Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag zmielonych orzechów laskowych
- 25 dag cukru
- 25 dag masła
- 5 jajek
- 4 łyżki ciemnego kakao
- ok. pół szklanki mleka
- 10 dag dżemu morelowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- sok z cytryny
- sól
- 2 kg twardych gruszek
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami. Zmiksuj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem. Na koniec ciasto wymieszaj z pianą z białek, a następnie rozsmaruj je na blasze natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Powierzchnię wyrównaj nożem.
- Gruszki obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na wierzchu ciasta.
- Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Ciepłe ciasto czekoladowe posmaruj podgrzanym dżemem morelowym. Ostudź, pokrój na kwadraty.