Foremkę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Czekoladę połam na kosteczki i umieść w dużej misce, dodaj olej i masło, wszystko rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, aż stworzy gładką masę.
W innym naczyniu umieść 2 jajka i 4 żółtka (białka odkładając do innego naczynia). Do masy jajeczno-żółtkowej dodaj odrobinę soli, a także kakao. Rozmieszaj, dodaj powoli do masy czekoladowej. 4 białka ubij na sztywną pianę, powoli dodawaj cukier puder, nie przerywając ubijania. Pianę powolutku wmieszaj do masy czekoladowej. Ciasto czekoladowe przelej do tortownicy i piecz 35 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy wypiek będzie stygł, na środku powstanie puste miejsce na owoce i masę kremową.
Gdy ciasto czekoladowe będzie całkowicie zimne, możesz ozdobić je owocami i kremem. Chłodną śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy masa będzie puszysta, wyjmij ją na ciasto czekoladowe. Ozdób ulubionymi owocami. Ciasto czekoladowe gotowe!
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl
Czekoladowy murzynek z nutą piernikową
Jak zrobić ciasto czekoladowe "murzynek"? Oto składniki:
- 125 g masła,
- 3 jajka,
- 7 łyżeczek kakao,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szklanka mleka,
- 6 łyżek powideł śliwkowych,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/4 szklanki cukru.
Jak zrobić ciasto czekoladowe "murzynek"? Sodę, cynamon, przyprawę do piernika i mąkę przesiej do miski. Wymieszaj. Cukier wymieszaj w małym rondelku wraz z kakao i mlekiem. Dodaj masło, gotuj masę przez 2 minuty od kiedy zacznie bulgotać. Przez cały czas ją mieszaj! Zdejmij garnuszek z ognia, a gdy masa kakaowa ostygnie, połącz ją z przesianymi składnikami sypkimi.
Do ciasta czekoladowego wmieszaj teraz powidła. W osobnym naczyniu białka ubij na sztywną pianę. Następnie powoli (pojedynczo) dodawaj żółtka, cały czas miksując. Masę jajeczną delikatnie wmieszaj do ciasta. Formę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i oprósz lekko mąką. Przelej do niej masę, piecz ciasto czekoladowe przez 50 minut w 180 stopniach. Wierzch gotowego "murzynka" możesz polać polewą lub udekorować posypką czekoladową.
Przepisy na ciasta czekoladowe
Moim osobistym numerem jeden jest brownie - ciężkie, intensywne w smaku, nieco zakalcowate, o specyficznej konsystencji. Czy tak naprawdę można jednak jednoznacznie określić, które z czekoladowych ciast jest najlepsze? Zajadam się też przecież wyrafinowanym tortem, sernikiem, a na Wielkanoc pochłaniam apetyczną babę.
Ciekawi mnie też, jakie ciasta czekoladowe wy lubicie najbardziej?
W moim zbiorze przepisów znajdziecie same słodkie hity - na pewno każdy trafi na coś dla siebie!