Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 g mąki
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g czekoladowych groszków
- 200 g wiśni
- 3 jajka
- 180 g masła
- 230 g cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami!
- Blachę wyłóż papierem.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już prawie całkowicie rozpuszczona, dodaj masło.
- Odstaw, aby czekolada przestygła.
- Jajka ubij mikserem, powolutku wsypując cukier.
- Dodaj powoli czekoladę.
- Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną i dodaj do masy jajeczno-czekoladowej.
- Wymieszaj.
- Wydrylowane wiśnie przesyp do masy i wymieszaj.
- Przelej ciasto do blachy.
- Piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach. Pamiętaj, że ciasto nie powinno być zbyt suche!
- Po wystudzeniu polej ciasto polewą czekoladową lub udekoruj groszkami.