Pyszny, intensywy tort czekoladowy. Zobacz sprawdzony przepis

Tort czekoladowy to bez wątpienia król wśród tego rodzaju deserów. Najlepiej smakuje z kakaowym kremem i ulubionymi łakociami na górze.
Weronika Kwaśniak / 26.01.2016 06:20
DRUKUJ PRZEPIS
Pyszny, intensywy tort czekoladowy. Zobacz sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 17 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 15 dag masła,
  • 5 dag kakao,
  • 4 łyżki mleka,
  • 6 jajek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na krem:

  • 100 ml wody,
  • 300 g masła,
  • 300 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 30 g kakao.

Do dekoracji:

  • starta czekolada lub ulubione słodycze.
Przygotowanie:

Tort czekoladowy sprawdzi się jako urodzinowe ciasto nie tylko dla dzieci. Ma bardzo intensywny, głęboki smak i piękny, czekoladowy kolor. Z pewnością zasmakuje każdemu niezależnie od wieku!

Jest mniej słodki i zdecydowanie cięższy od tortu bezowego, możesz więc się przygotować na to, że po jednym kawałeczku będziesz mieć już dosyć ciasta jak na jeden dzień. Jak przygotować ten piękny tort czekoladowy?

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch, dodając po jednym jajku.
  2. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wlej mleko.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto podziel na dwie części i upiecz dwa jednakowe placki o średnicy 24 cm.
  5. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Przygotuj krem. W rondelku podgrzej cukier z wodą, aż zacznie gęstnieć. Nie daj mu jednak się skarmelizować – musi być idealnie przezroczysty. Odstaw do przestygnięcia.
  7. W misce ubij żółtka. Cienkim, nieprzerwanym strumieniem dolewaj cukrowego syropu, cały czas mieszając masę mikserem. Odstaw, aż całkowicie przestygnie.
  8. Porcjami dodawaj miękkie masło, a następnie kakao. Całość ubijaj przez około 5 minut.
  9. Krem podziel na 4 porcje, jedną przełóż do szprycy cukierniczej.
  10. Na talerzu połóż krążek ciasta. Przykryj porcją kremu.
  11. Przykryj drugim krążkiem i kolejną warstwę kremu. Trzecią częścią posmaruj boki tortu.
  12. Kremem znajdującym się w szprycy udekoruj wierzch i boki tortu. Zetrzyj tarką o grubych oczkach lub nożem do sera czekoladę prosto na tort. Możesz też udekorować go słodyczami.
  13. Tort podawaj lekko schłodzony. Smacznego!

Więcej przepisów na pyszne ciasta:
Bananowe ciasto Jamajka
Sernik z brzoskwiniami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA