Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 17 dag mąki,
- 15 dag cukru,
- 15 dag masła,
- 5 dag kakao,
- 4 łyżki mleka,
- 6 jajek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na krem:
- 100 ml wody,
- 300 g masła,
- 300 g cukru,
- 3 żółtka,
- 30 g kakao.
Do dekoracji:
- starta czekolada lub ulubione słodycze.
Przygotowanie:
Tort czekoladowy sprawdzi się jako urodzinowe ciasto nie tylko dla dzieci. Ma bardzo intensywny, głęboki smak i piękny, czekoladowy kolor. Z pewnością zasmakuje każdemu niezależnie od wieku!
Jest mniej słodki i zdecydowanie cięższy od tortu bezowego, możesz więc się przygotować na to, że po jednym kawałeczku będziesz mieć już dosyć ciasta jak na jeden dzień. Jak przygotować ten piękny tort czekoladowy?
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch, dodając po jednym jajku.
- Następnie wsyp mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wlej mleko.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ciasto podziel na dwie części i upiecz dwa jednakowe placki o średnicy 24 cm.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Przygotuj krem. W rondelku podgrzej cukier z wodą, aż zacznie gęstnieć. Nie daj mu jednak się skarmelizować – musi być idealnie przezroczysty. Odstaw do przestygnięcia.
- W misce ubij żółtka. Cienkim, nieprzerwanym strumieniem dolewaj cukrowego syropu, cały czas mieszając masę mikserem. Odstaw, aż całkowicie przestygnie.
- Porcjami dodawaj miękkie masło, a następnie kakao. Całość ubijaj przez około 5 minut.
- Krem podziel na 4 porcje, jedną przełóż do szprycy cukierniczej.
- Na talerzu połóż krążek ciasta. Przykryj porcją kremu.
- Przykryj drugim krążkiem i kolejną warstwę kremu. Trzecią częścią posmaruj boki tortu.
- Kremem znajdującym się w szprycy udekoruj wierzch i boki tortu. Zetrzyj tarką o grubych oczkach lub nożem do sera czekoladę prosto na tort. Możesz też udekorować go słodyczami.
- Tort podawaj lekko schłodzony. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne ciasta:
Bananowe ciasto Jamajka
Sernik z brzoskwiniami